Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Αγανάκτηση αγροτών για υπέρογκες αυξήσεις στο νερό

Αγανάκτηση! Αυτή η λέξη περιγράφει την κατάσταση των παραγωγών στον κάμπο του Κερίτη που είδαν φέτος την τιμή του νερού να ανεβαίνει κατά 10 λεπτά.

αντλιοστάσιο στο Πατελάρι

Οι παραγωγοί που μίλησαν στα “Χανιώτικα νέα” επισημαίνουν πως κάτω από αυτές τις συνθήκες οι καλλιέργειες θα εγκαταλειφθούν και ήδη προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. «Η αύξηση από τα 18 στα 27 λεπτά – με τις τιμές που έχουν σήμερα τα εσπεριδοειδή και τα λεμόνια – μαθηματικά και χωρίς καμία υπερβολή σημαίνει ότι χάνουμε τις καλλιέργειες μας» εξηγεί ο παραγωγός κ. Μαρκέλος Κουνάκης, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή τα πορτοκάλια πουλιούνται στην τιμή των 15-20 λεπτών αν είναι καλής ποιότητας και στη διαλογή η τιμή πέφτει στα 12 λεπτά. «Δεν ξέρουμε που θα φτάσουμε αλλά θα γίνουν κινητοποιήσεις γιατί δεν γίνεται διαφορετικά! Από τον ποταμό τον δικό μας χάνονται καθημερινά χιλιάδες κυβικά στη θάλασσα, μας απαγορεύουν να πάρουμε και μια σταγόνα και θέλουν “νταβατζιλίκι” 27 λεπτών» σημειώνει. Δεν είναι λογικό να αυξηθούν οι τιμές του νερού όταν όλα αυτά τα χρόνια είχαμε υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, αντιτείνουμε στους συνομιλητές μας. «Δεν είναι λογικό, γιατί φέτος η τιμή του ρεύματος έχει πέσει! Δεν έβαλαν αυξήσεις τα προηγούμενα χρόνια αλλά είναι λογικό φέτος να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια προς τα πάνω σε ποσοστό 50%;» δηλώνουν.

ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ

Οι πηγές του Καλαμιώνα

Αγρότης ο κ. Ορέστης Τερεζάκης εκτιμάει πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αύξηση στην τιμή του νερού . «Λένε ότι αυξάνουν την τιμή για να κάνουμε λιγότερη κατανάλωση! Αυτό είναι παράλογο, είναι τιμωρητικό. Θέλουν να τιμωρήσουν την παραγωγή για να κάνουν οικονομία; Η τιμή της κιλοβατώρας στο ρεύμα έχει πέσει από πέρυσι γιατί αυξάνουν τώρα την τιμή; Γιατί δεν διεκδικούν ώστε να συνεχιστεί και φέτος η επιδότηση που δίνονταν για την ενέργεια; Μήπως με αυτήν την αύξηση ο ΟΑΚ θέλει να δικαιολογήσει έξοδα στην Ανατολική Κρήτη;» αναρωτιέται ο κ. Τερεζάκης που ζητάει να υποστηριχθούν οι παραγωγοί. «Η υπέρογκη αύξηση της τιμής του νερού βάζει ταφόπλακα στα εσπεριδοειδή, ένα προϊόν που βγαίνει πολύ φτηνά στην αγορά και γίνεται ασύμφορη η καλλιέργεια τους. Συγκυριακά τώρα το λάδι είναι ψηλά αλλά η εκτίμηση όλων μας είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα πέσει η τιμή του» λέει ο κ. Κώστας Βουρδουμπάς που ζητάει από τον ΟΑΚ « να ξαναδεί το θέμα να κάνει κοστολόγηση , βάση του κόστος κτήσης και όχι να μας βάζει στην ίδια κατηγορία όλους. Ίδια τιμή στο Ακρωτήρι που κάνει δύο αντλήσεις και στον Πλατανιά με μια άντληση!».

Ο κ. Νίκος Κυριακάκης βάζει και ένα άλλο ζήτημα. «Το σημείο όπου σήμερα είναι το αντλιοστάσιο μας, άνηκε στον πατέρα μου, του το απαλλοτρίωσαν σε εξευτελιστικές τιμές για να το κατασκευάζουν. Την ίδια ώρα το νερό που έρχεται με φυσική ροή στη χαμηλή ζώνη από τη λίμνη της Αγιάς, το ανεβάζουν στα 60 μέτρα με το αντλιοστάσιο για να το κατεβάσουν στη συνέχεια στη χαμηλή ζώνη. Λόγω μεγάλης πίεσης σπάνε ρολόγια, διαλύεται το δίκτυο, δίνονται εργολαβίες και γίνεται μια τρύπα στο νερό! Και την ίδια στιγμή προχωράνε σε υπέρογκες αυξήσεις του νερού κάνοντας ασύμφορη την καλλιέργεια» τονίζει και ζητάει να αξιοποιηθεί ο παλιός χάνδακας μέχρι το Πατελάρι ώστε με φυσική ροή να αρδεύεται ο κάμπος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Πέτρος Κυριακάκης τονίζει τη σημασία της αξιοποίησης του παλιού χάνδακα.

Ξεχειλίσματα από τη λίμνη της Αγιάς που καταλήγουν στον Κερίτη, οι αγρότες της περιοχής ζητούν να μπορούν να τα αξιοποιήσουν για τα ποτίσματά τους

Ο ΤΟΕΒ

Έχοντας μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση του νερού ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγιάς Κολυμβαρίου κ. Λευτέρης Παπαδάκης μιλάει για «δικαιολογημένη ανησυχία από μεριάς των ανθρώπων. Κάναμε συνάντηση με τον ΟΑΚ τον Φεβρουάριο και μόλις μας είπαν τι σκέπτονται αποχωρήσαμε. Ξανακάναμε νέες συναντήσεις 2 και 3 φορές αλλά η τελική κατάληξη ήταν να μας επιβάλλουν αύξηση 10 λεπτά. Μας χρεώνουν 19 λεπτά, συν το ΦΠΑ (είναι απαράδεκτο σε ένα αγαθό όπως το νερό να μπαίνει ΦΠΑ), συν τα διοικητικά κόστη του ΤΟΕΒ. Τα διοικητικά μας έξοδα την τελευταία 5ετία έχουν μείνει στα 6 λεπτά και εκεί το κρατάμε» Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανώλης Βαρουξάκης υπογραμμίζει πως μέχρι φέτος «χρεώναμε 18 λεπτά και από φέτος 27 λόγω της αύξησης του ΟΑΚ. Εμείς από την τιμή αυτή παίρνουμε μόνο 6 λεπτά για την αποκατάσταση των ζημιών και την πληρωμή του προσωπικού.

Ο ΟΑΚ έχει ένα δίκτυο τεσσάρων δεκαετιών, με απώλειες νερού που κυμαίνονται στα 35% και 40% που και αυτό το επιβαρυνόμαστε εμείς. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και χωρίς αυτό οι αγρότες δεν μπορούμε να παράγουμε. Ο ΟΑΚ ακολουθεί την πολιτική της κυβέρνησης που αυξάνει την τιμή της ενέργειας και μεταφέρει τις αυξήσεις στο νερό. Ζητήσαμε το αντλιοστάσιο του Πατελαρίου που έχει αγροτικό τιμολόγιο να έχει διαφορετική κοστολόγηση αλλά ο ΟΑΚ έβαλε το ίδιο κοστολόγιο, δεν είναι το ίδιο αυτοί που έχουν μια άντληση και αυτοί που θέλουν 2 και 3 αντλήσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να μειωθεί το κοστολόγιο διαφορετικά οι παραγωγοί θα πάψουν να παράγουν.» Στην επισήμανση μας ότι πολλοί παραγωγοί έχουν αβοκάντο και αυτά έχουν καλή τιμή γιατί να μην πληρώσουν παραπάνω ο κ. Βαρουξάκης απαντάει ότι «ξεχνάνε όλοι ότι το αβοκάντο έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι καλλιέργειες είναι μικρής ηλικίας και μπαίνουν σταδιακά στην παραγωγή. Για να παράγει ένα αβοκάντο πρέπει να περάσουν 5-6 χρόνια στα οποία πρέπει να το ποτίζεις, να βάζεις λιπάσματα επομένως απόσβεση θα κάνεις μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι λίγες οι καλλιέργειες από τις οποίες εισπράττεις χρήματα, οι υπόλοιπες είναι νέες.»

Μιλώντας μας ο πρόεδρος του συνεταιρισμού αλλά και της τοπικής κοινότητας Βρυσών κ. Χαρίλαος Βλαζάκης κάνει λόγο για αυξήσεις που είναι «καταστροφικές για τους παραγωγούς! Θα προκαλέσουν την πλήρη απαξίωσης της καλλιέργειας εσπεριδοειδών. Το 80% της παραγωγής εσπεριδοειδών πήγε στη χυμοποίηση φέτος και οι τιμές του προϊόντος είναι οι χαμηλότερες της δεκαετίας. Η τιμή του ελαιολάδου όλα δείχνουν ότι θα πέσει πολύ και λόγω σχοινοκαρπίας θα είναι μειωμένη και η παραγωγή κάτι που σημαίνει αυξημένα κόστη- μικρή παραγωγή. Ας τα κοιτάξει η πολιτεία και ας δει τι θα κάνει».

Το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μάλεμε κ. Απόστολος Παρασχάκης που τόνισε την ανάγκη για επανασχεδιασμό της αγροτικής πολιτική. «Δεν μπορεί ο αγρότης να έχει την ίδια τιμή με τον επιχειρηματία! Και όλοι οι Δήμοι, η Περιφέρεια, το κράτος να μεριμνήσουν για την ενεργειακή αυτάρκεια με φωτοβολταικά για τα αντλιοστάσια ώστε να κατεβάσουν το κόστος της ενέργειας».

Δεν μπορούμε να πάμε στην περιουσία μας!

Μπορεί να έχουν περάσει 5 χρόνια από τις μεγάλες ζημιές του Φεβρουαρίου του 2019 ωστόσο οι επιπτώσεις τους συνεχίζονται.

Ο κ. Κυριάκος Χωραφάκης δηλώνει: «Το 2019 είχαμε τεράστιες καταστροφές ,“πνί- γηκε” η περιοχή από το Πατελάρι μέχρι τον Πλατανιά και δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ. Οι δρόμοι είναι διαλυμένοι, παντού καλά- μια, όλα ρημάδια, δεν τα ξέρουν ; Τα ξέρουν ; Αλλά ούτε Δήμος, ούτε Περιφέρεια, ούτε κράτος ενδιαφέρονται!».

Μας κοροϊδεύουν με το φράγμα Βαλσαμιώτη!

Οι παραγωγοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι που ένα φράγμα όπως αυτό του Βαλσαμιώτη που κόστισε πάνω από 40.000.000 ευρώ για να αποθηκεύει 6 εκ. κυβικά νερού δεν αξιοποιήθηκε ποτέ.

«Γιατί δεν στεγανοποιούν το φράγμα Βαλσαμιώτη επιτέλους; » ρωτάει ο κ. Λ. Παπαδάκης συμπληρώνοντας πως «το 2014 έκαναν εγκαίνια του φράγματος με φανφάρες, με Υπουργούς και παρόλα αυτά είναι ανενεργό ενώ κόστισε τόσα εκατομμύρια! Που θα βρει ο παραγωγός το νερό; Θα ανοίγει τις βάνες όποτε μπορεί. Εμείς από το Πατελάρι μέχρι τη Σπηλία στο Κολυμβάρι χρειαζόμαστε από 3 έως 3.200.000 εκ. κυβικά και πέρυσι 2.500.000 κυβικά άρα υπερκαλυπτόμαστε από τη λειτουργία του φράγματος.»

Παράλληλα ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει πως «η ΔΕΗ είχε το 2023 1 δις 200 εκ. κέρδη. Όταν έχεις τόσα κέρδη από όλα αυτά τα εκατομμύρια που κάνει επενδύσεις στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες δεν υπάρχει ένα μερίδιο από τη ΔΕΗ για τον Έλληνα αγρότη για να συνεχίσει να καλλιεργεί την περιουσία που του άφησαν ο πατέρας και ο παππούς του;».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Εχουν δικιο οι αγροτες……αλλα μην σας μπερδευει το πρωτο γραμμα της ΔΕΗ……το Δημοσια που ξερατε εχει τελειωσει προ πολου,για ξεκαρφωμα το κρατησαν.Οι Γερμανοι αλλαξαν τον ΟΤΕ σε Cosmote,αυτοι οχι.Οποτε και να ηθελαν οι κυβερνοντες ΔΕΝ…..

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα