Το θέµα των πυρηνικών όπλων ήλθε περισσότερον στο προσκήνιον µε του πολέµου στην Ουκρανίαν. Η αγριότητα αυτού του πολέµου έδειξε µέχρι πού µπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Το πρόβληµα επίσης είναι η συνέχισή του και το ότι δεν φαίνεται ελπίδα για σύντοµο τερµατισµό του. Όλα αυτά φέρουν στο κόσµο, και περισσότερο στον απλοϊκό κόσµο, φόβους για κάτι περισσότερο, χωρίς να αποκλείεται και ένα πυρηνικό ολοκαύτωµα.
Από χρόνια, στη νιότη µας σαν φοιτητές στα δυτικά πανεπιστήµια οι περισσότεροι από εµάς λάβαµε µέρος σε πορείες εναντίον των πυρηνικών όπλων. Η πρώτη µου πορεία θυµούµαι ήταν µεταξύ Λωζάννης και Γενεύης στις αρχές της δεκαετίας του 60 όταν χιλιάδες φοιτητές και άνθρωποι όλων των τάξεων βροντοφώναζαν, όπως σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης, εναντίον της χρήσης πυρηνικών όπλων. Όπως λέει και η Mary Robinson, πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, η οποία και αυτή έλαβε µέρος σ’ αυτές τις πορείες, τα πυρηνικά όπλα είναι πάντα εκεί. «Πού είναι όµως οι περιπατητές της σηµερινής εποχής;» (βλ. Mary Robinson, “Nuclear déjà vu”, TIME, August, 14, 2023, σελ. 15-16).
Εγίναµε σήµερα παππούδες αλλά τα πυρηνικά όπλα αντί να λιγοστεύουν αυξάνονται και όχι µόνο αυτό αλλά χάσαµε και τους περιπατητές. Βλέποντας τους εξοπλιστικούς ανταγωνισµούς µεταξύ των Μεγάλων ∆υνάµεων ο απλός άνθρωπος παρακαλεί όπως κάποιος ρεαλισµός επικρατήσει µεταξύ των διευθυνόντων του πλανήτη.
Αν θέλει κάποιος να φθάσει σε κάποια λύση, πρέπει να αρχίσει να συνοµιλεί. Μιλούµε, βέβαια, για ανθρώπους µε καλή θέληση. Οι Μεγάλες ∆υνάµεις, και κυρίως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το ΗΒ και η Γαλλία µαζί µε τις άλλες πυρηνικές ∆υνάµεις και χώρες, πρέπει να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να αρχίσουν συνοµιλίες για πυρηνικόν αφοπλισµό ή τουλάχιστον σταδιακή ελάττωση των πυρηνικών όπλων.
Όλοι γνωρίζοµεν ότι δεν µπορούµε να ελπίζοµε σε ένα άµεσον ολοκληρωτικό πυρηνικόν αφοπλισµόν. Ας ληφθούν σταδιακά βήµατα. Και κυρίως αντί εξοπλισµών ας στραφούµε επιτέλους σε προβλήµατα υγείας, διατροφής, διαβίωσης και τόσα άλλα. Συναδελφοσύνη µεταξύ των ανθρώπων και όχι εξόντωσή τους.
Είθε!
*Ο ∆ρ. Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσµου Ηνωµένων Εθνών Κύπρου και Επίτιµος Πρόεδρος της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας των Συνδέσµων Ηνωµένων Εθνών (WFUNA).