Βομβαρδισμένο τοπίο στους αγροτικού δρόμους του Πλατανιά. Λίγες ημέρες μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 26ης Οκτωβρίου και το εσωτερικό οδικό δίκτυο που βρίσκεται νότια του οικισμού του Πλατανιά είναι πολύ άσχημη κατάσταση.
Τεράστιες λακκούβες, καθιζήσεις, “σκαμμένο” έδαφος, μπάζα και πολύ μεγάλος κίνδυνος με την πρώτη ισχυρή βροχή τα πλημμυρικά φαινόμενα να επαναληφθούν.
Στην περιοχή αυτή βρεθήκαμε το πρωί της Κυριακής μαζί με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πλατανιά κ. Θρασύβουλο Μαράκη.
«Οι δρόμοι μας είναι άφτιαχτοι στο μεγαλύτερο μέρος τους από την προηγούμενη κακοκαιρία την Πρωτοχρονιά του 2015. Τώρα με την τελευταία θεομηνία η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη» μας λέει ο κ. Μαράκης, με τον οποίο για περισσότερη από μια ώρα βρεθήκαμε σε δεκάδες σημεία στον πάνω Πλατανιά και σε αγροτικές περιοχές στα νότια του οικισμού.
ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΕΡΓΑ
Όσο για τη λύση σύμφωνα με τον κ. Μαράκη είναι να γίνουν σωστά τεχνικά έργα. «Η υπόβαση δεν φτάνει, θα βρέξει 2-3 φορές θα την παρασύρει το νερό. Είναι “μεσοβέζική”…λύση που δεν προσφέρει. Κατά την άποψη μου πρέπει να τοποθετηθεί τσιμέντο, να είναι “δεμένο” με σύρμα καθώς μόνο έτσι θα κρατήσει. Είδατε στα σημεία που είχε πέσει τσιμέντο παλιά ότι ο δρόμος κράτησε. Όπου είχε μπει απλά χαλίκι το νερό το παρέσυρε, μεταφέρθηκε στις σχάρες απορροής και τις έφραξε και αυτές!» τονίζει.
Σε διάφορα τμήματα φαίνεται ότι έχει υπάρξει κάποια τεχνική παρέμβαση. «Ένα μηχάνημα και ένα φορτηγό του Δήμου κάνουν εργασίες αλλά δεν αρκούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις ζημιές. Το έχουμε επισημάνει στον αντιδήμαρχο αρμόδιο για τον Πλατανιά αλλά και στις τεχνικές υπηρεσίες αλλά δεν έχουμε δει καμία ανταπόκριση» λέει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο πηγαίνουμε είναι η θέση “Μεσομούρι”. Και εκεί ο δρόμος έχει “ξεκουφίσει” σε πάρα πολλά σημεία. Πλέον είναι πολύ δύσκολο να τον περάσει ακόμα και αγροτικό!
Την ίδια στιγμή οι πλαγιές σε διάφορα σημεία της Εθνικής Οδού έχουν υποστεί μεγάλες καθιζήσεις. Σπίτια που είναι κτισμένα στα πρανή πάνω από την εθνική κινδυνεύουν με κατάρρευση, ενώ σε άλλο σημείο βόρεια της εθνικής τα πρανή της εθνικής έχουν μετακινηθεί και απειλούν ιδιοκτησίες. Επισκεφθήκαμε τη θέση “Ρουσιά”, το “Μεσομούρι”, τη Δεξαμενή, τη θέση “Βλάτος” αλλά και το παραλιακό μέτωπο σε διάφορα σημεία του. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και απαιτούνται άμεσες επεμβάσεις.
ΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ
Η βασική αιτία των ζημιών στον Πλατανιά όπως και στις άλλες περιοχές του Νομού Χανίων είναι οι καταπατήσεις. Βρεθήκαμε σε τρία σημεία από όπου διέρχονται ρέματα. Έξω από τον οικισμό, μακριά από την τουριστική ζώνη τα ρέματα έχουν πλάτος άνω των 5 μέτρων και μεγάλο βάθος. Όσο πλησιάσουμε στην τουριστική ζώνη και μπαίνουμε στον αστικό ιστό τα ρέματα ως…δια μαγείας χάνουν πλάτος και βάθος. Σε κάποια σημεία εξαφανίζονται τελείως και καταλήγουν σε αγωγό… πλάτους 1 μέτρο, ενώ σε κάποια άλλα ρέματα το πλάτος τους περιορίζεται σε λίγα εκατοστά όταν φτάνει στην παραλία!