Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Άγνωστες πτυχές της Μάχης της Κρήτης σε επιστημονικό συνέδριο στα Χανιά

Άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Μάχης της Κρήτης πρόκειται να ”δουν” το φως της  δημοσιότητας μέσα από το επιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό κέντρο Χανίων.

Το Συνέδριο έχει πλούσια θεματολογία και εκλεκτούς ομιλητές, που θα καλύψουν ένα ευρύτατο φάσμα ζητημάτων που αφορούν στη Μάχη της Κρήτης, την Κατοχή και την Αντίσταση.

Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει το Σάββατο 16/5 στις 9.00 πμ.από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και η εναρκτήρια ομιλία από τον Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Γιώργου Μαργαρίτη.

Η καταληκτική συνεδρία με την σύνοψη των συμπερασμάτων του Συνεδρίου θα γίνει από τους Προκόπη Παπαστράτη, Κώστα Μουτζούρη, Γιώργο Μαργαρίτη και Μαρία Σπηλιωτοπούλου την Κυριακή 17/5 από 19.40-20.00.

Κάλεσμα στο Χανιώτικο κοινό να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου απηύθυνε η Οργανωτική επιτροπή  κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Πνευματικό κέντρο.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης ανέφερε πως το Συνέδριο πραγματοποιείται 74 χρόνια μετά την Μάχη της Κρήτης για την ιστορική μνήμη, την γνώση, για προβληματισμό, για τα νέα στοιχεία της ιστορικής έρευνας και για το κατά πόσο η Ευρώπη αναγνωρίζει σήμερα την θηριωδία του Κρητικού λαού.

Ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Γιώργος Μαργαρίτης επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα υπάρχει μια ακαδημαϊκή αλλά ουσιαστικά πολιτική διαμάχη πάνω στην ιστορία του Β΄Παγκοσμίου πολέμου. «Υπάρχει μια προσπάθεια ανακατασκευής των γεγονότων σε τρόπους που να είναι πολιτικά ορθοί στο σημερινό μας κόσμο. Γι΄αυτό πολλοί ακαδημαϊκοί θεωρούμε ότι είναι καιρός η  επιστήμη της Ιστορίας να ξανά αποκτήσει δικαιώματα, δηλαδή να μην την κατευθύνει η Πολιτική προς στόχους δικούς της»τόνισε.

«Για πρώτη φορά κατά την επέλαση του Ναζισμού στην πρώτη φάση του πολέμου, ο λαϊκός ξεσηκωμός της Κρήτης για να υπερασπιστεί την γη του- που τον επόμενο χρόνο θα γινόταν κανόνας με τις αντιστάσεις ενάντια στον Ναζισμό σε όλες τις χώρες- είχε γιγαντιαία σημασία στην πορεία του πολέμου»ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης και στάθηκε στα μαζικά αντίποινα των Ναζί με περισσότερους από 2.000 εκτελεσμένους αμάχους μέχρι το Καλοκαίρι του 1941 και στις επιπτώσεις που είχαν στο νησί και στους ανθρώπους του. «Στόχος του Συνεδρίου είναι να δώσουμε σε αυτά τα χαρακτηριστικά την ιστορική τους διάσταση. Η ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου πρέπει να ξανά αποκτήσει τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χαρακτήρα της και να μην εξυπηρετεί μεταβαλλόμενες πολιτικές προθέσεις της κάθε στιγμής» σημείωσε.

Η πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ Αρχόντισσα Ναναδάκη-Παπαδερού υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο ένας λαός να γνωρίζει την ιστορία του, ώστε κάποιοι να μην προσπαθούν να την παραποιήσουν ή να την διαγράψουν. Ένας λαός χωρίς ιστορία, είναι σαν ένα δέντρο χωρίς ρίζες, που το παρασύρει ο άνεμος κατά που φυσάει, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παπαδερού,

Το μέλος του Δ.Σ του Πνευματικού κέντρου Χανίων Β. Κόλλια, τόνισε ότι ο Μάιος εδώ και 74 χρόνια είναι ένας μήνας μνήμης για τα Χανιά, την Κρήτη αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα και κάλεσε το Χανιώτικο κοινό να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα