«Δεν έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, παρά την κυκλοφορία πολλών αναπνευστικών ιών στην κοινότητα και την πολύ πιο αυξημένη τάση γρίπης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS. Επιπλέον αναφέρθηκε στην εκ νέου παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία όπως διευκρίνισε παρερμηνεύτηκε. Μίλησε επιπλέον για το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας θωράκισης του ΕΣΥ έναντι της αύξησης των περιστατικών γρίπης και κορονοϊού αλλά και για τον σχεδιασμό του χάρτη Υγείας του υπουργείου, ενώ αναφέρθηκε και στα νοσοκομεία και τις προσλήψεις που επίκεινται.
Ποια η κατάσταση στα νοσοκομεία και γιατί είναι απαραίτητο το εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού στους άνω των 60 ετών
Όπως ενημέρωσε η κα Αγαπηδάκη για την κατάσταση στα νοσοκομεία: «Έχουμε μια αυξημένη κάλυψη σε απλές κλίνες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι έχουν μια ολιγοήμερη νοσηλεία και παίρνουν εξιτήριο. Τα ποσοστά που έχουμε σε ΜΕΘ και σε θανάτους είναι κάτω από το 50% σε σχέση με πέρυσι και οφείλεται αφενός στο ότι οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί. Το ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα μας άνω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί έναντι της γρίπης αγγίζει το 60%. Έχουμε περίπου 190.000 εμβολιασμούς έναντι της Covid και 50.000 περίπου ραντεβού προγραμματισμένα.
Όπως επισήμανε «Ειδικά οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι μέχρι και 20 φορές παραπάνω για σοβαρή νόσηση και θάνατο, θα πρέπει να κάνουν άμεσα εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού».
«Ενημερωτική η συνάντηση με τον Σωτήρη Τσιόδρα – Παρερμηνεύτηκε η εκ νέου παρουσία του»
Για τη συνάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την ίδια, διευκρίνισε:
«Ο κύριος Τσιόδρας θεσμικά, καθόσον είναι ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα θέματα των αναπνευστικών λοιμώξεων, ήρθε να ενημερώσει τον νέο υπουργό και είχαμε μια συνάντηση όλοι μαζί. Δεν σημαίνει κάτι η παρουσία του κυρίου Τσιόδρα. Και το λέω γιατί παρερμηνεύτηκε, επειδή στο παρελθόν ο κ. Τσιόδρας είχε πει ότι «όταν με ξαναδείτε στο προσκήνιο θα είναι δύσκολα τα πράγματα». Δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Η χώρα σε σχέση με την περσινή χρονιά που είχαμε την World, τα πάει πολύ καλύτερα.
Ωστόσο τόνισε οτι “Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε περισσότερους εμβολιασμούς. Διότι, προστατεύουν 90% τους ευάλωτους συμπολίτες μας έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου. Και εμείς, δεν μετράμε τις ανθρώπινες ζωές, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών με ποσοστά. Για μάς δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων. Κάθε λοιπόν άνθρωπος που χάνει τη ζωή του, ενώ έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και αποτελεσματικά φάρμακα, είναι ένας θάνατος που πρέπει να αποφευχθεί»”.
Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για θωράκιση του ΕΣΥ έναντι της αύξησης των περιστατικών γρίπης και κορονοϊού
Όπως ενημέρωσε για το σχέδιο του υπουργείου Υγείας «Το σχέδιο δεν εκπονείται τώρα. Έχει εκπονηθεί από πέρυσι, πριν το καλοκαίρι και είμαστε σε μια συνεχή επαγρύπνηση. Δεν υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός που γίνεται εκ των υστέρων. Γίνεται εκ των προτέρων. Έχουμε ήδη διασφαλίσει περισσότερες ΜΕΘ. Θα το ανακοινώσει και ο κ. Θεμιστοκλέους τις επόμενες μέρες σε περίπτωση που χρειαστούν».
