Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αγροτικοί πολιτισμοί εν κινδύνω

«Ο,τι χαθεί, χάνεται για πάντα ό,τι σώσεις μες στην αστραπή, καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει»
Οδ. Ελύτης

Mε εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Γόρτυνας: Αγροτικοί Πολιτισμοί εν Κινδύνω, 19-21 Σεπτεμβρίου 2014.
Η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, τη Σχολή Επιστημών Υγείας (Ιατρική), το Τμήμα ΦΚΣ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης και τα ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Ηρακλείου, έδωσαν την ευκαιρία σε 60 Έλληνες και ξένους επιστήμονες να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών τους και να συζητήσουν φλέγοντα ζητήματα που οι σημερινές συγκυρίες, η βαθιά οικονομική και πλατιά κοινωνική κρίση, καθώς και ο μαρασμός του αγροτικού κόσμου, τα καθιστούν περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ άλλοτε.
Αυτή η πραγματικότητα ενέπνευσε και τον τίτλο του Συνεδρίου, στο οποίο συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα: η ιστορική εξέλιξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ο ρόλος τους στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, η ίδρυση, η λειτουργία και η προσφορά των Γεωργικών Σχολών της Μεσαράς και της Ιεράς Μονής Ασωμάτων, ο πολιτισμός του αγροτικού χώρου, η ιστορία και η λαογραφία του, η πρόταση ίδρυσης και λειτουργίας ανοικτού Γεωργικού Μουσείου κ.ά.
Στο σύνολο των συνέδρων (79) δόθηκε ο ογκώδης τόμος (σελ. 637) με τα Πρακτικά του 1ου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου: Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο…, 20-23 Σεπτεμβρίου 2012, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην ιστορία, στην αρχαιολογία, στην τέχνη, στην παράδοση, τον πολιτισμό και στην πνευματικότητα του Κρητικού Νότου. Η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την ανακοίνωση της θεματολογίας του 2ου Συνεδρίου στο νεόδμητο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, στις Μοίρες. Η απόφαση του Μητροπολίτη κ.κ. Μακαρίου να δοθούν τα Πρακτικά σε όλα τα Σχολεία για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας και τη γνώση άγνωστων πτυχών του πολιτισμού της περιοχής έγινε δεκτή με πολλή ικανοποίηση.
Οι παράλληλες εμπειρίες των συμμετεχόντων και οι εκπλήξεις που μας επιφύλαξαν οι οργανωτές ήταν μοναδικές. Η επίσκεψη στην Ι. Μονή Κουδουμά και στο Ι. Μετόχιο των Τριών Ιεραρχών Λουσουδίου (Σχολή του Ιωσήφ Φιλάγρη) στο 1ο και η επίσκεψη στην Ι. Μονή Οδηγήτριας, στο Αγιοφάραγγο και στους Καλούς Λιμένες (στα βήματα του Απ. Παύλου) στο 2ο, οι Αρχιερατικές θείες λειτουργίες και οι ξεναγήσεις, ολοκλήρωσαν τον σκοπό και τους στόχους των δύο Συνεδρίων, συνέβαλαν στην απόλυτη επιτυχία τους και τα ανέδειξαν ικανά να καθιερώσουν ως θεσμό τη συνέχεια κι συνέχισή τους για την πολιτιστική αναβάθμιση της κρητικής ενδοχώρας.
Για όσους είχαμε την τύχη να φιλοξενηθούμε στην Ιερά Μονή Παναγίας της Καλυβιανής, οι εμπειρίες ήταν ακόμη πιο ιδιαίτερες σε πνευματικότητα, κοντά στη Γερόντισσα Τιμοθέη, στον Γέροντα π. Νεκτάριο και στις πολύ πρόθυμες και φιλόξενες μοναχές, που επιτελούν, εκτός των θρησκευτικών τους καθηκόντων, τεράστιο κοινωνικό έργο.
Οι Οργανωτικές και Επιστημονικές Επιτροπές, καθώς και οι Γραμματείες και των δύο Συνεδρίων, πανταχού παρούσες, έπραξαν ό,τι το καλύτερο για την όντως πρωτοφανή επιτυχία τους. Ξεχωριστές ευχαριστίες οφείλονται στον πρόεδρό τους Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριο, στον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Ιωακείμ Καρανδινό, στον Αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιανάκη, στον Πρόεδρο του ΦΚΣ, καθηγητή Γιώργο Νικολακάκη, στον Πρόεδρο ΤΕΙ Κρήτης Ευάγγελο Καπετανάκη, στον Δημοσιογράφο-Συγγραφέα Νίκο Ψιλάκη, στον Προϊστάμενο των ΓΑΚ-Αρχείων Ν. Ηρακλείου Μανώλη Δρακάκη και στην Αρχαιολόγο, Έφη Ψιλάκη, Δρα Πολιτισμικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης. Στους δύο τελευταίους οφείλονται ευχαριστίες και για την άψογη επιστημονική επιμέλεια των πρακτικών του 1ου Συνεδρίου.
Στην Οργανωτική Επιτροπή οφείλονται και συγχαρητήρια για την ιδέα που είχαν να καλέσουν τους ιδιώτες παραγωγούς που τυποποιούν αγροτικά προϊόντα να τα εκθέσουν με δική τους φροντίδα στο χώρο της υποδοχής του Πολιτιστικού Κέντρου.
Η προσωπική μου συμβολή στα παραπάνω Συνέδρια αφορούσε στις Γεωργικές Σχολές της Μεσαράς και της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Αμαρίου, στη συμβολή του τότε Δημάρχου Ρεθύμνου Τίτου Πετυχάκη και στους πρωτοπόρους της Ένωσης Γεωργικών-Πιστωτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα