Εχει σχέση η αγάπη με την εξάρτηση; Η αγάπη διαρκεί για πάντα; Μετουσιώνεται η αγάπη σε εξάρτηση; Απάντησεις σε αυτά αλλά και σε πολλά άλλα ερωτήματα, έδωσαν η ψυχολόγος, συστημική θεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια Νικολέτα Μπουλταδάκη και ο ο ψυχίατρος, πρωσοποκεντρικός θεραπευτής, ψυχοδραματιστής, διευθυντής του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου, Αντώνης Λιοδάκης σε μία ενδιαφέρουσα ομιλία για την αγάπη, τον έρωτα, την εξάρτηση αλλά και τις ψυχολογικές προεκτάσεις τους, την Τετάρτη το απόγευμα στον χώρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων στο Νεώριο Μόρο.
H ψυχολόγος, συστημική θεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια Νικολέτα Μπουλταδάκη μιλώντας στα “Χ.ν.” ανέφερε ότι πολλές φορές αυτό που ονομάζουμε αγάπη ή έρωτα είναι εξάρτηση επισημαίνοντας πώς «το να πορεύομαι μαζί με κάποιον, είναι κάτι φανταστικό. Κάτι που όλοι το θέλουμε, αλλά πολλές φορές βλέπουμε ζευγάρια που υποφέρουν. Οικογένειες που οι γονείς δεν αγαπιούνται πραγματικά αλλά που είναι μαζί γιατί είναι εξαρτημένοι. Δεν μπορεί ο ένας χωρίς τον άλλον. Εκεί θέλω να εστιάσω και με μία αισιόδοξη προοπτική, να πω ότι αν γίνει δουλειά και αν το ζευγάρι πραγματικά θελήσει να είναι ευτυχισμένο και να είναι καλά αυτό γίνεται. Μπορεί να συμβεί και να ξαναβρεί τον δρόμο της αγάπης». Oσον αφορά για το κατά πόσο εύκολο είναι οι σύντροφοι να ξεχωρίσουν την αγάπη από την εξάρτηση και να χτυπήσουν την πόρτα ενός ειδικού, σύμφωνα με την κα Μπουλνταδάκη «τα περισσότερα ζευγάρια δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν αγαπιούνται, ότι η αγάπη έχει πεθάνει. Λέω αγάπη επειδή είναι μία πιο αφηρημένη έννοια. Φαίνεται με τον σεβασμό στον εαυτό μου και στον άλλο. Με την οριοθέτηση μου, να μην αφήνω να συμβαίνουν πράγματα που δεν μου κάνουν καλό και που δεν τιμούν ούτε αυτόν που τα κάνει. Με την εμπιστοσύνη, με την στήριξη. Δεν υπάρχει αυτό σε πολλά ζευγάρια. Παρ’ όλα αυτά τελευταία τα ζευγάρια χτυπάνε όλο και πιο συχνά την πόρτα του ειδικού και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Πολύ περισσότερο από ότι παλαιότερα».
Από την πλευρά του, ο ψυχίατρος, πρωσοποκεντρικός θεραπευτής, ψυχοδραματιστής, διευθυντής του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου, Αντώνης Λιοδάκης απαντώντας στο ερώτημα αν η αγάπη μπορεί να γίνει εξάρτηση τόνισε πως «υπάρχουν στοιχεία παθολογικής αγάπης όπου συγγενεύουν με την εξάρτηση και την προσκόλληση κυρίως μας ενδιαφέρει η αγάπη μέσα από την ωριμότητα. Ο άνθρωπος γίνεται πιο ουσιαστικός, αυτή η αγάπη της “ωριμότητας” είναι μία ολοκληρωμένη αγάπη που έχει να κάνει όχι μόνο ανάμεσα σε ερωτικούς συντρόφους αλλά σε όλο το φάσμα των ανθρώπινων επαφών μέσα σε αυτή την φάση της ωριμότητας που μετουσιώνει τον άνθρωπο και συναντά την ουσία του εαυτού του. Οι σημερινές εποχές είναι τόσο πιεστικές σαν να εξορίζεται ο άνθρωπος από την ουσία του η οποία είναι να αγαπά και να αγαπιέται» . Οσον αφορά για ποιο λόγο στην σημερινή εποχή ολοένα και περισσότεροι νέοι δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ερωτικές σχέσεις όπως είπε ο κ. Λιοδάκης το θέμα αυτό είναι πολυπαραγοντικό ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πώς «ο άνθρωπος φοβάται και την σκιά του. Συσσωρεύει μέσα του μία θλίψη και μία οργή για οτιδήποτε και αυτό τον εμποδίζει να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του. Ιδιαίτερα τα αρνητικά με αποτέλεσμα να γίνονται ψυχοσωματικά και αυτοάνοσα. Οσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις και τις ερωτικές σχέσεις υπάρχει μία δυστοκία γιατί έχουμε μετακινηθεί από τις ουσιαστικές αξιές και τα νοήματα της ζωής στα οποία μπορούμε εύκολα να επανέλθουμε αρκεί να κάνουμε ένα βήμα να γνωρίσουμε τον εαυτό μας» .