Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αγωνία για το μέλλον των ορεινών σχολείων

Με υποβάθμιση και πιθανόν κλείσιμο απειλούνται, ορεινά σχολεία των Χανίων εάν δεν υπάρξει ρύθμιση για την μοριοδότηση τους ως δυσπρόσιτα από το αρμόδιο Υπουργείο.
Την αγωνία τους για το μέλλον των ορεινών σχολείων που αποχαρακτηρίζονται από δυσπρόσιτα – παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούν μαθητές που προέρχονται από δυσπρόσιτες περιοχές του Νομού – εξέφρασαν το μεσημέρι της Δευτέρας γονείς και εκπαιδευτικοί που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων.
Οι πρόεδροι της ΕΛΜΕ Χανίων Β. Λιόντος και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σ. Ρίζος ζήτησαν από τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Μ. Μηλιαράκη και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Στ. Ζερβάκη να πάρουν θέση σχετικά με το ζήτημα. Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη συλλόγων διδασκόντων του Γυμνασίου, ΕΠΑΛ, Δημοτικού και Νηπιαγωγίου Καντάνου, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, ακόμη και μέλη του συλλόγου γυναικών Καντάνου, ζητώντας να μην περάσει η πρόταση του ΥΠΕΠΘ σχετικά με την αναμοριοδότηση των σχολείων.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Β. Λιόντος ο αριθμός των μαθητών για να συγκροτηθεί τμήμα στα ΕΠΑ.Λ (τομείς και ειδικότητες) καθώς και στα Γενικά Λύκεια (Ομάδες Προσανατολισμού – Κατευθύνσεις) συναρτάται με τον χαρακτηρισμό του σχολείου καθώς και τα μόρια (συνθηκών διαβίωσης) που αυτό δίνει στους εκπαιδευτικούς. Πρόκειται δηλαδή για έμμεση προσπάθεια κατάργησης τμημάτων και σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα στα μικρά περιφερειακά σχολεία, με αποκλειστική στόχευση την περιστολή του εργασιακού κόστους.
Παράλληλα τόνισε ότι τη «νέα τάξη πραγμάτων», αυτή η αναγνώριση χάνεται και κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη η επιβίωση των σχολείων αυτών, καθώς αυτά τα σχολεία λειτουργούν με αναλογικά μεγάλο αριθμό αναπληρωτών και κατά συνέπεια η μη πριμοδότηση τους θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο να επιλέξουν αυτά τα σχολεία, αφετέρου, ο αριθμός των μαθητών που θα μπορούν αυτά να συγκεντρώσουν, πιθανότατα δε θα είναι αρκετός για τη δημιουργία τμημάτων (μια και θα έχουν ενταχθεί σε καθεστώς κανονικών σχολείων). Είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι τα σχολεία της Καντάνου (όπως και άλλα που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση), δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν για περισσότερο από ένα ή δυο χρόνια. Και είναι ακριβώς αυτά τα σχολεία που θέλει το Υπουργείο Παιδείας να «ξεφορτωθεί» μια και έχουν υψηλό κόστος ανά μαθητή και η ρύθμιση αυτή προσφέρει το αναγκαίο «άλλοθι». Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Λιόντος, τα σχολεία (Γυμνάσιο και ΓΕΛ) σε Βουκολιές και Βάμο υποβιβάζονται από τα 5 μόρια που παίρνουν μέχρι σήμερα, σε 4 μόρια ενώ η πρόταση της ΕΛΜΕ ήταν να αναβαθμιστούν σε 6 μόρια. Παράλληλα τα ΕΠΑΛ σε Κίσσαμο και Βρύσες παραμένουν στα 5 μόρια ενώ η πρόταση της ΕΛΜΕ ζητούσε 8 μόρια για να εκλείψουν τα προβλήματα με τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων που αντιμετωπίζουμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχα για τα Γυμνάσια των περιοχών αυτών είχαμε ζητήσει την μοριοδότησή τους με 7 μόρια.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων Σ. Ρίζος έκανε ειδική μνεία στα σχολεία της Καντάνου, στα Ασκύφου, Έλους και Αση Γωνιάς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της μοριοδότησης του Υπουργείου. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια απόφαση που προκρίνει την υποβάθμιση των σχολείων και προοιωνίζεται πιθανόν το κλείσιμο τους. Παράλληλα εξέφρασε την καχυποψία των εκπαιδευτικών καθώς με την πρόσφατη το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει κλείσιμο σχολείων σε όλη τη χώρα. Ο κ. Ρίζος εξέφρασε την αντίθεση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών σε οποιοδήποτε κλείσιμο ή συγχώνευση τμήματος ή σχολείου σε όλη την περιοχή του Ν. Χανίων.
Η ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο πλευρό των εκπαιδευτικών τάχθηκε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Στ. Ζερβάκης, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει προωθήσει αίτημα ώστε να παραμείνουν δυσπρόσιτα τα σχολεία της Καντάνου αλλά και της Παλαιόχωρας. «Η πρόταση μας ήταν 10 μόρια στην Κάντανο και 10 μόρια στην Παλαιόχωρα. Το υπουργείο – για ακατανόητους λόγους κατ΄εμένα- κράτησε τα 10 μόρια στην Παλαιόχωρα αλλά το κατέβασε στα 9 μόρια στην Κάντανο, που ουσιαστικά έτσι δεν θεωρείται ως δυσπρόσιτο. Αυτό θεωρώ εγώ ότι είναι αστοχία. Έχω μιλήσει με τον Περιφερειακό Διευθυντή και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και το θέμα για τα σχολεία της Καντάνου (Γυμνάσιο- ΕΠΑΛ) έχει φτάσει μέχρι τον Υπουργό» ανέφερε.
Για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων και καταργήσεων ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων τόνισε ότι « ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα με βρει απέναντι και εάν τεθεί ακόμη και υπό σκέψη να υπογράψω, να συνηγορήσω ή να εισηγηθώ το κλείσιμο ή συγχώνευση σχολείου, να ξέρετε ότι εγώ προσωπικά θα είμαι μαζί σας στους δρόμους. Δεν υπάρχει από έμενα καμία τέτοια πρόθεση, βούληση ή προοπτική».
Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τέλος ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Μανώλης Μηλιαράκης, τόνισε ότι για το θέμα της αναμοριοδότησης έχουν υιοθετηθεί οι προτάσεις του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και έχει μεταβθβαστεί στον Περιφερειακό Διευθυντή αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, το αίτημα να διατηρηθούν οι μοριοδοτήσεις που προυπήρχαν.
Ο ίδιος έκανε λόγο για περιοχές των Χανίων που αδικήθηκαν και εξέφρασε την προσδοκία ότι τα αιτήματα των μοριοδοτήσεων για τα ορεινά σχολεία θα επαναξεταστούν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα