Mε 330 εκατομμύρια υψηλού βιοτικού επιπέδου καταναλωτές, οι ΗΠΑ αποτελούν σήμερα την τρίτη καταναλώτρια και την πρώτη εισαγωγό ελαιόλαδου χώρα του κόσμου με αποτέλεσμα η αγορά της να έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τις εισαγωγές ελαιόλαδου από τις μεγάλες αλλά και μικρές ελαιοπαραγωγούς χώρες.
Αυτό επισημαίνει ο διδάκτωρ Γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης τονίζοντας πως οι εισαγωγές αυτές διαπιστώνεται ότι αυξάνονται, ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα αλλάζουν ριζικά και σε μορφή και σε ποιότητες, με τις εισαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου να υποχωρούν θεαματικά και την θέση τους να καταλαμβάνουν οι εισαγωγές χύμα, ενώ οι προτιμήσεις των καταναλωτών από τα λάδια «κουπέ» της προηγούμενης δεκαετίας, στρέφονται σε ελαιόλαδα υψηλών ποιοτήτων.
«Από πλευράς εισαγωγών χωρών, κυρίαρχη θέση εξακολουθεί να κατέχει η Ιταλία στα τυποποιημένα ελαιόλαδα, ενώ η Ισπανία κυριαρχεί στα χύμα και είναι δεύτερη στα τυποποιημένα. Η Ελλάδα, τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, αποτελεί ουραγό στις εισαγωγές των ΗΠΑ κατέχοντας ασήμαντο μερίδιο στις εισαγωγές τυποποιημένου και χύμα τη στιγμή που οι εισαγωγές ελαιόλαδου των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά δυόμισι φορές στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, επιβεβαιώνοντας ότι η Αμερική είναι η πρώτη εισαγωγός χώρα στον κόσμο και η τρίτη, μετά την Ιταλία και Ισπανία, στην κατανάλωση», αναφέρει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από πλευράς του κ. Μιχελάκη, οι εισαγωγές των ΗΠΑ από 125.000 τόνους το 1993 / 1994 αυξήθηκαν με ρυθμό περίπου 10.000 τόνους ανά έτος και έφτασαν σε 311.000 τόνους το 2014/2015, ενώ σήμερα φθάνουν ήδη τις 345.000. «Η εξέλιξη αυτή βασικά οφείλεται στις επιτυχείς εκστρατείες προβολής που οργάνωσε εκεί το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Σημαντικά όμως συμβάλλουν και εκστρατείες προβολής που οργανώνουν από τότε οι μεγάλες Ιταλικές Βιομηχανίες τυποποίησης, προσαρμόζοντας το προϊόν τους στα Αμερικανικά πρότυπα και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οπωσδήποτε οι εκστρατείες αυτές προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και Αμερικανών παραγωγών οι όποιοι άρχισαν να εγκαθιστούν ελαιώνες κυρίως στην Καλιφόρνια, όπου οι κλιματικές συνθήκες το επέτρεπαν, ασχολούμενοι αρχικά με την καλλιέργεια βρωσίμων ποικιλιών. Τελευταία ασχολούνται και με την καλλιέργεια ελαιοποιήσιμων ποικιλιών αλλά η παράγωγη δεν είναι αξιόλογη».
Στο μεταξύ, με αφορμή έγγραφο του ΕΦΕΤ για παραπλάνηση των καταναλωτών όσον αφορά την προσφορά στον καταναλωτή χύμα ελαιολάδου και λευκού τυριού ως φέτας για επιτραπέζια χρήση, από το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης υπενθυμίζει προς τις διευθύνσεις των επιχειρήσεων εστίασης ότι από 1-1-2018 επιβάλλεται το λάδι που προορίζεται να καταναλωθεί από τον καταναλωτή, να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συυσκευασιών ή συσκευασιών μίας χρήσης, οι οποίες πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία επισημάνσεις. Σχετικά με τη φέτα τονίζει πως η αναγραφή στους τιμοκαταλόγους προσφερόμενου τυριού ως φέτας θα πρέπει να αποδεικνύεται από τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα (τιμολόγια, δελτία αποστολής κλπ). Το λευκό τυρί άλμης που αναγράφεται ως τέτοιο στα σχετικά τιμολόγια δεν αποτελεί φέτα (προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης). Τυχόν αναγραφή του λευκού τυριού στον τιμοκατάλογο ως φέτας, αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με το σχετικό πρόστιμο να ανέρχεται στο ποσό των 3.000 ευρώ.