Ξεκρέμασαν κι οφέτος οι Ασηγωνιώτες βοσκοί από την αμπρουλιασταρέ που κρέμονται τα βαριά σκλαβέρια, τα κουδούνια, τα μεσόλερα και τα ψηλά λεράκια, για να τσαφαρώσουν, με μοναδικό τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν, το κουράδι τους.
Να το κατεβάσουν στον Άι Γιώργη ομορφοτσαφαρωμένο, να το ακούν και να το καμαρώνουν χωριανοί και ξένοι.
Μέρες τώρα κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια να αναμαζώξουν τ’ άγρια ζώα, μεγαλόσωμους τράους και κριγιούς, που με μεγάλη δυσκολία μπαίνουν στην κούρτα. Ενας έμπειρος γερο-βοσκός, που το αυτί του ακούει ήχους που κανένας άλλος δεν ακούει. Είναι ο λεγόμενος “φοδαράς” -καθορίζει σε ποιον τράγο και κριγιό θα κρεμάσει το ανάλογο σκλαβέρι – κουδούνι – λέρι. Ετσι, που να αποτελεί ένα όμορφο ηχητικό συνταίριασμα ολόκληρο το κοπάδι.
Οπως είχα γράψει σε παλαιότερό μου σημείωμα, το τσαφάρωμα ενός κοπαδιού, απαιτεί μια δύσκολη διαδικασία που μοιάζει με τη σωστή τοποθέτηση των διαφόρων οργάνων σε μια ορχήστρα, από έναν έμπειρο μαέστρο.
Αυτό το άκουσμα ενός ομορφοτσαφαρωμένου κοπαδιού που κατεβαίνει σε μια πλαγιά για να αρμεχτεί στον Αγιο, ήταν η αιτία να γράψει ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, πριν από αρκετά χρόνια, τη Συμφωνία Νο1 “Το πανηγύρι της ΑσηΓωνιάς”.
Αυτό δεν είναι αρκετά γνωστό και δεν το ξέρει πολύς κόσμος, όμως είναι πραγματικότητα!
Τις προάλλες, το κουβεδιάζαμε με τον γνωστό πολιτικό, πρώην βουλευτή και πασίγνωστο συγγραφέα, φίλο μου Μίμη Ανδρουλάκη. Πόσο, αλήθεια, εντυπωσιάστηκε ο Μίκης από αυτό το μαγευτικό άκουσμα για να δώσει το όνομα του πανηγυριού της ΑσηΓωνιάς σε συμφωνικό του έργο.
Ο Άι Γιώργης για τους Ασηγωνιώτες, ειδικά τους βοσκούς, είναι ο κατάδικός τους άνθρωπος και τον αισθάνονται σαν να ζει ανάμεσά τους!
Αυτός είναι και ο λόγος που του έχουν αφιερώσει και δεύτερη εκκλησία στην περιοχή και τον γιορτάζουν στις 3 του Νοέμβρη “Τον Άι Γιώργη τον Μεθυστή”.
Εδώ, θα φέρουν την ημέρα αυτή τα “τασιμάρια”.
Στον Απριλιάτικο Άι Γιώργη θα κατεβάσουν ολόκληρο το κοπάδι με στολίδια του, τσοι τράγους και τους κριγιούς, ομορφοτσαφαρωμένο.
Αξημέρωτα, θα γεμίσουν οι στράτες του χωριού και η κεντρική πλατεία με κοπάδια και τους βοσκούς που με σφυριές και συνθηματικές φωνές προσπαθούν να συγκρατήσουν το άγριο κοπάδι, μέχρι να έρθει η σειρά του να μπει στη μεγάλη κούρτα, δίπλα στην εκκλησία.
Εκεί, μόλις μπει, θα σταθούν στην είσοδο 2-3 χεροδύναμοι αρμεχτάδες και θα αρπάξουν το πρόβατο και με θαυμαστή μαστοριά θ’ αρχίσουν να το αρμέγουν!
Από το γάλα που θα μαζευτεί, ένα μέρος θα το βράσουν και θα το προσφέρουν στους επισκέπτες. Το μεγαλύτερο μέρος όμως θα δοθεί σε πλαστικά μπουκάλια.
Οταν αρμεχτεί και το τελευταίο πρόβατο, ο παπα-Βασίλης θα πάρει την αγιαστούρα του, θα ευλογήσει το κοπάδι και θα δώσει το αρτουλάκι στους βοσκούς.
Στο φετινό πανηγύρι μας τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός.
Διέκρινα επίσης και αρκετούς επίσημους, όπως τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη, τον δήμαρχο Αποκορώνου κ. Κουκιανάκη και Σφακίων κ. Ζερβό και άλλους. Τους προσφέρθηκε ένα πλουσιοπάροχο γεύμα, κάτω από τους πρίνους του Άι Γιώργη στο μαγευτικό Ποτιστήρι.
Κρίμα που δεν τίμησαν το “Πανηγύρι της Ασή Γωνιάς” τα τηλεοπτικά κανάλια.
Θα ήταν μια όμορφη παρένθεση και θα μας αποσπούσε έστω και για λίγο από την πολιτική μιζέρια της εποχής!
Και του χρόνου να είμαστε καλά και ’μεις και οι Ασηγωνιώτες βοσκοί με τα οζά τους.