Μέρος 3
Οι επιπτώσεις του κορωναϊού στην αγροτική παραγωγή ήταν το βασικό ζητούμενο στο πρώτο μέρος του παρόντος πονήματος. Στο δεύτερο και τρίτο μέρος της ανάλυσης που επιχειρήσαμε αναφερθήκαμε στις προοπτικές των επιμέρους τομέων, για να φθάσουμε μέχρι ορισμένες προοπτικές που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή, κυρίως στους τομείς της κινητικότητας δυναμικού του τομέα, αλλά και εμπορικών εξελίξεων, καθώς και επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή. Οι θεωρήσεις που λάβαμε υπόψη μας καταλήγουν σε βελτίωση και μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα του εισοδήματος στη γεωργία και θεωρούμε πιθανόν να εισέλθουν και πάλι στην παραγωγή ολόκληρα τμήματα που έχουν παραμείνει για αρκετά χρόνια σε αναγκαστική αγρανάπαυση.
Στη συνέχεια της «ανάγνωσης» της έκθεσης της Κομισιόν για τις γεωργικές προοπτικές της ΕΕ, και για το γεωργικό εισόδημα έως το 2030, θα αναφερθούμε στον τομέα κρέατος-γάλακτος.
Λόγω της σημαντικής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, της παραγωγής της ΕΕ το χοιρινό κρέας για τις εξαγωγές αναμένεται να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα.
Η ανάκαμψη της ασιατικής παραγωγής, θα σημάνει τη μείωση των τιμών στην ΕΕ και κατά συνέπεια μείωση της παραγωγής
Στο γάλα, δεδομένου ότι οι αποδόσεις του γάλακτος αυξάνονται, το μέγεθος των κοπαδιών γαλακτοπαραγωγής αναμένεται να μειωθεί. Η χαμηλή κερδοφορία θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την μείωση του συνολικού ζωικού κεφαλαίου αγελάδων
Η μείωση του βοείου κρέατος της ΕΕ παραγωγής στις κύριες χώρες παραγωγής προβλέπεται να
Συνεχιστεί, παρά τις ελαφρώς αυξανόμενες τιμές του βοείου κρέατος προς το 2030.
Η κατανάλωση βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, αλλά νέες εμπορικές ευκαιρίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες εξαγωγές βοείου κρέατος στην ΕΕ.
Η παραγωγή αιγοπροβάτων στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή και θα υποστηριχθεί από σταθερή εγχώρια ζήτηση. Αντίθετα, η ζήτηση για κρέας πουλερικών από την ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί σταθερά κατά την περίοδο μέχρι το 2030. Μάλιστα η παραγωγή της ΕΕ θα μπορούσε να φθάσει τα 16,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030, χάρη στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση. Οι εξαγωγές θα συνίστανται κυρίως σε περικοπές που έχουν λιγότερη ζήτηση στην ΕΕ
Η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ αναμένεται να εντατικοποιηθεί περαιτέρω, λόγω βασικών παραγόντων, όπως η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, αλλά και οι επιδράσεις του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία. Η εγχώρια κατανάλωση θα μπορούσε να αυξηθεί κυρίως εκτός των κυριότερων χωρών παραγωγής. Σε παγκόσμιο επίπεδο το υψηλό επίπεδο ζήτησης σε παραδοσιακές και νέες αγορές μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ.
Συνολική παραγωγή οίνου και οικιακή χρήση στην ΕΕ, τόσο για τον άνθρωπο, την κατανάλωση και την απόσταξη, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά την περίοδο μέχρι το 2030, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι στην προηγούμενη δεκαετία. Παρά τον έντονο ανταγωνισμό από άλλους παραγωγούς, οι εξαγωγές της ΕΕ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται, κυρίως με οίνους με γεωγραφικές ενδείξεις και αφρώδεις οίνους.
Αν και η παραγωγή μήλων της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί, η παραγωγή θα μπορούσε να παραμείνει σταθερή χάρη στην αύξηση των αποδόσεων. Η μείωση της κατανάλωσης τόσο των φρέσκων όσο και των επεξεργασμένων μήλων αναμένεται να επιβραδυνθεί. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλα φρούτα του καλοκαιριού και η κατανάλωσή τους αναμένεται να κινηθεί σε περαιτέρω πτώση. Τα πορτοκάλια αναμένεται να σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους, και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών για φρέσκους χυμούς πάνω από τα συμπυκνώματα σημαίνει αυξανόμενη παραγωγή και των εισαγωγών για τη νωπή αγορά, σε βάρος των μεταποιημένων.
Η παραγωγή νωπών ντοματών από την ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερή. Η αξία της παραγωγής θα συνεχίσει να αυξάνεται, χάρη σε μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων. Εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση για μεταποιημένες ντομάτες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του συνόλου της παραγωγή της ΕΕ.
Αυτή η προοπτική της αγοράς αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι τάσεις της αγοράς θα επηρεάσουν στο εισόδημα των γεωργών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες υποθέσεις και συμπεριλαμβανομένων τομέων που δεν καλύπτονται ρητά στο παρόν. Μέχρι το 2030, ο μέσος όρος γεωργικού εισοδήματος στην ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί, λόγω του αυξανόμενου όγκου την παραγωγή και την εκτίμηση των τιμών. Παρ ‘όλα αυτά, η πτώση τις τιμές του χοιρείου κρέατος και η επακόλουθη μείωση της παραγωγής, όπως και χαμηλότερες τιμές για τον σίτο, τον αραβόσιτο και τους σπόρους σόγιας στην αγορά, μπορεί να μεταφραστεί σε μια μείωση στο γεωργικό εισόδημα μέχρι το 2025, κυρίως στην ΕΕ των 15.
Η εκροή εργασίας από τον γεωργικό τομέα λόγω διαρθρωτικών αλλαγών σε επίπεδο ΕΕ αναμένεται να επιβραδυνθεί. Εξετάζεται με προσοχή το προφίλ των εργαζομένων στον τομέα της γεωργίας και των γεωργικών διευθυντών, που αναμένεται να υποστεί σοβαρούς κραδασμούς λόγω εισαγωγής καινοτομιών στη γεωργία, και τεχνολογικών βελτιώσεων, κυρίως στα μηχανήματα και στον εξοπλισμό, αλλά και στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων υποστήριξης.
Περιβαλλοντικές και κλιματικές πτυχές: Η ανάλυση των μεσοπρόθεσμων εξελίξεων των γεωργικών αγορών της ΕΕ με βάση ένα σύνολο των περιβαλλοντικών και κλιματικών δεικτών περιλαμβάνουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου γεωργικής και τροφικής αλυσίδας (GHG) ή αποτύπωμα άνθρακα, αποτύπωμα αζώτου, αποτύπωμα κατανάλωσης νερού και το αποτύπωμα της γης. Η ανάλυση που παρουσιάζεται στην έκθεση της Κομισιόν είναι πιθανή να είναι υπερεκτίμηση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των κλιματικών δεδομένου ότι τα μοντέλα δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευεργετικές συνέπειες ορισμένων μέτρων της ΚΓΠ και τις αλλαγές στις πρακτικές διαχείρισης των εκμεταλλεύσεων.
Οι προοπτικές του 2030 αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα γεωργική και εμπορική δραστηριότητα και λαμβάνουν υπόψη τη μεταρρύθμιση του 2013. Το πρόβλημα που τίθεται προς το παρόν, για την ορθή εκτίμηση των εξελίξεων μέχρι το 2030 είναι η επανεκκίνηση των μονάδων που έχουν υποστεί καθίζηση, λόγω των απαγορεύσεων, κυρίως στις μετακινήσεις και την εμπορία της αγροτικής παραγωγής, που καθήλωσαν την προσφορά, και άρα σημείωσαν σοβαρές ανισορροπίες με τη ζήτηση.
Παράγοντες, όπως η απαγόρευση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, οδεύουν στο τέλος τους και ελπίζουμε ότι οι κυβερνώντες δε θα ξαναπέσουν στις γερμανικές ανιστόρητες αποφάσεις, που, αν μη τι άλλο, προξένησαν δυσαρμονίες στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, σε όφελος τουρκικών επιδιώξεων (ακόμη μια φορά γερμανικές αποφάσεις ευνοούν την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας, και πλέον αρχίζει να γίνεται ορατό από όλους).
Η γεωργία στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς ανάταξης της οικονομίας, και ελπίζουμε ότι οι Έλληνες παραγωγοί θα επανακτήσουν τις χαμένες ευκαιρίες και θα καλλιεργήσουν και πάλι, σημαντικές εκτάσεις που έχουν παραμείνει για καιρό στην … αγρανάπαυση!