Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Αύξηση της ανακύκλωσης στο Ρέθυμνο

Σταθερά αυξητικά είναι τα ποσοστά της ανακύκλωσης στον δήμο Ρεθύμνου, ενώ σταδιακά γίνεται συνείδηση τόσο στους κατοίκους όσο και στους επαγγελματίες ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας, όπως επίσης και το ότι η εικόνα μιας όμορφης και καθαρής πόλης είναι κέρδος για εμάς τους ίδιους, αλλά και τον τουρισμό.

Έτσι, παρατηρείται βελτίωση τόσο στο πρόγραμμα των μικρών κάδων που έχουν προμηθευτεί κάτοικοι και επιχειρηματίες στην παλιά πόλη, οι οποίοι τους βγάζουν έξω από τις οικίες ή τα καταστήματά τους σε προγραμματισμένη ώρα για να γίνεται η συλλογή των απορριμμάτων από την υπηρεσία, όσο και στην ανακύκλωση.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν αυτοί που δεν συμμορφώνονται, οι οποίοι εξακολουθούν να βγάζουν τα απορρίμματά τους όποτε θέλουν τόσο στην παλιά πόλη όσο και στην παραλιακή οδό. Είναι αρκετοί μάλιστα αυτοί στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, αφού πρώτα είχαν ενημερωθεί τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 4,5 ΤΟΝΟΙ ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ

Αύξηση της τάξης του 3,86% εμφανίζουν το 2015 τα ανακυκλώσιμα υλικά των μπλε κάδων-χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό – σε σχέση με το 2014. Συγκεκριμένα 4.841.710 κιλά εστάλησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της ΔΕΔΙΣΑ τα Χανιά, ενώ το 2014 είχαν σταλεί 4.661.640.

Σε ό,τι φορά τα σύμμεικτα απορρίμματα που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Αμαρίου, το 2015 ήταν λίγο παραπάνω από 29 τόνους, περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2014, με μια μικρή αύξηση πέρυσι της τάξης του 1%. Εξακολουθεί ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων να είναι υψηλός, αν σκεφτούμε ότι ουσιαστικά τα οικιακά απορρίμματα είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό από ανακυκλώσιμα υλικά ή από υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κομποστοποίηση.

Σε άνοδο είναι και η ανακύκλωση ηλεκτρικών ειδών, όπως επίσης και του γυαλιού.
Τα ιατρικά απόβλητα εμφανίζουν σταθερή εικόνα τα τελευταία δυο έτη.

Όπως είπε στην Κρητική Επιθεώρηση η Προϊσταμένη της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου Ρεθύμνου, Νικολέτα Γκολφινοπούλου, τα μηνύματα από την ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης είναι θετικά για το Ρέθυμνο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Ωστόσο παραμένει ως πρόβλημα το γεγονός ότι πολλοί εξακολουθούν να ρίχνουν στους μπλε κάδους και διάφορα άλλα απορρίμματα με αποτέλεσμα ουσιαστικά να ακυρώνουν τα έργο της ανακύκλωσης. Όταν οι εργαζόμενοι που συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα διαπιστώνουν ότι μέσα στους κάδους υπάρχουν κλαδιά, μπάζα και διάφορα άλλα σκουπίδια δεν ξεδιαλέγουν τα απορρίμματα, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Έτσι δεν τα μαζεύουν και θα τα πάρει το φορτηγό που πηγαίνει τα σύμμεικτα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ.

Η κα Γκολφινοπούλου σημείωσε πως έχουν μειωθεί σε σχέση με παλαιότερα αυτά τα περιστατικά, υφίστανται όμως σε ένα ποσοστό. Επίσης τόνισε πως οι επαγγελματίες δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης γυαλιού, προφανώς επειδή υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να πετούν ένα ένα το μπουκάλι στον κάδο, και τους καλεί να συνεργαστούν για να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα το πρόγραμμα.

Επισήμανε, δε, πως η υπηρεσία συνεργάζεται με τα σχολεία και όπου της έχει ζητηθεί είτε επισκέπτονται υπάλληλοι το σχολείο και ενημερώνουν τα παιδιά για την ανακύκλωση είτε αν δεν μπορούν να παραστούν, στέλνουν έντυπο και οπτικοακουστικό ενημερωτικό υλικό.

