Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του καρκίνου του στόματος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με το κάπνισμα να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες του προβλήματος σύμφωνα με τους ειδικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 58% των ασθενών με καρκίνο του στόματος έχει μόλις 5ετή επιβίωση. Για τον καρκίνο του στόματος μίλησε στα “Χ.ν.” η διευθύντρια του Στοματολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός” και επίκουρη καθηγήτρια Ελένη Γκάγκαρη στο περιθώριο ενημερωτικής διάλεξης που έδωσε χθες στο Νοσοκομείο Χανίων. «Ο καρκίνος του στόματος παρουσιάζει μία αύξηση και -επειδή πρόκειται για μία πληγή που δεν πονάει στο στόμα- χρειάζεται εγρήγορση από τον κλινικό για να μπορέσει να κάνει τη σωστή διάγνωση», τόνισε η κα Γκάγκαρη. Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η αυξητική τάση που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν έχει σταματήσει να καπνίζει, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μία αύξηση του καπνίσματος ανάμεσα στις γυναίκες. Αντίθετα, όπως σημείωσε, σε άλλες χώρες που έχει περιοριστεί το κάπνισμα έχει παρατηρηθεί μείωση των ποσοστών του καρκίνου του στόματος.
Η κα Γκάγκαρη αναφέρθηκε και στο αλκοόλ λέγοντας πως θεωρείται συμπαράγοντας στην πρόκληση καρκίνου του στόματος ειδικά όταν το άτομο που πίνει είναι και καπνιστής. Διαφορετικά -διευκρίνισε- χωρίς τον παράγοντα τσιγάρο θα πρέπει να είναι αλκοολικός κάποιος για να έχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει καρκίνο στο στόμα. «Ο καρκίνος του στόματος δεν είναι συχνός. Ομως ξέρουμε ότι η πενταετής επιβίωση είναι 58%, δηλαδή 58% των ασθενών δεν ζει μετά τα 5 χρόνια και επίσης πρόκειται για μία επέμβαση που πολλές φορές επηρεάζει τον ασθενή λειτουργικά και αισθητικά», επεσήμανε η κα Γκάγκαρη και πρόσθεσε ότι το ποσοστό της επιβίωσης στον καρκίνο του στόματος είναι μικρότερο από ό,τι στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη κ.ά. Επίσης, ανέφερε πως παρατηρείται μία μείωση του μέσου όρου της ηλικίας των ασθενών με καρκίνο του στόματος: «Παλιά ήταν γύρω στα 60, ενώ πλέον στην ελληνική πραγματικότητα -χωρίς να έχουμε ακριβή στοιχεία ακόμα- το βλέπουμε περισσότερο μεταξύ 40 και 50», σχολίασε. Σε ό,τι αφορά τις θεραπευτικές μεθόδους η κα Γκάγκαρη υπογράμμισε ότι η κύρια θεραπεία είναι χειρουργική και εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία που χρησιμοποιούνται επικουρικά.
“Κλειδί” πάντως για τη θεραπεία της ασθένειας παραμένει -και σε αυτή την περίπτωση- η έγκαιρη διάγνωση είτε από οδοντίατρο είτε από ωτορινολαρυγγολόγο είτε από δερματολόγο που είναι οι βασικές ειδικότητες που βλέπουν το στόμα: «Δεν μπορεί να διαπιστώσει έγκαιρα το πρόβλημα ο ίδιος ο ασθενής γιατί δεν πονάει. Αρα αυτό που απαιτείται είναι μία 5λεπτη στοματολογική εξέταση η οποία είναι απλή και μπορεί να σώσει ζωές. Γι’ αυτό και συστήνουμε ειδικά αν κάποιος καπνίζει να επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο τον γιατρό για να υποβάλλεται σε εξέταση», τόνισε η κα Γκάγκαρη.