Να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, ζητούν οι εργαζόμενοι που χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς για την υπεράσπιση της υγείας τους καθώς και ενάντια στην αστυνομική καταστολή.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα Σωματεία Επισιτισμού Ν. Χανίων, Ιδιωτικών υπαλλήλων, η Ταξική Ενότητα στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων , το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΠΑΜΕ , φοιτητές του Ενιαίου Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ κ.α
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Ν. Χανίων Ιωσήφ Αποστολάκης επεσήμανε ότι «δώδεκα μήνες μετά την πανδημία βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Θεωρούμε ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Η σεζόν είναι μπροστά μας και έχουμε μεγάλη όρεξη για δουλειά για να φύγει αυτή η αγωνία από πάνω μας για τα εργασιακά μας όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θυσιάσουμε τους υγειονομικούς κανόνες, τα πρωτόκολλα, κάτι που αν δεν γίνει αυτό μπορεί να φέρει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τις ζωές μας αλλά και των ανθρώπων που θα μας εμπιστευτούν και θα έρθουν στη χώρα».
Μάλιστα, αναφερόμενος στο παράδειγμα της περυσινής χρονιάς και τις εργασιακές συνθήκες σε κάποιες επιχειρήσεις, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι « ένας εργαζόμενος έκανε 2-3 ειδικότητες, δηλαδή ο μάγειρας έκανε και τον σερβιτόρο, έκανε τον λαντζέρη κτλ Ακόμη και με κρούσματα σε χώρους δουλειάς όταν είχαμε ζητήσει σε συναδέλφους που γνώριζαν λεπτομέρειες να μιλήσουν φοβούνταν γιατί είχαν απειληθεί ότι ο χώρο θα κλείσει. Αυτά δεν θέλουμε να επαναληφθούν φέτος». Να σημειωθεί πως στον κλάδο του επισιτισμού και τον ξενοδοχειακό κλάδο στα Χανιά εργάζονται περίπου 12.000 άτομα ως εποχικά εργαζόμενοι.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού επισήμανε πως σήμερα πολλοί εργαζόμενοι ζουν υπό καθεστώς αβεβαιότητας καθώς το επίδομα του ταμείου ανεργίας (399 ευρώ) ή το επίδομα της αναστολής εργασίας (534 ευρώ) δεν επαρκούν για τις ανάγκες μιας οικογένειας.
Από την πλευρά της η Μαριάντζελα Χαλακατεβάκη, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων ανέφερε ότι «δίνουμε το παρών για να υπερασπίσουμε τη υγεία όλων μας, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας καθώς υπάρχει έλλειψη μέτρων στους χώρους εργασίας ενώ δεν γίνονται τα απαιτούμενα tests». Αναφερόμενη στους εργαζόμενους στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, η κα Χαλακατεβάκη, σημείωσε ότι θα έπρεπε να δίνεται προτεραιότητα σε τεστ αλλά και εμβολιασμούς κατά του κορωνοιού ειδικά σε αυτή την κατηγορία των εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων όπου μετρά ήδη δύο νεκρούς (εργαζόμενους σε σουπερ μάρκετ της Αθήνας).
« Οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και εποχιακοί εργαζόμενοι στον τουρισμό αγωνιούμε για το πως θα καταφέρουμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας, εάν θα μας φτάσουν τα χρήματα μέχρι να ανοίξουν πάλι τα ξενοδοχεία» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ταξική Ενότητα στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων.
Λυπάμαι που θα το πω αλλά πιστεύω ότι τα μέτρα από εξαρχής, άσχετα με τις όποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει, έχουν καταστρατηγηθεί από τους ίδιους που διαμαρτύρονται ότι ΔΕΝ πάνε καλά τα πράγματα και εννοώ βέβαια τους ίδιους τους καταστηματάρχες, που προσπαθώντας βέβαια και αυτοί να έχουν κάποιο κέρδος κρατώντας τις επιχειρήσεις τους ανοικτές, είχαν – έχουν καταφύγει στις μεθόδους που αναφέρονται – καταγγέλλονται στο δημοσίευμα από τους εργαζόμενους. Βλέπουμε λοιπόν ότι όλα είναι αλληλένδετα, δημιουργώντας ένα τεράστιο φαύλο κύκλο. Επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και πελάτες, σχηματίζουν το τρίγωνο της ανάπτυξης της οικονομίας. Εάν ένα στοιχείο της εκλήψει, τότε… Είναι όπως το τρίγωνο της πυρκαγιάς, σπίθα, καύσιμο και αέρας. Η άποψη μου!