Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αιχμηρή ανακοίνωση από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού

Αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «ανεξήγητη εμμονή που έχει ο Δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Παναγιώτης Σημανδηράκης για την κατασκευή του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44 στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου» εξέδωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση «με λύπη διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά την ανεξήγητη εμμονή που έχει ο Δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Παναγιώτης Σημανδηράκης για την κατασκευή του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44 στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και σε ακίνητο της αδιαμφισβήτητης κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει υπάρξει παραχώρηση στο Δήμο Χανίων. Το έργο αυτό το οποίο έχει χωροθετηθεί δίπλα σε οικοτόπους προτεραιότητας και σε δημοφιλή παραλία λουομένων είναι παράνομο και η Κτηματική Υπηρεσία, στη οποία έχουμε κάνει καταγγελία, οφείλει να σεβαστεί τον νόμο, να εκδώσει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και κατεδάφισης, κάτι το οποίο σήμερα δεν έχει πράξει. Οι εργασίες έχουν σταματήσει προσωρινά, πιθανότατα για να μην βλέπουν οι επισκέπτες της περιοχής την καταστροφή που συντελείται με την τοποθέτηση αγωγών αποχέτευσης μέσα στην άμμο και λίγα μέτρα από εκεί που κάνουν μπάνιο οι ίδιοι και γεννά το προστατευόμενο είδος θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta.

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΑ Χανίων στις 5 Ιουνίου ο κ. Σημανδηράκης είπε μεταξύ άλλων ότι το έργο θα προχωρήσει, ενώ παραπλανώντας για άλλη μία φορά την κοινή γνώμη δήλωσε ότι όλα τα δικαστήρια στα οποία έχουν απευθυνθεί όσοι διαμαρτύρονται ενθαρρύνουν την ολοκλήρωση του έργου. Ο κ. Σημανδηράκης γνωρίζει πολύ καλά ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης και αίτησης αναστολής που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει νομικά. Απαξιώνει την Κοινωνία των Πολιτών αναφέροντας ότι δεν εκπροσωπούν την περιοχή εκείνοι που αντιδρούν (μεταξύ άλλων ο Σύλλογος μας και οι πάνω από 72.000 πολίτες που έχουν υπογράψει στην πλατφόρμα change.org ενάντια στην κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων δίπλα στη θάλασσα https://www.change.org/p/chania-city-council-save-pachia-ammos-beach-in-western-crete-home-of-the-sea-turtle-savetheturtles-sustainabletourism-savepachiaammoschania). Έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι αυτό το έργο, το οποίο γίνεται χωρίς της απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες «θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά επιτέλους αυτήν την περιοχή που ήταν αφημένη στο έλεος της μοίρας». Να διευκρινίσουμε στον κ. Σημανδηράκη ότι τόσο οι κάτοικοι και επισκέπτες όσο και οι επιχειρηματίες του Σταυρού κάνουν το καλύτερο δυνατό για να προστατευτεί η περιοχή και να αναδειχθεί η περιβαλλοντική της αξία.

Ζητάμε να σταματήσει η δυσφήμηση του Σταυρού, η οποία γίνεται κατ’ εξακολούθηση από τον ίδιο τον Δήμαρχο Χανίων και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ όπως επίσης και από μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ που υποστηρίζουν ότι τα παράγωγα από τους βόθρους καταλήγουν στη θάλασσα του Σταυρού. Οι αναλύσεις των δειγμάτων της περιοχής αποδεικνύουν διαχρονικά ότι τα ύδατα είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΧ με τους ανακριβείς ισχυρισμούς τους σπιλώνουν τους κατοίκους της περιοχής και την ίδια την περιοχή του Σταυρού και απαξιώνουν με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο την περιβαλλοντική αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών που αγωνιούν για το μέλλον του Σταυρού και ζητούν να γίνει η αναβάθμιση του αποχετευτικού έργου με έναν σωστό και βιώσιμο τρόπο. Καλούμε τους τοπικούς συμβούλους του Ακρωτηρίου αλλά και τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, καθώς και τους βουλευτές του Νομού Χανίων να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη στάση του κ. Σημανδηράκη.

Η περιβαλλοντική αξία της περιοχής του Σταυρού γίνεται κάθε μέρα ακόμα πιο εμφανής σε κατοίκους και επισκέπτες. Τη Δευτέρα το πρωί με μεγάλη χαρά και έκπληξη ανακαλύψαμε με την βοήθεια λουόμενων τρεις νέες φωλιές του προστατευόμενου είδους θαλασσίων χελωνών Caretta caretta στην Παχιά Άμμο στο Σταυρό Ακρωτηρίου. Μάλιστα επισκέπτες της Παχιάς Άμμου βιντεοσκόπησαν δύο χελώνες που βγήκαν και εναπόθεσαν τα αυγά τους, η μία από αυτές λίγα μέτρα από το σημείο που κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο ανεπεξέργαστων λυμάτων. Είναι αρχές Ιουνίου και ήδη έχουν εντοπιστεί 7 φωλιές σε παραλιακό τόξο μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου. Η Παχιά Άμμος αποτελεί τον σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής της Caretta caretta στο Ακρωτήρι Χανίων. Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό ότι υπάρχει φωλεοποίηση κάθε χρόνο. Ο κ. Σημανδηράκης και όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να γνωρίζουν ότι σκοπός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta στην Ελλάδα (βλ. ΦΕΚ Β’ 3678/10-8-2021) είναι μεταξύ άλλων η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των πληθυσμών των θαλασσίων χελωνών και ένας από τους ειδικούς στόχους είναι η έμφαση σε δράσεις προστασίας στα ενδιαιτήματα του είδους σε Χανιά και Ρέθυμνο αλλά και σε άλλες περιοχές ώστε να ανατραπεί η τάση μείωσης που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σε πληθυσμούς τους.

Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αυτό το υπέροχο μέρος στον Σταυρό για τις επόμενες γενιές και θα θέλαμε ο εκλεγμένος από τους πολίτες Δήμαρχος της πόλης μας να είναι στο πλευρό μας και όχι απέναντι μας χωρίς μάλιστα σοβαρά επιχειρήματα και ενάντια στη νομιμότητα. Υπάρχει χρόνος να διορθωθεί αυτό το λάθος και θα ήταν προς τιμήν του κ. Σημανδηράκη να το διορθώσει. Με εποπτεία της Περιφέρειας Κρήτης πρέπει να διεξαχθεί κατεπείγουσα μελέτη για την εξεύρεση εναλλακτικής θέσης για το αντλιοστάσιο Α44 (και τους συνοδούς αγωγούς). Το επιχείρημα της Δημοτικής αρχής ότι κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση δεν ισχύει δεδομένου ότι αφενός πρόκειται για δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και αφετέρου μπορεί να γίνει επίκληση σοβαρών περιβαλλοντικών ζητημάτων που δεν είχαν εντοπιστεί στις προηγούμενες μελέτες, καθώς το ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής δεν είχαν αποτυπωθεί ως έπρεπε»

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία