Περισσότερα παράπονα/καταγγελίες για τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες καταγράφηκαν το φετινό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ. Ειδικότερα, από τις συνολικά 112 καταγγελίες/παράπονα/ερωτήματα των καταναλωτών, τα 42 αφορούσαν ξενοδοχεία και καταλύματα. Μεταξύ άλλων, οι καταναλωτές κατήγγειλαν ότι: · Ιδιοκτήτες καταλυμάτων απαιτούσαν προκαταβολή, έως και 100% της διαμονής, ενώ ο νόμος προβλέπει 25%. · Ιδιοκτήτες καταλυμάτων αρνούνταν ή ανέβαλαν την επιστροφή της προκαταβολής, σε καταναλωτές, που είχαν ακυρώσει την κράτησή τους, έγκαιρα, ή λόγω ανωτέρας βίας (π.χ. ατύχημα). · Καταλύματα, για τα οποία έγινε κράτηση, μέσω ίντερνετ, δεν ανταποκρίνονταν στην εικόνα, που έπαιρναν οι καταναλωτές, από το διαδίκτυο. · Ιδιοκτήτες καταλυμάτων αρνήθηκαν την επιστροφή της προκαταβολής, ενώ το κατάλυμα δεν «είχε καμία σχέση», με τις φωτογραφίες, στο ιντερνετ, μέσω του οποίου έγινε η κράτηση. · Ιδιοκτήτες καταλυμάτων απαιτούσαν να πληρωθούν, για όλες τις ημέρες της κράτησης, ενώ οι καταναλωτές ήθελαν να αποχωρήσουν, λόγω προβλήματος υγείας. · Ενοικιαζόμενα δωμάτια δε διέθεταν τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία, εξοπλισμό.
· Ενοικιαζόμενα δωμάτια δε διέθεταν άδεια λειτουργίας. · Σε κατάλυμα, στην Αθήνα, οι συνθήκες υγιεινής ήταν άθλιες. Επόμενη κατηγορία είναι τα αεροπορικά ταξίδια (24 προβλήματα). Καταναλωτές κατήγγειλαν: · Καθυστερήσεις, στην αναχώρηση των πτήσεων, · Προβλήματα με αποσκευές (απώλεια, καταστροφή, διπλοχρέωση), · Άρνηση επιστροφής χρημάτων, για ακυρωμένο εισιτήριο. Η τρίτη κατηγορία αφορά τα οργανωμένα ταξίδια (16 προβλήματα). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν: · Ελλιπή ενημέρωση, για τους όρους της σύμβασης, για τις προϋποθέσεις ακύρωσης συμμετοχής και τα χρονικά περιθώρια της υπαναχώρησης, · Άρνηση επιστροφής της προκαταβολής, για ακύρωση του ταξιδιού, λόγω πολέμου, στον προορισμό, · Μη εφαρμογή όρων τουριστικού πακέτου, · Μη εφαρμογή όρων μεταφοράς, · Ξενοδοχείο, με κακές συνθήκες υγιεινής, · Αλλαγή ξενοδοχείου, τελευταία στιγμή και διαμονή σε ξενοδοχείο χαμηλότερης κατηγορίας. Επόμενη κατηγορία αποτελούν τα παράπονα των καταναλωτών, για την ακτοπλοΐα (10 προβλήματα). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν: · Άρνηση χορήγησης έκπτωσης, στο εισιτήριο ΑΜΕΑ, · Πολύωρες καθυστερήσεις απόπλου αλλά και άφιξης στο λιμάνι, · Μη τήρηση της αγορανομικής διάταξης, για τα κυλικεία των πλοίων. Επόμενη κατηγορία αποτελούν τα παράπονα των καταναλωτών, για τα κάμπινγκ (4 προβλήματα). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν: · Κάμπινγκ, στη Χαλκιδική, ζητούσε να πληρώσουν οι καταναλωτές εισιτήριο για να πάνε, στην παραλία, ενώ δεν υπήρχε καμία άλλη πρόσβαση, στη θάλασσα, παρά μόνο μέσα από το κάμπινγκ. · Αθέτηση συμφωνηθέντων, όσον αφορά τη θέση τροχόσπιτου. Οι υπόλοιπες 16 περιπτώσεις αφορούν καταγγελίες, για μικρές μερίδες φαγητών σε εστιατόρια, απαγόρευση κατανάλωσης φαγητών σε πλαζ (εκτός των πωλούμενων από το beach bar), άρνηση παροχής αποδείξεων, ή παροχή απόδειξης που δεν αντιστοιχούσε, με τα είδη που είχαν αγοραστεί, μεταφορές με τραίνο και λεωφορείο και ενοικίαση αυτοκινήτου.
αυτά συνέβαιναν ανέκαθεν… απλά πλέον αφ ενός έχει αλλάξει το πελατολόγιο σε φτωχοτουρισμο και αφετέρου ναι πρέπει να το αναφέρουμε τα ταξιδιωτικά γραφεία δασκαλεύουν τους πελάτες τους ως προς το πως θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους