Αύξηση εργατικών ατυχημάτων καταγράφηκε στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα το 2014 συγκριτικά με το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Πανελλαδικά σημειώθηκαν 4.241 εργατικά ατυχήματα έναντι 3.762 το 2013. Τα 46 ήταν θανατηφόρα, αυξημένα κατά 13% συγκριτικά με το 2013. Ειδικότερα στην Κρήτη, το 2014 είχαμε 343 ατυχήματα, εκ των οποίων 4 θανατηφόρα, ενώ το 2013 τα ατυχήματα στο νησί ήταν 267 εκ των οποίων τα 7 θανατηφόρα. Μάλιστα, η Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάζει το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης για τις δύο χρονιές που αφορούν τα στοιχεία.
ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ;
Αναφορικά με τα επαγγέλματα που γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα, την αρνητική πρωτιά κατείχε το 2014 ο κλάδος “Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών” με 900 ατυχήματα, ενώ ακολουθεί ο κλάδος της Μεταποίησης (879 ατυχήματα) και των κατασκευών με 465 ατυχήματα.
Γιάννης Μανωλικάκης: «Η πρόληψη σώζει ζωές»
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννης Μανωλικάκης (φωτ.) επεσήμανε στα “Χ.Ν.” τη μεγάλη σημασία της πρόληψης. «Τα εργατικά ατυχήματα, ειδικά στα Χανιά, συχνά δεν δηλώνονται στο Εργατικό Κέντρο. Από την πλευρά μας όμως δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πρόληψη γιατί αυτή είναι που σώζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο αυτό το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιεί σχετικά σεμινάρια ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας και οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. «Μέσα από την ίδια τη δουλειά διαπιστώνουμε κινδύνους που δεν τους είχαμε στο μυαλό μας. Δυστυχώς στην πράξη και όχι στη θεωρία φαίνονται αυτά. Από την εμπειρία λοιπόν μαθαίνουμε να αποφεύγουμε τα λάθη ώστε να μην επαναλαμβάνονται ατυχήματα», συμπληρώνει ο κ. Μανωλικάκης. Όσο για τους εργαζομένους, τους προτρέπει να απευθύνονται στον αρμόδιο υπεύθυνο ασφαλείας της εταιρείας που εργάζονται ή στον ιδιοκτήτη όταν διαπιστώνουν καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΛΣΤΑΤ