Στα νερά του Θερμαϊκού το σύνηθες θέαμα είναι τα αργοκίνητα εμπορικά πλοία και τα σβέλτα καράβια-μπαράκια, που πραγματοποιούν σύντομες κυκλικές διαδρομές κοντά στην ακτή.
Μεθαύριο Κυριακή όμως, η θάλασσα της Θεσσαλονίκης θα ζωντανέψει από ένα άλλο είδος κίνησης: από Άι-Βασίληδες με …κουπιά και καλό σκοπό. Πρόκειται για περίπου 40 κωπηλάτες και κωπηλάτριες του Τμήματος Παράκτιας Κωπηλασίας Ενηλίκων του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα γεμίσουν τον Θερμαϊκό με κόκκινα σκουφιά, λευκές γενειάδες και γενναιόδωρες ευχές, στηρίζοντας παράλληλα -με το τίμημα που θα καταβάλλουν για τη συμμετοχή τους- το έργο του Συλλόγου Αρωγής συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Βορείου Ελλάδος «Αχτίδα». Η κωπηλατοδρομία, με τίτλο «Santa Rowing», διοργανώνεται φέτος για όγδοη χρονιά κι υπόσχεται ένα ιδιαίτερο γιορτινό θέαμα, που θα αξιοποιήσει το θαλάσσιο στοιχείο της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα θα δώσει ένα δυνατό μήνυμα γύρω από τον αυτισμό.
«Θα ξεκινήσουμε από τις εγκαταστάσεις του Ομίλου, οι οποίες βρίσκονται περίπου 1 χιλιόμετρο από τον Λευκό Πύργο, σε δύο γκρουπ. Η πρώτη ομάδα θα ξεκινήσει γύρω στις 10.30, θα περάσει ξυστά από την παραλία και γύρω στις 11.00-11.30 θα κάνει μια στάση στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα μοιράσουμε στους περαστικούς σακουλάκια με καραμέλες και κάρτες που θα τους παρακινούν να στηρίξουν το έργο της “Αχτίδας”. Η δεύτερη ομάδα, που θα ξεκινήσει στις 11.30 και θα βρίσκεται στην Αριστοτέλους γύρω στις 12, θα ακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παγκόσμιος πρωταθλητής κλασικής και παράκτιας κωπηλασίας, πρωταθλητής Ευρώπης και υπεύθυνος του Τμήματος Παράκτιας Κωπηλασίας Ενηλίκων του ομίλου, Νίκος Γκουντούλας. Προσθέτει πως, πέρα από τα μέλη του Τμήματος, όποιος/α κωπηλάτης/τρια επιθυμεί να συμμετάσχει και να στηρίξει με το κόστος συμμετοχής του την «Αχτίδα», μπορεί να το πράξει και θα του παρασχεθούν το σκάφος και …το σκουφί.
Σκοπός ζωής ν΄«ανοίξει» στο ευρύ κοινό η παράκτια κωπηλασία
Το Τμήμα Παράκτιας Κωπηλασίας Ενηλίκων του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης, που φέτος γιορτάζει τα 10 του χρόνια, απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 19 ετών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να κάνουν πρωταθλητισμό, αλλά αγαπούν τη θάλασσα και θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα για να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση και για αναψυχή. Ήταν το πρώτο μεταξύ των τριών που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα. Μέχρι την ίδρυσή του, το 2014, υπό την προεδρία του Νίκου Καιρίδη, η έννοια «κωπηλασία» στην Ελλάδα ήταν σύμφυτη με την αγωνιστική της μορφή μόνο. Αυτό όμως άλλαξε με την ίδρυση του Τμήματος. Ακολούθησε η δημιουργία των αντίστοιχων τμημάτων στην Ηγουμενίτσα (ιδρύθηκε το 2023, με υπεύθυνο τον δίδυμο αδερφό του Νίκου Γκουντούλα, Αποστόλη και την Ολυμπιονίκη Αλεξάνδρα Τσιάβου) και στην Αθήνα (που δημιουργήθηκε μόλις φέτος στο Καλαμάκι στον Άλιμο). Η συνεργασία ανάμεσα στα τρία τμήματα είναι στενή και ο στόχος κοινός: περισσότεροι άνθρωποι να έρθουν κοντά στο θαλασσινό στοιχείο και την κωπηλασία, όχι υποχρεωτικά γιατί επιθυμούν να κερδίσουν κάποιο μετάλλιο, αλλά γιατί θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τη θάλασσα και τις εμπειρίες που προσφέρει, ευεργετώντας ταυτόχρονα το σώμα και το μυαλό τους.
Από το 2000 ώς το 2017 ο Νίκος Γκουντούλας ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας, που είχε σαρώσει τις διακρίσεις σε μεσογειακά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, προπονούμενος οκτώ ώρες την ημέρα. Πλέον όμως, η αγάπη του για την κωπηλασία και τη θάλασσα δεν εκφράζεται μέσω του πρωταθλητισμού: «Επί 17 χρόνια ήμουν με μια βαλίτσα στο χέρι ή έναν σάκο στην πλάτη ταξιδεύοντας για αγώνες και προπονήσεις. Πλέον όμως, το να ανοίξει η παράκτια κωπηλασία στο ευρύ κοινό είναι ένας στόχος ζωής για εμένα. Είναι κρίμα η θάλασσα της Θεσσαλονίκης να είναι νεκρή από κίνηση και όταν περπατάς στην παραλία να μη βλέπεις τίποτα άλλο στα νερά, πέρα από εμπορικά καράβια» επισημαίνει και προσθέτει ότι το κόστος συμμετοχής στο Τμήμα είναι προσιτό, αφού η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται σε 60 ευρώ (με εξαίρεση τον πρώτο μήνα, της εκπαίδευσης, που είναι 100) και ο εξοπλισμός παρέχεται από τον όμιλο.
Ποιο είναι το προφίλ των ατόμων που έχουν εγγραφεί στο Τμήμα; Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 30-40 ετών, αλλά παρούσες είναι όλες οι ηλικιακές ομάδες: στα νερά του Θερμαϊκού κωπηλατούν 19χρονοι φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και ένας 72χρονος ορειβάτης. Το 60% των συμμετεχόντων είναι γυναίκες, ενώ δεν πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να …κάνουν μπράτσα, αλλά για άτομα που επιθυμούν να έχουν ένα υγιές σώμα, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν την ελευθερία της θάλασσας. Η παράκτια κωπηλασία αποτελεί την …extreme εκδοχή της ολυμπιακής, αφού σε αντίθεση με αυτή, οι αθλητές δεν κωπηλατούν σε ήρεμα νερά (flat water), σε λίμνες και ποτάμια, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα (rough water), γεγονός που εγγυάται όμορφες εμπειρίες._