Η Αίγυπτος επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο για αλλαγή της κατεύθυνσης του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ακολουθώντας τη γραμμή “Ερτζιγές” αγνοώντας την ύπαρξη του συμπλέγματος του Καστελορίζου. Παράλληλα ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε, ότι γίνονται συζητήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «δεν είναι ιδανικές» αλλά «καταβάλλονται διπλωματικές προσπάθειες, ώστε σύντομα να βελτιωθούν».
Το Κάιρο προγραμματίζει να προκηρύξει διαγωνισμό εκμετάλλευσης οικοπέδου εκτός της ΑΟΖ, που συμφώνησε με την Αθήνα, το οποίον εφάπτεται με τη γραμμή του Τουρκολιβυκού Συμφώνου, αποκλείοντας την επήρεια του Καστελόριζου. Η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιούσε αυτή την κίνηση της Αιγύπτου και έσπευσε να προτείνει οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των, με την πάγια τακτική της, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και άρα δεν δικαούνται ΑΟΖ. Σ’ αυτή τη θέση της Άγκυρας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο αντέδρασε ο “Αραβικός Σύνδεσμος” θεωρώντας την τουρκική πρόταση επιεικώς απαράδεκτη.
Ευκαιρίας δοθείσης διοργάνωσης ενός φόρουμ στο Κάιρο για πολιτικά, οικονομικά και ενεργητικά θέματα με την επωνυμία “φιλία”, ταξίδεψε ο κ. Δένδιας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Στο περιθώριο των συζητήσεων της επίσημης ατζέντας βρήκε την ευκαιρία, να εξακριβώσει, τι ακριβώς συμβαίνει, να θέσει το περιφερειακό θέμα, που προβληματίζει τη χώρα μας για τη χάραξη και οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία και να βρεθεί αποδεκτή λύση προς όφελος και των δύο μερών.
Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων εστράφη και η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, η οποία δημοσιοποιήθηκε μόνο από το Κάιρο. Ο κ. πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και λέγεται, ότι υπήρξε στο παρασκήνιο πληροφορία διαβεβαίωσης από τον Αλ Σίσι, ότι η Αίγυπτος δεν προτίθεται να συμφωνήσει με την Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ.
Υπ’ όψιν, ότι στη συμφωνία περί οριοθέτησης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ περιλαμβάνεται δέσμευση, για οποιαδήποτε συζήτηση της Αιγύπτου με κάποια χώρα περί θαλασσίων ζωνών, πρέπει να ενημερώνεται η άλλη πλευρά.
Η ελληνική διπλωματία δεν σχολίασε επισήμως τα λεχθέντα περί οριοθέτησης ΑΟΖ Αιγύπτου – Τουρκίας. Δεν θέλει, να δείξει ανησυχία αν και πιστεύεται, ότι πίσω από τον καπνό υπάρχει φωτιά.
Η επιθυμία της χώρας μας, ωστόσο, είναι να γίνει ανάκληση της διαδιασίας αδειοδότησης του επίμαχου οικοπέδου στα όρια του τουρκολιβυκού μνημονίου. Εκτός αν μας “αδειάσει” και η Αίγυπτος.