Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Άγνοια για τις επενδύσεις στην Κίσσαμο από τη Δημοτική Αρχή

» Νέες υποσχέσεις για το έργο στα Τοπόλια – Φαλάσαρνα και Λαφονήσι στο επίκεντρο του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου

Παράταση στην έγκριση ή απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση Τσατσαρωνακη έδωσε το ΔΣ Κισσάμου. Η παράταση δόθηκε προκειμένου να ενημερωθεί καλύτερα η τοπική κοινωνια. Σημειώνεται πως η εισήγηση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου ήταν αρνητική στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Γενικότερα ελλιπή ενημέρωση αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο ακρωτήρι Σπάθα, στον κόλπο της Κισσάμου, στα Φαλάσαρνα και στο Λαφονησι έχει η δημοτική Αρχή Κισσάμου όπως φάνηκε στη συζήτηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο ερώτημα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις συγκεκριμένες επενδύσεις, ο δήμαρχος κ. Γ. Μυλωνάκης δήλωσε πως παρακολουθεί τις ανακοινώσεις αλλά δεν έχει πιο συγκεκριμένη ενημέρωση για την ώρα. Πάντως ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της διαχείρισης που κάνει ο Δήμος στο Λαφονησι σε θέματα καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Για την επένδυση Ανδρεάδη στον κόλπο της Κισσάμου για μεγάλη (200 στρ.) αναφέρθηκε από τον σύμβουλο κ. Κουμάκη ότι έχει κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Δήμο και ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση στο ακρωτήρι Σπάθα πέρασε από το ΔΣ Πλατανιά καθώς είναι στα όριά του.
Ο κ. Θ. Σταθακης ζήτησε ανταποδοτικά για τον Δήμο για τις επενδύσεις που θα γίνουν.
Για την “Τσατσαρωνάκης Α.Ε.” η εκπρόσωπος κα Ελένη Τσατσαρωνακη αναφέρθηκε στην επένδυση που σχεδιάζει στα Φαλάσαρνα ζητώντας να της δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσει το επενδυτικό της σχέδιο στο Δ.Σ. το επόμενο διάστημα.
Τέλος η κ. Τσατσαρωνακη ζήτησε τη στήριξη του ΔΣ για τις δύο επενδύσεις της σε Φαλάσαρνα και Λαφονησι.

ΝΕΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΟΛΙΑ

Νωρίτερα στη συνεδρίαση, δόθηκαν νέες υποσχέσεις για ολοκλήρωση του έργου της παράκαμψης Τοπολιων μετά από 9 χρόνια.
Στην εισήγησή του ο πρώην δήμαρχος κ. Θ. Σταθακης τόνισε πως από την κακοκαιρία του 2019 το έργο της παράκαμψης Τοπολιων δεν υπέστη ζημιές παρά μόνο σε ένα σημείο και από τη στιγμή που δεν υπήρχε χώρος εναπόθεσης μπαζών θα έπρεπε ο Δήμος να βρει κατάλληλο οικόπεδο.
Επίσης είπε ότι την ευθύνη για το αν έγιναν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας την ευθύνη έχει ο επιβλέπων
(σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση η Περιφέρεια).
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γ. Μυλωνάκης υποστήριξε πως το 2019 έγιναν εκτεταμένες ζημιές στο έργο και χρειάστηκε να επανασχεδιαστεί. Επίσης ότι προτείνει χώρο μεταξύ Καλάθενων και Σηρικαρίου ώστε εκεί να μεταφέρονται τα μπάζα.
Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο Γ. Φραγκιουδάκης τόνισε πως ο μόνος που κυνηγάει για να γίνει το έργο είναι η επιτροπή κατοίκων. «Οι κάτοικοι καλά έκαναν και ξεσηκώθηκαν γιατί είδαν να μπαζώνεται το ρέμα στα Καψανιανά και να διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα» είπε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής αναφέρθηκε σε εμπλοκές του εργολάβου με τις τράπεζες στην έναρξη του έργου που όμως «ήμασταν από μια μεριά τυχεροί γιατί θα πάθαινε ζημιές το 2019 το έργο αν είχε ολοκληρωθεί τότε».
Για τα μπάζα του έργου είπε πως δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθούν στη θάλασσα και θα επιβαρύνονταν το οδικό δίκτυο. Αναφέρθηκε σε μια καταρχήν συμφωνία με το δασαρχείο για εύρεση χώρου εναπόθεσης που τελικά δεν ευοδώθηκε.
Αναφορικά με το πώς βρέθηκαν χιλιάδες τόνοι μπάζα σε ρέματα της περιοχής ο κ. Καλογερής δήλωσε άγνοια.
«Ο εργολάβος έκανε τη δουλειά του, πιθανόν να έριξε τα μπάζα πιθανόν όχι, δεν το ξέρουμε, το ανέδειξε ο Βολουδάκης αλλά δεν έχουμε φωτογραφίες που να δείχνει ποιος τα έριξε» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «θα καθαριστεί τελείως το ρέμα».
Για το βυζαντινό νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες είπε πως το έργο περνάει δίπλα από αυτό και δεν το θίγει.
Ο δημ. σύμβουλος κ. Ν. Κουμάκης τόνισε πως από τα τέλη του 2017 άρχισε να δουλεύεται εντατικά το έργο και μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το 60%. Επίσης πως το έργο είχε σχεδιαστεί με προδιαγραφές άλλων εποχών και αν είχε ολοκληρωθεί ως το 2019 κανείς δεν ξέρει τι ζημιές θα είχε υποστεί.
Ο δημ. σύμβουλος κ. Γ. Καστανάκης ανέφερε πως ο εργολάβος εργάζεται αυτήν την εποχή σε άλλο έργο του (λιμνοδεξαμενή Έλους) και υπάρχει κίνδυνος για καταστροφές σε περίπτωση κακοκαιρίας, ενώ και ο κ. Γ. Μακράκης τόνισε την ανησυχία του για ζημιές σε μια πρώτη βροχή.
Ο πρώην κοινοτάρχης Τοπολίων κ. Γεωργουδάκης επιτέθηκε στην Επιτροπή Κατοίκων, ενώ ο πρόεδρος του Τοπ. Συμβουλίου Βλάτους κ. Π. Βαϊδάκης έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή στην περιοχή του από το έργο και ζήτησε να προχωρήσει τάχιστα.
«Το ότι θέλουμε να ολοκληρωθεί το έργο δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει με παρανομίες» είπε ο κ. Δερουκάκης. Για την Επιτροπή Κατοίκων ο κ. Παπουτσογλου επισήμανε πως κανένας από την Επιτροπή δεν θέλει να σταματήσει το έργο.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα του εξοπλισμού του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισσάμου μετά την έναρξη της κατεδάφισης του κτηρίου.
Ο κ. Θ. Σταθάκης άφησε αιχμές σε βάρος του Δήμου για το ότι άφησε να εγκατασταθεί ο εργολάβος χωρίς να διασφαλίσει τον σχολικό εξοπλισμό.
«Θα πάρουμε τα πάντα, ό,τι χρειάζονται τα σχολεία. Έχουμε πάρει τα πάντα εκτός από τους τόρνους» απάντησε ο δήμαρχος κ. Γ. Μυλωνάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα