Ιστορίες από τον Αγιο που “δικάζει το άδικο”
Από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα ο “Άγιος Νικόλαος, ο Δικαστής” στο Γερολάκκο Κεραμειών είναι συνδεδεμένος με την απόδοση δικαιοσύνης.
Μια παράδοση εκατονταετιών καθώς ακόμα και σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου άνθρωποι από όλη την Κρήτη έρχονται στο μικρό δίκλιτο εκκλησάκι που είναι κτισμένο σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ορκίζονται μπροστά στην εικόνα του Αγίου.
Ο επίτροπος της εκκλησίας κ. Νίκος Ιγγλεζάκης, μας εξηγεί πως «κάποιος που είναι βοσκός και έχασε πχ. 10 πρόβατα υποψιάζεται ένα άλλο βοσκό. Πηγαίνει και του ζητάει να του επιστρέψει ή να του πληρώσει τα πρόβατα ή να πάνε στον Άγιο Νικόλαο και εκεί θα καθαρίσει ο Άγιος. Έρχονται λοιπόν στην εκκλησία, μπαίνουν οι δύο αντίδικοι μέσα στο ναό και οι μάρτυρες που έρχονται μαζί τους μένουν στην πόρτα και ακούν αυτόν που κατηγορείται ότι έκλεψε τα πρόβατα να βάζει το χέρι του πάνω στην εικόνα του Αγίου και να παίρνει όρκο πως δεν τα πήρε και αν τα πήρε να πάθει κάτι κακό. Όπως ξέρω και έχω δει όσοι ορκίστηκαν στον Άγιο και είπαν ψέματα έπαθαν το κακό…».
Παλαιότερα μπορεί στο ναό να έρχονταν και 200 άτομα ετησίως, πλέον κάθε χρόνο έρχονται 15- 20 άτομα. «Τον Ιούνιο ήλθαν από τον Μυλοπόταμο 12 άτομα. Προσωπικά αυτό που κάνω είναι “να τους τα βρω” πριν μπουν μέσα στην εκκλησία. Να δώσουν τα χέρια και να τελειώσει εκεί η υπόθεση. Αν όμως επιμένουν να πάνε στον Άγιο στο βαθμό που να μην μπορώ να τους σταματήσω τους αφήνω και τους λέω ότι “όποιος ορκιστεί ψέματα στον Άγιο ξέρετε τι παθαίνει”» .
Ο ναός του Αγ. Νικολάου κτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα την περίοδο της Ενετικής κατοχής, μαζί με ένα νερόμυλο που βρίσκεται κοντά του, ενώ πριν από 100 χρόνια κτίστηκε και το δεύτερο κλίτος του Αγίου Παντελεήμονα. Από σήμερα παραμονή μέχρι και αύριο, εκατοντάδες πιστοί θα τον επισκεφθούν και οι κτηνοτρόφοι θα φέρουν τα χαρίσματά τους (αρνιά, κατσίκια κα.) «Το καιρό της τουρκοκρατίας λένε οι παλιοί στις ιστορίες τους οι Τούρκοι δεν δίκαζαν σωστά και ανάλογα τα χρήματα που είχες και “πριμοδοτούσες” τον δικαστή κέρδιζες το δικαστήριο. Οι χριστιανοί της εποχής, σύμφωνα με τις παραδόσεις έλεγαν ότι μπορεί να δικάσει ο Άγιος Νικόλαος αλλά μόνο δίκαια. Το έκαναν λοιπόν, ορκίζονταν μπροστά στην εικόνα του Αγίου και είδαν ότι πράγματι ο όρκος στον Άγιο ήταν ιερός κα αυτός που είχε ορκιστεί αν έλεγε ψέματα τιμωρούνταν» λέει ο επίτροπος του ναού.
ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
Για τον Άγιο υπάρχουν πάμπολλες ιστορίες αλλά και θρύλοι και παραδόσεις.
«Ήταν ένας ιδιοκτήτης λεωφορείου που είχε κατηγορήσει κάποιον ότι του είχε πάρει τα λιπάσματα, αφού είχε βρει τα σακιά τους στο χωράφι. Επέμενε ο άλλος ότι δεν τα πήρε. Του λέει θα σε πάω στον Άγιο Νικόλαο και δέχτηκε. Όταν έφτασαν στο μονοπάτι που οδηγούσε τότε στην εκκλησία τον έλαβε και ορκίστηκε. Αυτός ορκίστηκε και είπε πως αν λέει ψέματα να σκοτωθεί από άλογο και σκοτώθηκε από άλογο όντως!» αφηγείται ο κ. Ιγγλεζάκης που μας παραθέτει δεκάδες ανάλογα περιστατικά.
«Πριν μερικά χρόνια μας ειδοποίησαν ότι ήταν σπασμένο το τζάμι της εκκλησίας. Ερχόμαστε και βρίσκουμε δύο άτομα να κοιμούνται έξω από το ιερό και σπασμένο το τζάμι της εικόνα του Αγίου αλλά μέσα τα χρυσαφικά που είχαμε περίπου ένα κιλό τότε να παραμένουν εκεί. Τους ξυπνάμε τους ρωτάμε “τι ήλθατε να κάνετε”. Μας λένε «ότι ήλθαμε για να πάρουμε τα χρυσαφικά. Κάναμε 100 προσπάθειες να βάλουμε τα χέρια μας στην εικόνα να πάρουμε το χρυσάφι αλλά το χέρι μας δεν προχωρούσε μέσα..”. Ενδεικτικό του θαύματος του Αγίου».
Πέρα από δικαστής όμως ο Άγιος μας τονίζει ο κ. Ιγγλεζάκης είναι «θαυματουργός για αυτό έχει τόσα χαρίσματα» και μας δείχνει και μια σειρά από ομοιώματα παιδιών «από ζευγάρια που ζήτησαν τη βοήθεια του να κάνουν παιδιά και το κατάφεραν».