«Δεν βάλαμε το ΝΙΜΙΤΣ για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κορονοϊού» διευκρίνισε η κα Αγαπηδάκη, σχετικά με δημοσίευμα και συμπλήρωσε «το ΝΙΜΙΤΣ υπάρχει για να εξυπηρετεί τις εφημερίες του Ευαγγελισμού εδώ και ενάμιση χρόνο και γίνονται τρίμηνες ανανεώσεις των συμβάσεων».
«Στο σχέδιο που έχουμε επιμένουμε στο να υπάρξει πιο μεγάλη κάλυψη στον εμβολιασμό, που είναι ετήσιος δεν είναι δόσεις. Σε σχέση με πέρυσι έχουμε ήδη ξεπεράσει το περσινό ποσοστό που ήταν 120.000 δόσεις. Είμαστε παραπάνω από το διπλάσιο και θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα υιοθετήσει αυτά τα μέτρα ακόμη περισσότερο και θα έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά προστασίας.
«Δεν είμαστε σε κατάσταση εφησυχασμού για τον κορονοϊό, όχι όμως να φέρνουμε την καταστροφή – Είμαστε καλύτερα από πέρυσι»
«Σέβομαι τις επιστημονικές απόψεις όλων των ανθρώπων που βγαίνουν στα μίντια. Εμείς όμως, επειδή έχουμε στη διάθεσή μας τα επιστημονικά στοιχεία και συζητάμε καθημερινά με μια σειρά από ειδικούς, οι οποίοι διαχειρίζονται διαφορετικά κομμάτια της πανδημίας, θα μου επιτρέψετε να μιλώ με στοιχεία. Τα δύο τρίτα των λοιμώξεων που είχαμε στη χώρα έγιναν με την Όμικρον το 2022. Δεν έχουμε μια τέτοια κατάσταση τώρα. Παρά το γεγονός ότι έχουμε αυξημένη κυκλοφορία του ιού, εδώ και μήνες όλες οι χώρες έχουμε περάσει σε ένα μοντέλο συνδρομητικής επιτήρησης. Δεν είμαστε ούτε σε μια κατάσταση εφησυχασμού σε καμία περίπτωση. Όχι όμως να φέρουμε και την καταστροφή. Γιατί έχουμε απλά μέτρα στη διάθεσή μας για να προστατευτούμε. Τις μάσκες που μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε στο μετρό και στις μονάδες υγείας. Και έχουμε βγάλει ισχυρή σύσταση για αυτό με αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα νοσοκομεία» είπε η κα Αγαπηδάκη.
«Όταν τα παιδιά έχουν συμπτώματα να μένουν σπίτι»
Όπως συνέστησε «τα παιδιά όταν έχουν συμπτώματα επειδή ξεκινάνε τα σχολεία θα πρέπει να μένουν στο σπίτι γιατί πολλές φορές το τεστ μπορεί να ναι αρνητικό, όμως τα παιδιά να έχουν συμπτώματα και να διασπείρουν τον ιό ή να είναι και τα ίδια πιο ευάλωτα και να έχουν και τα ίδια ευαλωτότητα αυξημένη για να κολλήσουν και άλλους ιούς».
Για τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων διευκρίνισε πως υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτά. Ωστόσο με αίτηση του θεράποντος ιατρού ασθενούς και μετά από αίτηση στην αρμόδια επιτροπή και έγκριση μπορεί να δοθούν και σε άλλους ανθρώπους που δεν εμπίπτουν στην συγκεκριμένη κατηγορία.
«Προχωράει ο σχεδιασμός του χάρτη Υγείας»
Όπως ενημέρωσε η κα Αγαπηδάκη, «Προχωράμε ένα σχεδιασμό τον οποίο έχουμε αναπτύξει και προεκλογικά, εξηγήσει στους πολίτες και έχουμε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης γι αυτό. Θα προχωρήσουμε με ακόμη πιο ταχύ ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις. Η αλήθεια είναι ότι και ο νέος υπουργός είναι πολύ ενημερωμένος, έχει συστηματοποιήσει τη δουλειά ήδη και θα δείτε σύντομα τις αλλαγές σε επίπεδο χαρτί υγείας. Πώς δηλαδή θα πάμε να κάνουμε μεγαλύτερη ενίσχυση στις δομές, να μπορέσουμε να τους δώσουμε την αποσαφήνιση το χαρακτήρα που έχουν, δηλαδή τι σημαίνει κέντρο Υγείας, τι σημαίνει ΤΟΜΥ, τι περιμένουμε από κάθε μία από αυτές τις δομές στην πρωτοβάθμια, τι σημαίνει δευτεροβάθμια τριτοβάθμιο νοσοκομείο και να μπορέσουμε να διευκολύνουμε αυτό που λέμε το ταξίδι του ασθενούς μέσα στο σύστημα υγείας». Όπως σημείωσε η κα Αγαπηδάκη «έχουν μειωθεί οι αναμονές στα χειρουργεία και προχωράμε».
«Πίεση μέσα στις γιορτές στα παιδιατρικά νοσοκομεία»
«Είχαμε πρόβλημα μέσα στις γιορτές στα παιδιατρικά νοσοκομεία, γιατί οι ιδιώτες ιατροί είχαν τις διακοπές τους χριστουγεννιάτικες και έτσι ο κόσμος πήγε στα εξωτερικά ιατρεία, στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και με τις αλλαγές που προωθούμε μεσο-μακροπρόθεσμα για τα ΤΕΠ, είναι στη στιγμή αυτή να μπορέσουμε να έχουμε συνέργειες. Αυτές δρομολογεί ο κος Θεμιστοκλέους προκειμένου ο κόσμος να μην ταλαιπωρείται».
Μεγάλη κόπωση σε γιατρούς και νοσηλευτές – «Είμαστε ευγνώμονες – Έχουμε ενισχύσει το ΕΣΥ με 30 χιλ. ανθρώπους – Σταδιακά άλλες 6.500 προσλήψεις υγειονομικών»
΄Οπως παραδέχτηκε,”Έχουμε περάσει δέκα χρόνια κρίσης που είχαν κάνει οι γιατροί και οι νοσηλευτές διπλές τριπλές βάρδιες. Ήρθε η πανδημία. Τα ίδια. Γι αυτό πραγματικά είμαστε ευγνώμονες, το έχουμε αποδείξει και στην πράξη ως πολιτεία και με τις οικονομικές ενισχύσεις που έχουμε δώσει μέχρι τώρα και για τους ανθρώπους οι οποίοι υπηρετούν στα νησιά, οι νοσηλευτές που παίρνουν 1.200 ευρώ επιπλέον και με τις αυξήσεις που δώσαμε στους υγειονομικούς και θα έρθουν και άλλα τέτοια βελτιωτικά μέτρα. Από κει και πέρα έρχονται και προσλήψεις. Έχουμε ενισχύσει το με 30.000 ανθρώπους επικουρικό και μόνιμο προσωπικό σε σχέση με το ’19 και το συνεχίζουμε αυτό συστηματικά με τις 6.500 προσλήψεις σταδιακά».
Για την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Άδωνι Γεωργιάδη είπε:
«Χαίρομαι που συνεργάζομαι μαζί του, γιατί είναι ένας άνθρωπος ο οποίος στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου, ήταν στο Υπουργείο Υγείας και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έδειξε ότι έχει την τόλμη αλλά και την μεταρρυθμιστική ορμή να μπορέσει να κάνει μια σειρά από αλλαγές που είχαμε ανάγκη. Και τώρα το ίδιο θα κάνουμε με το πλάνο το οποίο έχουμε παρουσιάσει προεκλογικά και έχουμε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης γι αυτό. Ενδεικτικά να πω ότι επεκτείνουμε το εθνικό σύστημα τηλεϊατρικής, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε μια σειρά από πολίτες να νοσηλεύονται κατ’ οίκον, όπου και αν κατοικούν, σε ακριτικά νησιά, σε δύσβατες ορεινές περιοχές, να παρακολουθούνται από γιατρό εντελώς δωρεάν. Θα δείτε μια σειρά από πράγματα τα οποία πραγματικά θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η υγεία στη χώρα και θα εξαφανίσουν σχεδόν τις κοινωνικές ανισότητες, την πρόσβαση στην υγεία».
«Η πολιτική είναι σταθερή και υπηρετείται από τον εκάστοτε υπουργό» κατέληξε.