Στον παρακάτω πίνακα είναι αναλυτικά τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία καθαριότητας για τα απορρίμματα. Για το γυαλί υπάρχει η διαφοροποίηση ότι για το 2015 υπάρχουν μόνο τα στοιχεία για τους μικρούς κάδους που έχει ο δήμος και όχι για τους κάδους “καμπάνες” από τους οποίους συλλέγει το γυαλί ιδιωτική εταιρεία, επομένως το σύνολο είναι μεγαλύτερο από ότι εμφανίζεται στον πίνακα.

1. AΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟ XYTA (ΣΕ ΚΙΛΑ)
2014: 29.021.540
2015: 29.323.520
ΔΙΑΦΟΡΑ: 301.980
ΠΟΣΟΣΤΟ: 1,04%

2. AΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΠΡΟΣ ΔΕΔΙΣΑ (ΣΕ ΚΙΛΑ)
2014: 4.661.640
2015: 4.841.710
ΔΙΑΦΟΡΑ: 180.070
ΠΟΣΟΣΤΟ: 3,86%

3. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΕ ΚΙΛΑ
2014: 14.550
2015: 16.090
ΔΙΑΦΟΡΑ: 1.540
ΠΟΣΟΣΤΟ: 10,58%

4. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ ΣΕ ΚΙΛΑ
2014: 206.920
2015: 81.570
ΔΙΑΦΟΡΑ: 125.350
ΠΟΣΟΣΤΟ: -60,58%

5. ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΕΣ
2014: 381
2015: 380
ΔΙΑΦΟΡΑ: 1
ΠΟΣΟΣΤΟ: -0,26%

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Σαφώς βελτιωμένο είναι το πρόγραμμα της παλιάς πόλης στο οποίο συμμετέχουν κάτοικοι και επιχειρηματίες που έχουν προμηθευτεί τους μικρούς κάδους, τους οποίους έχουν εντός των οικιών ή των καταστημάτων τους και η συλλογή των απορριμμάτων γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες τις οποίες γνωρίζουν και βγάζουν τους κάδους. Όπως τόνισε στην Κρητική Επιθεώρησηο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης, η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική, όπως και στο παραλιακό μέτωπο από όπου απομακρύνθηκαν οι κάδοι και οι καταστηματάρχες έχουν εντός των καταστημάτων τους μικρότερους κάδους και συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο ίδιος πάντως επεσήμανε ότι υπάρχουν επαγγελματίες που δεν τηρούν το πρόγραμμα, βγάζουν όποτε θέλουν και όπου θέλουν τα απορρίμματα και σε αυτούς μετά από ενημέρωση τόσο με επιστολή όσο και προφορικά και αφού δε συμμορφώθηκαν έχουν επιβληθεί πρόστιμα και θα συνεχίσουν να επιβάλονται αφού αυτό ορίζει ο κανονισμός. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρόστιμο είναι της τάξης των 200 ευρώ.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ

Στο μεταξύ, στα πλαίσια της προσπάθειας μείωσης των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, όπως ορίζει ο Περιφερειακός, ο Εθνικός Σχεδιασμός καθώς και οι Κανονισμοί της Ε.Ε., η Η Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου συνεχίζοντας τις δράσεις για ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση, προμηθεύτηκε και τοποθέτησε 8 νέους κάδους ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών / ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίοι διαχειρίζονται από την εταιρεία «ανακύκλωση συσκευών α.ε.».

Μάλιστα τις επόμενε ημέρες θα τοποθετηθούν και ειδικοί κάδοι για ανακύκλωση λαμπτήρων.

Τα σημεία που υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης ηλεκτρικών / ηλεκτρονικών μικροσυσκευών και που θα τοποθετηθούν κι οι κάδοι γα τους λαμπτήρες είναι:
1) Δημαρχείο Ρεθύμνου
2) ΚΕΠ Ρεθύμνου
3) Κτίριο Πολεοδομίας – Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (οδ. Δημητρακάκη)
4) Κτίριο Αντιπεριφέρειας
5) Κτίριο «ΔΕΛΦΙΝΙ» -Τεχνική Υπηρεσία Δήμου
6) Γραφεία ΙΚΑ – Μασταμπάς
7) Κτίριο Δ.Υ.Ο. – Κουμπές
8) Δημαρχείο Άδελε
9) Δημαρχείο Αθάνατος
10) Δημαρχείο Επισκοπή
11) ΚΕΠ Ατσιποπόπουλο

Για πληροφορίες οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ. της Δ/νσης: (28310) 57940, 23497, 40977, 40978.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες που έχουν καταστήματα ηλεκτρικών ειδών να προμηθευτούν τους σχετικούς κάδους από την εταιρεία, μετά από συνεννόηση με τον δήμο Ρεθύμνου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα