Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αύξηση αναγκών σε αίμα

Αυξημένες είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες σε αίμα σε ολόκληρη την Κρήτη, με την αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού, αλλά και τον μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων.

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό δίνουν οι εθελοντές αιμοδότες, που με την προσφορά 400 cc αίματος δύο ή τρεις φορές τον χρόνο, κάνουν ένα πραγματικό δώρο ζωής σε όποιον το έχει ανάγκη.
Για τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας μιλήσαμε με την Αρετή Σκορδυλάκη, διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “Αγιος Γεώργιος”.

• Το Τμήμα σας καλύπτει τις ανάγκες σε αίμα τόσο του Νοσοκομείου όσο και όλων των Κλινικών του Νομού. Τι ποσοστό από αυτό το αίμα καλύπτεται από τους εθελοντές;
Η προσφορά από τους εθελοντές αιμοδότες καλύπτει περίπου το 55% των συνολικών αναγκών της περιοχής μας σε αίμα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Εάν αυξηθούν οι εθελοντές, θα μπορέσουμε να ελαττώσουμε την πίεση που τώρα αναγκαζόμαστε να ασκούμε στις οικογένειες των ασθενών για αναπλήρωση του αίματος, διότι είναι επίσης πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να δώσουν αίμα, αλλά δεν μπορούν, λόγω δικών τους προβλημάτων υγείας.
Τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες για αίμα είναι ιδιαίτερα αυξημένες γιατί αυξάνεται ο πληθυσμός του νησιού, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα τροχαία ατυχήματα.
Ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί γιατί κάποια στιγμή στη ζωή του καθενός από μας κάποιος δικός μας άνθρωπος θα χρειαστεί αίμα και αν γίνει τρόπος ζωής η εθελοντική αιμοδοσία -για εκείνους βέβαια που μπορούν, μία ή δύο φορές τον χρόνο θα είναι αρκετές για να καλύπτονται οι ανάγκες».

• Εχει βρεθεί ποτέ το Νοσοκομείο σε κάποια περίπτωση που να δυσκολεύεται να καλύψει κάποιο περιστατικό;
Μόνο εάν έχουμε κάποια σπάνια ομάδα, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, αλλά και πάλι το καλύπτουμε με τη συνεργασία κάποιου άλλου Τμήματος Αιμοδοσίας. Για παράδειγμα οι ομάδες με ρέζους αρνητικό είναι πιο σπάνιες.

• Πολλές φορές βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκκλήσεις για αίμα κάποιας συγκεκριμένης ομάδας. Αυτό είναι κάτι που ωφελεί την αιμοδοσία;
Εάν δεν έχει γίνει πρώτα συνεννόηση με το Τμήμα μας μάλλον την επιβαρύνει. Και αυτό διότι εάν έχουμε μαζική προσφορά αίματος μίας συγκεκριμένης ομάδας, ιδίως σπάνιας, οι ίδιοι άνθρωποι δεν μπορούν να δώσουν αίμα για τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ το αίμα που έδωσαν διατηρείται μόνο έναν μήνα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε δημιουργηθεί πρόβλημα στα αποθέματα και να μείνουμε ακάλυπτοι στη συγκεκριμένη ομάδα.
Εάν λοιπόν υπάρχει ανάγκη για αίμα, καλό είναι να υπάρξει συνεννόηση με το Τμήμα μας πριν γίνει έκκληση για συγκεκριμένη ομάδα.

• Στο προφίλ των εθελοντών αιμοδοτών υπάρχουν άνθρωποι που έχει χρειαστεί να πάρουν αίμα ή να δώσουν αίμα για κάποιον δικό τους;
Αρκετοί από αυτούς αρχικά έρχονται να δώσουν για κάποιον συγγενή που έχει ανάγκη, βλέπουν ότι δεν υπάρχει κάτι να φοβηθούν και στη συνέχεια γίνονται εθελοντές.
Πρέπει να σκεφτεί κανείς και πόσες φιάλες χρειάζονται οι αιματολογικοί ασθενείς ή οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, που μεταγγίζονται σχεδόν κάθε δεκαπέντε μέρες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τεράστιες ανάγκες που δεν είναι εύκολο να καλυφθούν από συγγενείς. Ένα παιδί με μεσογειακή αναιμία, για παράδειγμα, έχει πάρει τριακόσιες φιάλες αίμα. Πού να βρει συγγενείς να καλύψουν αυτό το νούμερο; Αυτές τις ανάγκες τις καλύπτουν οι εθελοντές.
Το ίδιο συμβαίνει και στα τροχαία, που ένα περιστατικό μπορεί να χρειαστεί και είκοσι φιάλες αίμα. Πού να βρεθούν εκείνη την ώρα είκοσι δικοί του άνθρωποι να το καλύψουν;
Το ψυγείο μας πρέπει να είναι πάντοτε γεμάτο για να μπορούμε να καλύψουμε κάθε ανάγκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα