Εντυπωσιακό θέαμα πρόσφεραν χθες το πρωί στο κλειστό γυμναστήριο Χανίων νεαροί αθλητές από συλλόγους της Κρήτης, συμμετέχοντας σε διασυλλογικούς αγώνες Γου Σου Κουνγκ-Φου που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Γου Σου Κουνγκ-Φου, στόχος της οποίας είναι να προβάλει και να αναδείξει αυτή την αρχαία κινέζικη μαχητική τέχνη σε όλη την Ελλάδα.
«Είναι μεγάλη χαρά για μας που διοργανώνουμε αυτούς τους αγώνες στα Χανιά. Εχουμε καταφέρει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα, δουλεύοντας για το άθλημά μας σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας να διοργανώνουμε αγώνες ανά Περιφέρειες», τόνισε στα “Χ.ν.”, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Λάμπρος Σταμούλης. «Ξεκινήσαμε από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, τώρα είναι η Κρήτη και τα Χανιά και θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες διοργανώσεις σε όλη τη χώρα» συνέχισε ο κ. Σταμούλης, «ειδικότερα στην Κρήτη έχουμε ένα μεγάλο δυναμικό κι αυτό που θέλουμε είναι ο κόσμος να γνωρίσει το άθλημά μας γιατί είναι το πιο αρχαίο, είναι η μήτρα όλων των μαχητικών τεχνών».
Σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, η Ελληνική Ομοσπονδία Γου Σου Κουνγκ-Φου λειτουργεί επίσημα από το 2000. «Μπορεί ο κόσμος στην Κρήτη να μας βλέπει τώρα, αλλά εμείς δουλεύουμε εδώ και 30 χρόνια. Η Ομοσπονδία μας έχει αναγνωριστεί το 2000 και έκτοτε κάνουμε συνέχεια αγώνες, διοργανώνοντας πρωταθλήματα, διασυλλογικούς ή επιδείξεις. Εχουμε αθλητές που παίρνουν μέρος με τις Εθνικές ομάδες σε αγώνες στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Εχουμε αθλητές που παίρνουν μετάλλια στο εξωτερικό, παιδιά που εισέρχονται στα ΑΕΙ με τα μόρια που κατακτούν στα ξένα πρωταθλήματα, έχουμε κάνει ένα τεράστιο έργο και φυσικά μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας και με μόνο στήριγμα τα σωματεία μας και την αγάπη που έχουμε για το άθλημά μας», τονίζει ο κ. Σταμούλης.
ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΓΟΥ ΣΟΥ ΚΟΥΝΓΚ-ΦΟΥ
Γου Σου Κουνγκ-Φου είναι ουσιαστικά το Κουνγκ-Φου όπως το γνωρίζει ο κόσμος στην Ελλάδα και γενικότερα ο δυτικός πολιτισμός μετά τον ερχομό του από την Κίνα τη δεκαετία του 1980.
«Το Γου Σου είναι το Κουνγκ-Φου, απλά οι Κινέζοι το λένε Γου Σου. Είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Στην Κίνα δεν λένε Κουνγκ-Φου, αλλά Γου Σου. Είναι οι κινέζικες μαχητικές τέχνες. Οταν ήρθε στη δύση τη δεκαετία του ’80, εμείς το συνηθίσαμε σαν Κουνγκ-Φου. Το Κουνγκ-Φου είναι ένας τρόπος ζωής για μας, μια φιλοσοφία και εμπεριέχει την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, την ισορροπία, την αρμονία και την υγεία. Περικλείει όλα τα αθλήματα, από την πιο απλή μορφή άσκησης υγείας που είναι το Τάι Τσι μέχρι το πιο σκληρό αγωνιστικό άθλημα που είναι το Σάντα ή Σαν Σόου, το οποίο είναι αγώνισμα πλήρους επαφής. Εχουμε φόρμες, έχουμε ρουτίνες με γυμνά χέρια, με όπλα, με χρήση κονταριού, σπαθιού, είναι πάρα πολύ μεγάλο το φάσμα των αγωνισμάτων που περιλαμβάνει το Κουνγκ-Φου», κατέληξε ο κ. Σταμούλης.
Από την πλευρά τους οι προπονητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους αθλητές τους να αγωνίζονται.
Ο Γιώργος Χριστουλάκης από το σύλλογο Ιαπετός Χανίων τόνισε ότι, «η διεξαγωγή αυτού του πρωταθλήματος είναι μια προσπάθεια που ευοδώθηκε μετά από πολλούς μήνες. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και είναι πολύ καλό για τους νεαρούς αθλητές του τόπου μας που ασχολούνται με το Γου Σου Κουνγκ-Φου και ευελπιστούμε, επειδή γίνεται πολύ καλή αρχή, να υπάρξει ανάλογη συνέχεια ώστε τα παιδιά να έχουν καλές παραστάσεις. Το όραμά μας είναι αυτό. Ούτως ή άλλως, εμείς συμμετέχουμε σε πρωταθλήματα ή διεθνείς αγώνες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρχε αγωνιστική δράση στην Κρήτη, κάτι που ξεκίνησε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το συνεχίσουμε».
Από την πλευρά του, ένας ακόμα προπονητής, ο Βλαδίμηρος Μετρεβέλι από το Ρέθυμνο τόνισε ότι, «όπως φαίνεται ο κόσμος που ασχολείται είναι πολύς. Εχουμε συμμετοχή από όλα τα σωματεία της Κρήτης και ελπίζουμε την επόμενη φορά να ακολουθήσουν κι άλλοι διότι είναι ακόμα περισσότεροι. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε πολλοί που ασχολούμαστε και μπορούμε ν’ αναδείξουμε ένα πρωτάθλημα που θα είναι αξιοπρεπές και δυνατό. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται από την Ομοσπονδία γύρω στα 20 πανελλήνια πρωταθλήματα και κάθε χρόνο το επίπεδο ανεβαίνει και κατ’ επέκταση αυτό βοηθά τους συλλόγους της περιφέρειας όπως είμαστε εμείς».