Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αγώνας δρόμου για συμβιβαστική λύση με τους θεσμούς

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέσα στις περίπου 36 ώρες που απομένουν μέχρι να αποχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα θα βρεθεί συμβιβαστική λύση, ώστε να κατατεθούν τα δύο φορολογικά νομοσχέδια στη Βουλή ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, επικρατούσε στο οικονομικό επιτελείο μετά και τον χθεσινό γύρο συναντήσεων και παρά την κυνική στάση των εκπροσώπων των δανειστών ως προ τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να συγκλίνουν στο ότι:
1. Ακατάσχετο θα είναι περίπου το 30%-40% του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν οι επιχειρήσεις έτσι ώστε ακόμη και αν έχουν οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, να μην κινδυνεύουν οι εταιρείες τους με «ξαφνικό θάνατο».
2. Για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων προτείνεται κλιμακωτή φορολόγηση με συντελεστές που θα φτάνουν έως και το 30%. Η κλιμακωτή φορολόγηση θα είναι αντίστροφα προοδευτική ώστε να δημιουργηθεί κίνητρο σε όσους θέλουν να «νομιμοποιήσουν» μεγάλα ποσά.
Μπορεί τα δύο φορολογικά νομοσχέδια, της τόνωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, να μην αποτελούν «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ωστόσο η ελληνική πλευρά θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς, ώστε να τα στείλει ύστερα από πολύμηνες καθυστερήσεις στη Βουλή. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι είναι αρκετές οι πιθανότητες και τα δύο νομοσχέδια να φέρουν επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία, τα οποία μάλιστα δεν έχουν προϋπολογιστεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2016.
Πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να συγκλίνουν στο ότι ακατάσχετο θα είναι περίπου το 30%-40% του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν οι επιχειρήσεις, ενώ για την οικειοθελή αποκά-λυψη των εισοδημάτων προτείνεται κλιμακωτή φορολόγηση με συντελεστές που θα φτάνουν έως και το 30%.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή, όταν ερωτήθηκε κατά τον χθεσινό γύρο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς αν θα υπάρξει τελικώς ακατάσχετος λογαριασμός, απάντησε κατηγορηματικά πως θα υπάρξει, προσθέτοντας ότι «αυτό αποτέλεσε άλλωστε εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης». Το θέμα συζητήθηκε από την περασμένη Τρίτη αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο υπουργών (από την ελληνική πλευρά) και επικεφαλής του κουαρτέτου από την πλευρά των θεσμών.

Η διαπραγμάτευση που γινόταν μέχρι και χθες αφορούσε το ποσοστό του τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος θα θεωρείται ακατάσχετος. Οι δανειστές κατέβηκαν με πολύ σκληρή πρόταση, να προστατεύεται μόλις το 20% του υπολοίπου, ενώ η ελληνική πλευρά ανέβασε τον πήχη στο 60%. Αναζητείται η χρυσή τομή κάπου στη μέση, δηλαδή στο 30%-40%.
Οι διαπραγματεύσεις είναι ανοικτές και για ένα δεύτερο θέμα: ποιος θα επωφελείται πρώτος από το κομμάτι του τραπεζικού λογαριασμού των επιχειρήσεων που θα μπορεί να κατασχεθεί. Στη λίστα προτεραιότητας θα μπουν η εφορία (κατά κύριο λόγο με τις οφειλές ΦΠΑ που έχουν προτεραιότητα και σε περιπτώσεις πτωχεύσεων), οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά οι οφειλές προς τους εργαζόμενους. Όσον αφορά τα χρέη προς τους προμηθευτές, θα πρέπει να καλύπτονται από τον επιχειρηματία μέσα από το ακατάσχετο κομμάτι του λογαριασμού του (δηλαδή το 30%-40% του συνολικού ποσού ανάλογα με το τι θα αποφασιστεί).
Στο μέτωπο της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, η διαφωνία εδώ και εβδομάδες συνίσταται στο ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν όσοι προσφύγουν στις διατάξεις του νόμου προκειμένου να γλιτώσουν από τις ποινικές ευθύνες που επιφέρει το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Και οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν υποχωρήσει από τις αρχικές ακραίες τους θέσεις (οι θεσμοί ανέβαζαν τον συντελεστή ακόμη και στο 60%, κάτι όμως που ουσιαστικά θα αχρήστευε τον νόμο) και προσανατολίζονται σε έναν κλιμακωτό και αντιστρόφως προοδευτικό συντελεστή ο οποίος θα φτάνει έως και το 30%-35% (εξετάζεται να επιβαρύνονται με μικρότερους συντελεστές αυτοί που θα εμφανίσουν μεγαλύτερα ποσά ώστε το νομοσχέδιο να λειτουργήσει και εισπρακτικά).
Στα δύο φορολογικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν -εφόσον κλείσει η διαπραγμάτευση επί των συγκεκριμένων θεμάτων- θα περιληφθεί και η διάταξη για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοικιάσεις ακινήτων που «κλείνουν» μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι αντίστοιχος με αυτόν που ισχύει για οποιοδήποτε ακίνητο και θα διαμορφώνεται έως και στο 35%.
Υπενθυμίζεται πως, όπως αποκάλυψε η «Ν» την Τρίτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη συζήτηση του ακατάσχετου λογαριασμού και την επισήμανση της ελληνικής πλευράς πως αν δεν διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις θα κλείσουν, απάντησαν πως «όσες δεν μπορούν να πληρώνουν τις οφειλές τους δεν είναι βιώσιμες και ας κλείσουν».
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Επί τάπητος τέθηκε χθες μέσα από τις επαφές Χουλιαράκη – Φωτίου με τους εκπροσώπους των θεσμών και το μείζον θέμα της εξεύρεσης των 900 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» από το 2017. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βρει «ισοδύναμα» ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσει σε περικοπές άλλων επιδομάτων όπως ορίζει το μνημόνιο.
Το Γενικό Λογιστήριο έχει αναζητήσει άλλους κωδικούς δαπανών από τους οποίους θα μπορούσε να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσό και να μη χρειαστεί να υπάρξει περικοπή κοινωνικών δαπανών σύμφωνα και με τα όσα έχει προτείνει σε σχετική έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα