Από τα Χανιά παίρνουμε δυτική κατεύθυνση ακολουθώντας τον δρόμο για την Κίσαμο. Εννέα (9) χιλιόμετρα θα χρειαστεί να διανύσουμε για να βρεθούμε στο μεγάλο και όμορφο χωριό Αγία Μαρίνα (738 κάτοικοι) κτισμένο κοντά στη θάλασσα.
Aφήνοντας πίσω μας την Αγία Μαρίνα, θα δούμε δεξιά μας, στο Κρητικό πέλαγος, το νησάκι Άγιοι Θεόδωροι ή Θοδωρού. Το νησί είναι ακατοίκητο και το 1930, με διάταγμα, παραχωρήθηκε στην τότε κοινότητα Αγ. Μαρίνας και από τότε χρησιμοποιείται για την εκτροφή και αναπαραγωγή του κρητικού αιγάγρου.
Στην αρχαιότητα, το νησάκι λεγόταν Άκοιτος. Τη σημερινή του ονομασία την οφείλει στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων που οικοδομήθηκε στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.
Σύμφωνα με την παράδοση, το νησί ήταν ένα γιγαντιαίο θηρίο που ήθελε να κατασπαράξει την Κρήτη. Γι’ αυτό το απολίθωσε ο Ποσειδώνας. Η ιστορική αξία για το νησάκι αρχίζει στην Ενετοκρατία. Το αναφέρουν SAN THODORO και S. TODARO. Το 1583 οι Ενετοί έκτισαν δύο φρούρια. Τον Ιούνιο του 1645 διοικητής των φρουρίων και του νησιού ήταν ο Ενετός Τζιουλιάνι. Τα φρούρια είχαν 65 στρατιώτες και 5 κανόνια. Τότε το νησί δέχτηκε την επίθεση των Τούρκων. Και οι Ενετοί με τον διοικητή Τζουλιάνι έγραψαν μια ηρωική σελίδα στην ιστορία της Κρήτης: Ο Ενετός διοικητής συγκέντρωσε τους στρατιώτες του στο μεγαλύτερο φρούριο. Και μη μπορώντας να αντέξει και παίρνοντας την μεγάλη απόφαση να πεθάνει μαζί με τους εχθρούς της πατρίδας του, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη. Ο γενναίος Ενετός αξιωματικός μαζί με τους στρατιώτες του βρήκαν ηρωικό θάνατο. Μαζί τους σκοτώθηκαν και όλοι οι Τούρκοι που είχαν πατήσει στο φρούριο.
Η αυτοθυσία του Ενετού Τζιουλιάνι στο νησί Θοδωρού, μάς φέρνει στο νου το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου που έγινε 221 χρόνια αργότερα.
Σ.Σ. Στο άρθρο της 28/6/2018 για τη Μάζα Σελίνου, εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε η παρουσία της οικογένειας Γιακουμάκηδων στο χωριό.
Βιβλιογραφία:
– Σ. Σπανάκη, ΚΡΗΤΗ (τ.Β’)
– Γ. Τσίβης, ΧΑΝΙΑ 1252-1940