Στον ρυθμό των κινητοποιήσεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα κτυπήσει σήμερα το κουδούνι, πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα στην Τεχνική Εκπαίδευση, αλλά και ο φόβος για νέα μέτρα σε βάρος των καθηγητών, έχουν οδηγήσει τις Γενικές Συνελεύσεις τους σε αποφάσεις για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα. Για σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζεται συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς με τη συμμετοχή και γονέων, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των απολυμένων ενάντια στην πραγματοποίηση εξετάσεων από αναπληρωτές.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑ.Λ. ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Απολυμένοι και εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα συγκεντρώθηκαν και χθες στο ΕΠΑ.Λ. Ελ. Βενιζέλου στις Μουρνιές ζητώντας από τους ωρομίσθιους συναδέλφους τους να μην συμμετέχουν στη διαδικασία επανεξέτασης των μετεξεταστέων μαθητών, κάτι που τελικά πέτυχαν.
Η Καίτη Τζανακάκη που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα τόνισε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, πως «εμάς μας απέλυσαν και ενώ υπάρχουν οργανικές θέσεις, υπάρχουν ανάγκες, προτιμούν να παίρνουν ωρομίσθιους και να τους πληρώνουν και εμάς να μας έχουν σε διαθεσιμότητα. Η κατάργηση των ειδικοτήτων από την Τεχνική Εκπαίδευση σημαίνει ότι κόβεται το δικαίωμα των φτωχών οικογενειών να έχουν πρόσβαση σε ειδικότητες που έχουν ζήτηση και προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση. Για παράδειγμα οι βοηθοί νοσηλευτές προσλαμβάνονται στο Νοσοκομείο και σε ιδιωτικές Κλινικές. Στερούν το δικαίωμα από παιδιά και οικογένειες και τους αναγκάζουν να πάνε σε ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. Για το συμφέρον ποιου το καταλαβαίνουμε. Το ότι απολυθήκαμε 2.122 άτομα είναι ένα θέμα, την ίδια στιγμή όμως 20.000 μαθητές μένουν “ξεκρέμαστοι”, τους αναγκάζουν να πληρώσουν, διαφορετικά τους στερούν την εκπαίδευση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Βάσω Αποστολάκη, που απολύθηκε έχοντας 20 χρόνια στην εκπαίδευση στον τομέα Υγείας. «Στους τομείς Βρεφονηπιοκομίας, Νοσηλευτικής και Ιατρικών Εργαστηρίων ήταν 300 από τα 500 παιδιά του σχολείου. Τα περισσότερα κορίτσια για τα οποία τώρα δεν υπάρχει καμία σχεδόν ειδικότητα σε δημόσιο σχολείο στα Χανιά! Στόχος τους είναι η ιδιωτικοποίηση της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Και όλα αυτά ενώ η πλειοψηφία των γονιών είχε τεράστια οικονομική αδυναμία, είχαμε παιδιά που δεν μπορούσαν να ψωνίζουν ούτε από το κυλικείο. Πώς οι οικογένειές τους θα πληρώσουν τώρα τα δίδακτρα; Από το δημόσιο σχολείο μπορούσαν να μπουν σε κάποιο Τ.Ε.Ι. και να ανοίξει μια πόρτα για το εργασιακό τους μέλλον».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Σε ανοιχτές επιστολές τους τόσο προς τους γονείς όσο και προς τους ωρομισθίους 23 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. και της Επιτροπής Αγώνα της ΕΛΜΕ Χανίων εξηγούν στους γονείς πως διαμορφώνεται η κατάσταση ζητώντας τη στήριξή τους.
Στην επιστολή τους προς τους γονείς υποστηρίζουν μεταξύ άλλων:
• Με τον νόμο 4172/2013 οι ειδικότητες του τομέα Υγείας – Πρόνοιας και Κομμωτικής – Αισθητικής καθώς και η ειδικότητα Γραφικών Τεχνών καταργήθηκαν από τη δημόσια δωρεάν Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης καταργήθηκαν οι τεχνίτες εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ασφάλειας στα σχολικά εργαστήρια.
• Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο «εμείς, οι εκπαιδευτικοί των παιδιών σας, είμαστε σε διαθεσιμότητα και δεν θα μας βρείτε πια στο σχολείο».
• Οι μαθητές της Γ’ τάξης «θα διδαχθούν τα μαθήματα της ειδικότητας και τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα από ωρομίσθιους καθηγητές (8 ωρών) χωρίς να έχουν πολλοί από αυτούς καμία παιδαγωγική κατάρτιση».
• Τα παιδιά «που έχουν εγγραφεί στην Α’ και Β’ τάξη σ’ αυτές τις ειδικότητες δεν θα τις βρουν πια στη δημόσια Δευτεροβάθμια δωρεάν εκπαίδευση, άρα θα αναγκαστούν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό».
• Ηταν «οι πολυπληθέστερες ειδικότητες στα ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. και οι οποίες έδιναν στους αποφοίτους τους τη δυνατότητα άμεσης απασχόλησης στην αγορά εργασίας».
• Οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. «είχαν 2 τίτλους σπουδών: Απολυτήριο Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3 με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με στόχο την επαγγελματική τους εξέλιξη».
• Αυτά που παρέχονταν «μέχρι σήμερα δωρεάν μέχρι τα 18 χρόνια στους μαθητές με τον νέο νόμο για το Τεχνολογικό Λύκειο δεν θα τα βρείτε πια στο δημόσιο σχολείο».
• Οι μαθητές του τομέα Υγείας «που φοιτούσαν στα ΕΠΑ.Λ. θα πρέπει να αναζητήσουν αυτές τις ειδικότητες στα Ι.Ε.Κ. (Ιδιωτικά και Δημόσια) μετά την αποφοίτησή τους από το Γενικό Λύκειο. Δηλαδή τους ίδιους τίτλους σπουδών θα τους αποκτούν σε ηλικία 20 χρονών και για να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος θα χρειάζεται να δουλεύουν σε τμήματα “μαθητείας” για έναν χρόνο με ημερομίσθιο (9 ευρώ την ημέρα) και να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης με αμφίβολα επαγγελματικά δικαιώματα».
• Οι μαθητές «που φοιτούσαν στις ΕΠΑ.Σ. θα αναζητήσουν τις ειδικότητές τους σε Μεταγυμνασιακά Ι.Ε.Κ. (Ιδιωτικά και Δημόσια) και θα πρέπει επίσης να ακολουθήσουν τον δρόμο της “μαθητείας” για την απόκτηση του πτυχίου επιπέδου 3».
Οι εκπαιδευτικοί καλούν τους γονείς να συμμετάσχουν μαζί τους στις κινητοποιήσεις «για να διεκδικήσουμε την επαναφορά των τομέων ξανά στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο», «για το δικαίωμα των μαθητών μας να αποφοιτήσουν στους τομείς που έχουν αποφασίσει, αλλά και να συνεχίσουν να τους βρίσκουν οι μελλοντικές γενιές στη Δευτεροβάθμια δωρεάν Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας» κ.ά.
Επίσης, τους καλούν στο σχολείο σήμερα, ημέρα του Αγιασμού, να ενημερωθούν αναλυτικά γι’ αυτές τις αλλαγές «και να συντονίσουμε μαζί τις δράσεις μας», όπως επίσης τους καλούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
ΓΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ
Στην άλλη επιστολή τους προς τους ωρομισθίους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «στην επιχειρούμενη υποβάθμιση ή και διάλυση των ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί ενωμένοι».
Σημειώνουν δε ότι με τον νόμο 4172/13 «καταργήθηκαν 50 ειδικότητες από την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2.122 μόνιμοι καθηγητές σε μία νύχτα πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος. 20.000 μαθητές πανελλαδικά βρέθηκαν στη B’ τάξη ΕΠΑ.Σ. και Γ’ τάξη ΕΠΑ.Λ. χωρίς καθηγητές και χωρίς να γνωρίζουν τον τρόπο που θα αποφοιτήσουν. Επίσης μεγαλύτερος αριθμός μαθητών που έχει εγγραφεί στην Α’ και Β’ τάξη δεν θα έχει πια τη δυνατότητα να ακολουθήσει την κατεύθυνση σπουδών που επέλεξε». Επίσης, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι η επιλογή των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα έγινε «χωρίς την αξιολόγηση των “κακών εκπαιδευτικών” που διατεινόταν το Υπουργείο. Χωρίς σχεδιασμό για την προοπτική της δημόσιας εκπαίδευσης και χωρίς να γνωρίζουν οι μαθητές, αλλά και το Υπουργείο, πού θα βρεθούν τη νέα σχολική χρονιά, μιας και ο νόμος για το νέο Τεχνολογικό Λύκειο ψηφίζεται αυτές τις ημέρες». Τέλος, οι υπογράφοντες την επιστολή καλούν τους ωρομισθίους «να ταχθείτε στο πλάι μας και όλοι μαζί να αντισταθούμε στη διάλυση και υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Στις 11 Σεπτέμβρη 2013 τα σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν με 16.000 λιγότερους καθηγητές, με 15.000 μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. χωρίς τον τομέα που είχαν διαλέξει να φοιτήσουν και χωρίς τους καθηγητές τους, με νόμους που θα ψηφιστούν μετά το άνοιγμα των σχολείων, με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.
Ειδικά για τα Χανιά υπογραμμίζει πως «εκτιμάται ότι, αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία, σε βάθος τριετίας θα έχουμε 24 τμήματα μαθητών λιγότερα, δηλαδή δύο Λύκεια λιγότερα μόνο στον Δήμο Χανίων. Τα οράματα και οι προσδοκίες των μαθητών για επαγγελματική εκπαίδευση μετατρέπονται με τον καινούργιο νόμο σε απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία μέσω της μαθητείας, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι εργοδότες.
Οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν με τη δαμόκλειο σπάθη της διαθεσιμότητας, της απόλυσης, της αναγκαστικής μετάθεσης, της τιμωρητικής αξιολόγησης, της παραπέρα μείωσης των αποδοχών τους, των ιατρικών και ασφαλιστικών τους καλύψεων. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η κατάσταση δεν είναι καλύτερη: Οι μόνιμοι διορισμοί είναι μηδενικοί, οι προσλήψεις αναπληρωτών με το σταγονόμετρο, τα Νηπιαγωγεία σε νοικιασμένα μαγαζιά, τα προνήπια σε ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Η υποχρηματοδότηση μεταθέτει το βάρος ακόμη και των πάγιων δαπανών στις πλάτες των γονέων.
Οι εκπαιδευτικοί με την πλάτη στον τοίχο καλούνται να προσφέρουν το καλύτερο εκ των ενόντων. Οι συγχωνεύσεις και τα υπερπλήρη τμήματα είναι το άμεσο μέλλον».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους αγώνες των εκπαιδευτικών για ουσιαστική μόρφωση σε όλους τους μαθητές, χωρίς εξεταστικούς και ταξικούς φραγμούς και για σταθερή, μόνιμη, αξιοπρεπή εργασία στους εκπαιδευτικούς. «Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς και τους μαθητές, κάθε εργαζόμενο, κάθε πολίτη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.
Συλλαλητήριο στην πλατεία Αγοράς
Σε συλλαλητήριο στην πλατεία Αγοράς σήμερα, στις 12 το μεσημέρι και σε κοινή εκδήλωση – συζήτηση με την ΕΛΜΕ Χανίων, στις 8 το βράδυ, στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων, καλεί η Ενωση Γονέων.
Στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Ολοι οι γονείς θα πρέπει να είμαστε παρόντες για να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας και να πάρουμε υπεύθυνη θέση απέναντι στα προβλήματα της εκπαίδευσης. Εξάλλου, την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Τα μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Χανίων θεωρούμε αναγκαία τη συμμετοχή των γονέων και μαθητών στις δύο εκδηλώσεις και απαραίτητη τη συνεννόηση με τους διδάσκοντες, ώστε να διεκδικήσουμε το σχολείο που αξίζουν τα παιδιά μας».
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Κόντρες στη Βουλή
Με αντιπαραθέσεις εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο που αναμενόταν να ολοκληρωθεί αργά τη νύχτα. Εξω από τη Βουλή πανελλαδική συγκέντρωση πραγματοποίησε η ΟΛΜΕ, ενώ σήμερα, μετά τους Αγιασμούς, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί τόσο στα Χανιά όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου άρχισε το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά σήμερα, αφού προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε «τσουνάμι απολύσεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», την κάλεσε να ανακαλέσει το μέτρο της διαθεσιμότητας και στήριξε τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος και να νιώθει ασφαλής». «Νεκρή γλώσσα» χαρακτήρισε τα Αρχαία Ελληνικά η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρία Ρεπούση και ζήτησε να είναι η διδασκαλία τους υποχρεωτική μόνο για τους μαθητές που θα ακολουθήσουν κλασικές σπουδές, ενώ για τους υπόλοιπους να είναι προαιρετική. Τα επιχειρήματα της κας Ρεπούση έσπευσε να σχολιάσει ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δηλώνοντας τη διαφωνία του. «Δεν είναι νεκρή γλώσσα τα Αρχαία Ελληνικά, ενώ τα Λατινικά πράγματι είναι», είπε, υποστηρίζοντας ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα «διδάσκεται, εξελίσσεται και είναι μια γλώσσα διαφορετική από τα Λατινικά όσον αφορά την πορεία της».
Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ
Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο Μ. Βολουδάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την κατεύθυνση που δίνει το νομοσχέδιο προς την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών και προς τη σφαιρικότητα της παιδείας που λαμβάνουν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Με το νομοσχέδιο, κατά τον Μ. Βολουδάκη, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υπερβολικής εξειδίκευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και η διαιώνιση των εξετάσεων της αποστήθισης. Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ τοποθετήθηκε κατά της κατάργησης των Θρησκευτικών, που ορισμένες πτέρυγες της Βουλής ζήτησαν, τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να αγνοεί τη συλλογική ταυτότητα της κοινωνίας την οποία υπηρετεί. Ο Μ. Βολουδάκης ζήτησε συγκεκριμένες τροποποιήσεις και προσθήκες σχετικά με την τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση, ειδικότερα ζήτησε διασφάλιση της δυνατότητας φοίτησης σε απογευματινά προγράμματα τριετούς διάρκειας καθώς και τη διατήρηση του καθεστώτος της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών.