Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015 (10/2), η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή “SafeLine” έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για το 2014.
Για 12η συνεχή χρονιά εορτάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η θεματική του φετινού εορτασμού ήταν να δημιουργηθεί από κοινού ένα καλύτερο Διαδίκτυο, με σύνθημα: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! (Let’s create a better internet together)».
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης, INSAFE1, με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Εορτάζεται πάντα τη 2η ημέρα της 2ης εβδομάδας του 2ου μήνα του χρόνου.
Στην Ελλάδα, ο εορτασμός διοργανώνεται αποκλειστικά από τη Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημο εκπρόσωπο του Δικτύου INSAFE στη χώρα μας.
Η SafeLine από τον Απρίλιο του 2003 έως και σήμερα συνεχίζει να παράσχει της υπηρεσίες της με σκοπό την προαγωγή της προστασίας των ανηλίκων χρηστών από τους κινδύνους του διαδικτύου. Χρήστες του διαδικτύου μέσω της εν λόγω υπηρεσίας μπορούν να καταγγείλουν ηλεκτρονικά παράνομο περιεχόμενο ή δραστηριότητα που συνάντησαν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό. Η Ελληνική Γραμμή καταγγελιών από τον Οκτώβριο του 2005 είναι επίσημο μέλος του INHOPE (Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου www.inhope.org) και λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Safer Internet EL SIC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο συνολικός αριθμός καταγγελιών που έλαβε η SafeLine κατά τη διάρκεια του 2014 έφτασαν συνολικά τις 3435. Να σημειωθεί εδώ ότι από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνη του 2011 οι κλήσεις στην Γραμμή Βοηθείας «Υποστηρίζω» για θέματα εκφοβισμού και ηλεκτρονικής παρενόχλησης ήταν γύρω στις 100. Η διαφορά με τα χρόνια ως εκ τούτου εμφανέστατη.
Αναλυτικότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών για το 2014 αφορούσε την παραβίαση προσωπικών δεδομένων (35%). Ωστόσο, αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο είναι η αμέσως επόμενη κατηγορία παράνομου περιεχομένου που αφορά τις ιστοσελίδες που περιείχαν παιδική πορνογραφία. Για πρώτη χρονιά φέτος το ποσοστό αυτό έφτασε το 20%, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες αυξημένο συγκριτικά με το περυσινό έτος. Το 18% των αναφορών που ελήφθησαν αφορούσε οικονομικές απάτες, το 7% απειλές που έλαβαν χώρα στο διαδίκτυο, ενώ εγκλήματα όπως ο ρατσισμός, η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμηση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά.
Τα κοινωνικά δίκτυα με επικρατέστερο το Facebook έκαναν και για το 2014 ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους καθώς το 30% των αναφορών σχετίζονταν με παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες μέσα σε αυτούς τους ιστοτόπους. Προς αποτροπή αυτού του φαινομένου και για την επαρκέστερη ενημέρωση των χρηστών, η SafeLine έχει εκδώσει έναν οδηγό με χρήσιμες συμβουλές προστασίας από τις παράνομες δραστηριότητες που ενδέχεται να συμβούν μέσω του Facebook.
Για την αντιμετώπιση των καταγγελιών η γραμμή safeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου συνεργάστηκε τόσο με τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και με τις υπόλοιπες Ανοικτές Γραμμές καταγγελιών μελών του Inhope, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης της εκάστοτε ιστοσελίδας.
Πώς να κάνετε μια καταγγελία
Για την υποβολή μιας καταγγελίας σχετικά με περιεχόμενο που συναντάτε στο Διαδίκτυο και το οποίο θεωρείτε παράνομο, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους:
– Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής καταγγελίας της ιστοσελίδας.
– Στέλνοντας e-mail, στην ηλεκτρονική διεύθυνση report@safeline.gr.
– Στέλνοντας SMS, γράφοντας “safeline”, αφήνοντας κενό, το μήνυμά σας και αποστολή στο 54260.
– Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της SafeLine για συσκευές Android.
Ανωνυμία
Οταν ένας χρήστης υποβάλλει μια καταγγελία στη SafeLine, ο καταγγέλλων διατηρεί την ανωνυμία του, εάν το επιθυμεί. Η διεύθυνση ΙΡ (Internet Protocol) του υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την καταγγελία δεν καταγράφεται από το σύστημα της SafeLine και αν κάποιος χρήστης θελήσει να δώσει τα στοιχεία του, αυτά είναι απολύτως απόρρητα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ενημέρωσή του σχετικά με την εξέλιξη της καταγγελίας του.
Η διασφάλιση της ανωνυμίας του καταγγέλλοντα λειτουργεί ενθαρρυντικά απέναντι σε τυχόν δισταγμούς για την υποβολή καταγγελίας. Για να εκθέσετε μια απορία σας ή να ζητήσετε οποιαδήποτε συμβουλή ή πληροφορία χωρίς αυτό να αποτελεί καταγγελία, μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο contact@safeline.gr