“Δρόμους” για την ανάπτυξη και την εξαγωγή των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων της Κρήτης “ανοίγει” η πιστοποίηση των προϊόντων του νησιού με το brand name “Κρήτη”, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με τη συμμετοχή της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου και παραγωγικών Φορέων του Νομού.
Κατά τη συνάντηση, που είχε ως θέμα την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων της Κρήτης, παρουσιάστηκαν 53 προτάσεις για προϊόντα από τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού και οι 43 που προκρίθηκαν από την Περιφέρεια από τις οποίες οι 21 αποτελούν προτεραιότητά της προκειμένου αυτά τα προϊόντα να κατοχυρωθούν ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) και Προϊόντα Παραδοσιακά ή Ορεινά.
Μεταξύ των προτεινόμενων προϊόντων που εισηγήθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ήταν τα εξής: ΠΟΠ Ελαιόλαδο Χανίων, ΠΟΠ Αλατσολιά Σελίνου, ΕΠΙΠ Ρωμέικο Κρασί, Πρ. Ορεινών Περιοχών Μοσχάτο Μάζας Σελίνου, Πρ. Ορεινών Περιοχών Μοσχάτο Σπίνας Σελίνου, ΠΟΠ ή ΠΓΕ Παραδοσιακό Ξίδι από Μαρουβά, ΕΠΙΠ Ξεροτήγανα Κισάμου, Κάστανο Ορεινών Περιοχών Χανίων, Μέλι Ομαλού, Χανιώτικο Πορτοκάλι Merlin, Χανιώτικο Μανταρίνι, Avocado Χανίων, ΠΟΠ ή ΠΓΕ Μαλλοτήρα Λευκών Ορέων, ΠΟΠ ή ΠΓΕ Σταμναγκάθι Χανίων.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Οι προτάσεις για την πιστοποίηση προϊόντων που αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης είναι: ΕΠΙΠ Σταφιδολιά Κρήτης, ΠΟΠ Χονδρολιά Κρήτης,ΠΟΠ Τσικουδιά Κρήτης, ΠΓΕ Ντομάτα Κρήτης, ΠΓΕ Αγγουράκι Κρήτης, ΠΟΠ Απάκι Κρήτης (από ντόπιο κρέας), ΠΟΠ Ξιδάτο Λουκάνικο Κρήτης (από ντόπιο κρέας), ΠΟΠ Χωριάτικο Λουκάνικο Κρήτης (από ντόπιο κρέας), ΠΟΠ Αρνί Κρήτης ελευθέρας βοσκής, ΠΟΠ Κατσίκι Κρήτης ελευθέρας βοσκής, Χοχλιοί Κρήτης, ΠΟΠ Κίτρο Κρήτης, Μαλλοτήρα Κρήτης, Δίκταμο Κρήτης, Ρίγανη Κρήτης, Μυζήθρα Κρήτης, Ανθότυρος Ξηρός Κρήτης, Τυροζούλι Κρήτης, Ανθόγαλο Κρήτης, Ξινόχονδρος Κρήτης, Ρακόμελο Κρήτης.
Οπως επεσήμανε η κα Βρέντζου, από τις προτάσεις που κατατέθηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έγινε μία πρώτη επιλογή χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείστηκαν κάποιες προτάσεις για την πιστοποίηση προϊόντων της Κρήτης και τόνισε πως γι’ αυτές που θα προκριθούν στο τέλος θα συνταχθούν 20 – 22 φάκελοι προϊόντων.
Μάλιστα η θεματική αντιπεριφερειάρχης για θέματα αγροτικής ανάπτυξης τόνισε πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από αγορές, όπως η Γερμανία, η Κίνα κ.α.
«Τα πιστοποιημένα προϊόντα μόνο οφέλη μπορούν να δώσουν σε μια περιοχή. Η Περιφέρεια έχει ως στόχο να μπορέσει κατ’ αρχήν η Κρήτη κάποια στιγμή να πιστοποιήσει όλα τα προϊόντα τα οποία έχει με το σήμα εντοπιότητας και ποιότητας, το οποίο είναι το Brand name “Κρήτη”, το οποίο είναι ταυτόσημο της ποιότητας. Ετσι ώστε στηριζόμενοι σε αυτό οι παραγωγοί, οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να βρουν στις αγορές τη θέση που τους αξίζει. Η πιστοποίησή τους διασφαλίζει ότι τα προϊόντα αυτά είναι ποιοτικά, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ποιότητά τους και επομένως μπορούν να πάρουν την προστιθέμενη αξία», ανέφερε η κα Βρέντζου και πρόσθεσε ότι: «Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κρήτης θα συντάξει τους φακέλους προκειμένου να κατατεθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια στην Ε.Ε. Ο κάθε φάκελος θα στοιχίσει από 10.000 έως 15.000 ευρώ, κόστος που θα αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης».
Από την πλευρά του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημάνθηκε πως η τρέχουσα διαδικασία αφορά την καταγραφή των χαρακτηριστικών των προϊόντων, την οποία θα συντάξουν ομάδες παραγωγών που δημιουργήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Παράλληλα, τονίστηκε η σημαντικότητα να κατοχυρώσει η Κρήτη στην Ε.Ε. κάποια πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα, τομέας στον οποίο το νησί υστερούσε μέχρι σήμερα.
ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΩΣ ΠΟΠ – ΠΓΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Οπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση, στην Κρήτη μέχρι σήμερα 19 προϊόντα και 12 οίνοι έχουν κατοχυρώσει την ονομασία ΠΟΠ ή ΠΓΕ, όπως το ΠΟΠ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Σελίνου Κρήτης, το ΠΟΠ Μεσαρά, το ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου, το ΠΟΠ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θραψανού, το ΠΟΠ Αποκόρωνας Χανίων, το ΠΟΠ Κολυμπάρι Χανίων, το ΠΟΠ Πεζά Ηρακλείου, το ΠΟΠ Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης, το ΠΟΠ Βιάννος Ηρακλείου, το ΠΟΠ Αρχάνες Ηρακλείου, το ΠΓΕ Χανιά, το ΠΟΠ Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης, το ΠΟΠ Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνης, το ΠΟΠ Πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων, το ΠΟΠ Γραβιέρα Κρήτης, το ΠΟΠ Πηχτόγαλο Χανίων, το ΠΟΠ Ξινομυζήθρα Κρήτης, το ΠΟΠ Ξινόγαλο Κρήτης – Ξίγαλο Σητείας και το ΠΓΕ Κρητικό παξιμάδι.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ε.Ε. από 27 κράτη – μέλη έχουν καταχωρισθεί μέχρι στιγμής 1.434 ονομασίες ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις 6 πρώτες χώρες της Ε.Ε. σε προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ με πρώτη την Ιταλια, έπεται η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.
Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 257 ονομασίες, εκ των οποίων οι 111 αφορούν προϊόντα ΠΟΠ και οι 146 προϊόντα ΠΓΕ. Από αυτά τα προϊόντα: τα 150 είναι οίνοι, τα 32 ελαιόλαδο – ελιές, τα 21 τυριά, τα 45 φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί κ.ά.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης επεσήμανε πως στόχος είναι «να καθιερωθεί το όνομα “Κρήτη” σε όλα τα προϊόντα που κινούνται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους Χανιώτες παραγωγούς και μεταποιητές. Αυτό θα βοηθήσει την ανάπυξη όλης της Κρήτης γιατί στον τομέα της πιστοποίησης έχουμε ήδη αργήσει πολλά χρόνια».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Β.Ε.Χ.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Χ., κ. Γιάννης Μαργαρώνης, ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό να πιστοποιηθούν όσο δυνατόν περισσότερα προϊόντα ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Βέβαια οι πληροφορίες που έχουμε από τους παραγωγούς είναι πως τα προϊόντα που έγιναν ΠΟΠ ή ΠΓΕ δεν προσέδωσαν την υπεραξία που περίμεναν. Αρα πρέπει να γίνει προσπάθεια από το Υπουργείο και από εμάς να προτιμούνται αυτά τα προϊόντα ώστε να έχει αξία η ένδειξη αυτή. Επίσης καλό θα ήταν να συμπεριληφθούν και άλλα προϊόντα των Χανίων όπως το σταμναγκάθι, το μέλι, και άλλα τυροκομικά ή αρτοποιήματα του τόπου».