Αύξηση παρουσιάζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε μεταξύ άλλων ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης σε ομιλία που πραγματοποίησε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της 2ης Συνδιάσκεψης ΔΒΜ πόλης Πλατανιά για τον Εθελοντισμό και την Κοινωτική Ενδυνάμωση .
Η συνδιάσκεψη διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά και το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Ε.Κ), σε συνεργασία με το Μ.Α.Ι.Χ., το Παν/μιο Κρήτης-ΦΚΣ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς ολοκληρώθηκε η εξάμηνη Πρωτοβουλία (Σχέδιο Παρέμβασης-α κύκλος Δράσης) σχετικά με την ανάδειξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα “Κρηνών” του τόπου.
Ο κ. Φίλης τόνισε σχετικά ότι η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις που πλήττουν το περιβάλλον. «Οι συνέπειες είναι πολλές. Η συχνότητα των ακραίων φαινομένων από το ‘60 μέχρι σήμερα έχει τριπλασιαστεί. Επομένως αντί να μιλάμε για πλούτο υδρογονανθράκων ας σκεφτούμε το κόστος των υδρογονανθράκων», σχολίασε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι αυτό το κόστος είναι πολλαπλάσιο του υποτιθέμενου κέρδους. «Αν αφήσουμε τα πράγματα ανεξέλεγκτα και ανέβει η θερμοκρασία στους 4-5 βαθμούς Κελσίου εκτιμώ ότι δεν έχει μέλλον και ελπίδα ο πολιτισμός μας. Κι αυτό μπορεί να έχει γίνει κατανοητό από την επιστημονική κοινότητα όχι όμως κι από την πολιτική κοινότητα», ανέφερε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μεταξύ άλλων ότι κάποιες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η εξαφάνιση ορισμένων ειδών, είναι μη αναστρέψιμες ακόμα και η ανθρωπότητα συνετιστεί πλήρως από σήμερα και στο εξής. «Ακόμα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν πρόκειται να εξαφανιστεί διότι ένα μέρος του διοξειδίου του άνθρακα έχει την ιδιότητα να μένει στην ατμόσφαιρα για εκατονταετίες ή και χιλιετίες. Τουλάχιστον όμως ελπίζουμε αν αλλάξουμε συμπεριφορά να συγκρατήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ένα επίπεδο ανεκτό», τόνισε ο κ. Φίλης. Σε ο, τι αφορά τέλος την αναζήτηση υδρογονανθράκων ο κ. Φίλης έκανε λόγο για “τρέλα” και “γνωστική ασυνέπεια».
«Βλέπουμε δηλαδή έναν κίνδυνο τον αναγνωρίζουμε αλλά τελικά κάνουμε αυτό που δεν πρέπει. Είναι συνήθης συμπεριφορά. Ωστόσο και για τους πετρελαιάδες δεν είναι καλά. Πριν 3 μέρες για παράδειγμα ένας δικαστής στις ΗΠΑ έβγαλε διαταγή να σταματήσει η εξόριξη πετρελαίου στο Γουαμιόμινγκ με το αιτιολογικό ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που η κυβέρνηση Τραμπ είχε εξετάσει δεν περιλάμβαναν την κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή η ExonnMobil έχει μηνυθεί από τη γενική εισαγγελέα των ΗΠΑ για εγκληματική παραπλάνηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή η οποία προκαλείται από τις δραστηριότητες της εταιρείας», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Φίλης.