Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Αγορά ή γιουσουρούµ; Αποφάσεις για το μέλλον του ιστορικού τοπόσημου

» Η ανάγκη διαφύλαξης του ιστορικού χαρακτήρα
της ∆ηµοτικής Αγοράς βρέθηκε στο επίκεντρο
συνεδρίασης της ∆ηµοτικής Επιτροπής

 

Η ανάγκη να «διαφυλαχτεί ο ιστορικός χαρακτήρας της ∆ηµοτικής Αγοράς µε πολιτική απόφαση στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο που θα καθορίσει τη λειτουργία της», µόλις αποπερατωθούν οι εργασίες ανακατασκευής της, υπογραµµίσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ∆ηµοτικής Επιτροπής Χανίων.

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η χρηµατοδότηση για την ανάθεση σε µελετητή του “τεχνικού κοµµατιού” της εκπόνησης κανονισµού λειτουργίας της ∆ηµοτικής Αγοράς. Την ανάθεση ψήφισε η δηµοτική πλειοψηφία, “παρών” δήλωσαν τα µέλη της παράταξης “Όνειρο είναι τα Χανιά” και καταψήφισε η “Λαϊκή Συσπείρωση”.
Πιο συγκεκριµένα ο κ. Χαράλαµπος Λουτσέτης ζήτησε στην τοποθέτηση του «να υπάρξει µια πολιτική απόφαση πριν συνταχθούν οι µελέτες για τον κανονισµό. Να µην το αφήσουµε το θέµα στις δυνάµεις της αγοράς. Θέλουµε τοπικούς παραγωγούς; Αν ναι, να έχουν τοπικά προϊόντα και το επίπεδο των µισθωµάτων να διαµορφωθούν έτσι ώστε να µπορούν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις οι µικρές και όχι µόνο οι µεγάλες αλυσίδες. Πρέπει να διαφυλάξουµε τον ιστορικό χαρακτήρα της ∆ηµοτικής Αγοράς! Αυτό πρέπει να είναι σε προτεραιότητα. Είναι µια µεγάλη πηγή εσόδων η ∆ηµοτική Αγορά για τον ∆ήµο, αλλά αυτό δεν µπορεί να έλθει σε σύγκρουση µε την ανάγκη να διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Και όταν λέω παραδοσιακά προϊόντα δεν µιλάω για µαγνητάκια κτλπ.»
Και η κα Σοφία Ελευθεριάδου – Παπαδάκη από την παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά” υπογράµµισε πως η ∆ηµοτική Αγορά είχε χάσει για χρόνια πολλά τον χαρακτήρα της και είχε µετατραπεί σε “γιουσουρούµ”.
Για την ύπαρξη ενός συµφωνητικού µεταξύ της προηγούµενης δηµοτικής αρχής και των καταστηµάτων που λειτουργούσαν στη ∆ηµοτική Αγορά ώστε να συνεχίσουν και µετά την αποπεράτωση του µνηµείου έκανε λόγο ο αντιδήµαρχος κ. Τάσος Αλόγλου. «Το 2019 που αναλάβαµε εµείς αυτό που διορθώθηκε στην προηγούµενη απόφαση ήταν ότι δεν ήταν δικαίωµα ad hoc των καταστηµάτων πως όσοι βγουν από τη ∆ηµοτική Αγορά θα ξαναµπούν! Μπήκαν κάποια όρια . Να είναι οικονοµικά συνεπής και να εφαρµόζουν τον κανονισµό που θα περάσει από το ∆.Σ.» επισήµανε, συµπληρώνοντας πως και ο προηγούµενος κανονισµός λειτουργίας της ∆ηµοτικής Αγοράς όριζε τι προϊόντα θα πωλούνται αλλά «φταίνε και οι υπηρεσίες που δεν έκαναν έλεγχους τόσα χρόνια και άφησαν την κατάσταση.» Παράλληλα άφησε αιχµές για τις οφειλές πολλών επιχειρηµατιών αλλά και για τους τρόπους που πήραν καταστήµατα στο παρελθόν.
Για τις τιµές µίσθωσης των καταστηµάτων ενηµέρωσε πως θα γίνει από εκτιµητή πιστοποιηµένο του Υπουργείου Οικονοµικών για τα παλιά καταστήµατα, ενώ για τα νέα θα γίνει διαγωνισµός µε πλειοδοσία «και ο διαγωνισµός θα διαµορφώσει το µίσθωµα που θα έχει το κάθε κατάστηµα. »

ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ
ΤΟ ∆ΗΜΟ

Ενηµέρωση έγινε από την οικονοµική υπηρεσία αναφορικά µε τις ανείσπρακτες οφειλές σε βάρος του ∆ήµου που αποτυπώνονται κάθε χρόνο στον Προϋπολογισµό. Στη συζήτηση για την οικονοµική χρήση του 2022 η προϊσταµένη της Οικονοµικής Υπηρεσίας κ. Μπολανάκη δήλωσε ότι «ο ∆ήµος έχει πάγια ανείσπρακτα 40 εκ. ευρώ. Είναι οφειλές που έρχονται από τη δεκαετία του ‘90. Κάθε χρόνο εισπράττουµε ένα µικρό ποσοστό, προστίθενται κάποια άλλα και µένουν περίπου σταθερά. Αυτό δεν επηρεάζει τον προϋπολογισµό καθώς κάνουµε πρόβλεψη µη είσπραξης. Από το 2011 µέχρι το τέλος του 2021 είχαµε υπολογίσει λογιστικά ότι θα έχουµε 21 εκ. ανείσπρακτα. Φέτος προσθέσαµε άλλα 6,5 εκ. ευρώ γιατί µε το νόµο 5027/2023 τα περιθώρια είσπραξης των παλαιών οφειλών και της βεβαίωσης των εσόδων µειώνονται πάρα πολύ».
Η ίδια τόνισε πως το κύριο µέρος των οφειλών προέρχεται από το τέλος εναπόθεσης απορριµµάτων που θα έπρεπε να δίνεται από τους Καποδιστριακούς ∆ήµους στον πρώην ∆ήµο Ακρωτηρίου και δεν δόθηκαν (περίπου 2,5 εκ. ευρώ), ενώ άλλα 2 εκ. ευρώ προέρχονται από την µη απόδοση του τέλους παρεπιδηµούντων και των τελών κοινοχρήστων χώρων από επιχειρήσεις, από και πρόστιµα επίσης σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και δεν υφίστανται πλέον.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ∆ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Αναφορικά µε την καταγραφή της δηµοτικής περιουσίας η κ. Μπολανάκη τόνισε πως έχει προχωρήσει γρήγορα λόγω κτηµατολογίου και σε ορισµένες περιοχές όπως στο Ακρωτήρι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Για το θέµα θα υπάρξει ενηµέρωση στο επόµενο δηµοτικό συµβούλιο από τον αρµόδιο αντιδήµαρχο κ. Ν. Χαζιράκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα