» Στα επίπεδα του 65% της κίνησης του 2019 οι πρώτες μέρες του Ιουλίου στο “Δασκαλογιάννης”
» Για ενέργειες επέκτασης της τουριστικής περιόδου στα Χανιά μιλά στα “Χ.ν.” ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Γιώργος Βήλος
Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων, το οποίο βλέπει την επιβατική κίνηση να φτάνει στα επίπεδα του 62,5% της κίνησης του 2019, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου λόγω της πανδημίας.
Φέτος, στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” πετούν 44 αεροπορικές εταιρείες, προς 30 χώρες και 103 προορισμούς, δημιουργώντας παράλληλα και πολλές ευκαιρίες “απόδρασης” για τους Χανιώτες.
Το θετικό κλίμα και την αισιοδοξία που γεννάται, επιβεβαιώνει στα “Χανιώτικα νέα” ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος.
«Εν μέσω μιας δύσκολης και πρωτόγνωρης κατάστασης για τον τουριστικό και τον αεροπορικό κλάδο, το αεροδρόμιο των Χανίων καλωσορίζει φέτος τους επιβάτες-τουρίστες από όλον τον κόσμο σ’ ένα σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, προσφέροντάς υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και φιλοξενία με τρόπο αντάξιο της φήμης της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού», σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βήλος υποστηρίζει πως «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το αεροδρόμιο των Χανίων, ήταν ξεκάθαρη για εμάς η δυναμική του προορισμού και η δυνατότητα να προσελκύσουμε -με σωστή στρατηγική και συνέπεια- νέες αεροπορικές εταιρίες και δρομολόγια. Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε πάντα την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συνόλου των τουριστικών φορέων των Χανίων. Δεν είναι καθόλου τυχαία εξάλλου η δημιουργία της Σύμπραξης για την τουριστική προβολή των Χανίων με συμμετέχοντες φορείς, εταιρίες και οργανισμούς που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη του τόπου. Ήδη από τα πρώτα χρόνια παρουσίας μας στα Χανιά, οργανώσαμε αλλά και συμμετείχαμε σε ημερίδες με τοπικούς/τουριστικούς φορείς και αεροπορικές εταιρίες, προωθήσαμε τον προορισμό σε μεγάλα διεθνή συνέδρια και παρουσιάσαμε στις αεροπορικές εταιρίες μελέτες που βοήθησαν την ένταξη του προορισμού στα πλάνα μεγάλων αεροπορικών εταιριών».
ΤΑ ΝΕΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
Ως προς τα νέα δρομολόγια, ο κ. Βήλος μας εξηγεί ότι «η Ryanair δημιούργησε εποχική βάση στα Χανιά προσφέροντας επιπλέον 15 νέα δρομολόγια (σε σύνολο 38), ενώ η ταχύτατα αναπτυσσόμενη ultra low cost Wizz Air ξεκίνησε για πρώτη φορά δρομολόγια προς Χανιά από 7 προορισμούς συμπεριλαμβανομένου του Αμπού Ντάμπι, που για πρώτη φορά συνδέθηκε με απευθείας πτήσεις με τα Χανιά. Τέλος, η παρουσία της Lufthansa με απευθείας δρομολόγια για πρώτη φορά, σηματοδοτεί την ένταξη του προορισμού στα προγράμματα πτήσεων των legacy αεροπορικών εταιριών, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την προσβασιμότητα των Χανίων από ένα πολύ μεγάλο αριθμό αγορών μέσω των κόμβων της σε Φρανκφούρτη και Μόναχο».
Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ
Όσον αφορά την φετινή χρονιά, τη μέχρι σήμερα πορεία και τις προσδοκίες, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece σχολιάζει: «Μολονότι η τουριστική περίοδος άργησε να ξεκινήσει φέτος το καλοκαίρι, η πορεία της κίνησης στο αεροδρόμιο των Χανίων μας δίνει αισιοδοξία και προσδοκία για μεγαλύτερες τουριστικές ροές στο άμεσο μέλλον. Από τα μέσα Ιουνίου και μετά ξεκινήσαμε να καλωσορίζουμε στο αεροδρόμιο των Χανίων νέες αεροπορικές εταιρίες, νέα δρομολόγια και επιπλέον συχνότητες – μια ψήφο εμπιστοσύνης για τον προορισμό από την αεροπορική κοινότητα. Βέβαια, η ζήτηση επηρεάστηκε σημαντικά από την αβεβαιότητα και την ανησυχία σχετικά με την πανδημία, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να μεταθέτουν σταδιακά τις διακοπές τους από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά, ευελπιστώντας στην βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών αλλά και της ύπαρξης απλοποιημένων και λιγότερο κοστοβόρων υγειονομικών πρωτοκόλλων».
Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ 2019
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Βήλου, τον μήνα Ιούνιο, το ποσοστό ανάκαμψης επιβατών σε σύγκριση με το 2019 ανήλθε στο 29,4%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ανάκαμψης προσφερόμενων θέσεων ανήλθε στο 47,9%.
Ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece εκτιμά πως «οι πρώτες 12 ημέρες του μήνα Ιουλίου δίνουν μήνυμα αισιοδοξίας, με την ανάκαμψη σε επίπεδο επιβατών συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ν’ ανέρχεται στα επίπεδα του 65,5%, ενώ αντίστοιχα των προσφερόμενων θέσεων στο 92,1%, παρά την έλλειψη βασικών αγορών (όπως Αγγλία, Σκανδιναβικές χώρες κτλ.), πάνω από τον μέσο όρο των 14 αεροδρομίων διαχείρισης Fraport Greece (60,5% και 79,1% αντίστοιχα)».
Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Ως προς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο ίδιος εξηγεί στα “Χ.ν.” πως «η στρατηγική μας για τα Χανιά στη φάση αυτή είναι η προσέλκυση επιπλέον κίνησης κατά τους περιφερειακούς μήνες του έτους και έχει γίνει ήδη σειρά ενεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις αεροπορικές εταιρίες. Ενδεικτικό της δυναμικής που υπάρχει είναι το γεγονός ότι πέρυσι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, κάποιες αεροπορικές εταιρίες και tour operators επρόκειτο να επεκτείνουν τα δρομολόγια τους μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, κάτι που δυστυχώς ανακόπηκε από την πανδημία».
Εν κατακλείδι ο κ. Βήλος ξεκαθαρίζει πως «πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα Χανιά είναι ένας ελκυστικός, μοναδικός και ανταγωνιστικός προορισμός και προσβλέπουμε στη διαρκή συνεργασία με την τοπική κοινωνία με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξή του».
Ο “παράγοντας” πανδημία
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο κ. Βήλος τόνισε πως «ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η αποτύπωση της κίνησης σε επίπεδο επιβατών δεν ακολουθεί τις προσφερόμενες θέσεις και άρα την σημαντική επένδυση των αεροπορικών εταιρειών στον προορισμό. Οι προσφερόμενες θέσεις δηλαδή είναι αρκετά περισσότερες από τους επιβάτες που ταξιδεύουν και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με την επιδημιολογική πορεία της αγοράς προέλευσης και των αντίστοιχων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, της πρόθεσης ταξιδιού, αλλά και την επιδημιολογική εικόνα του κάθε προορισμού».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βήλος τονίζει πως «η τρέχουσα ελαστικότητα στη διαδικασία κράτησης ενός εισιτηρίου, με την οποία δίνεται τη δυνατότητα ακύρωσης ή αλλαγής της κράτησης ακόμα και –σε ορισμένες περιπτώσεις- μέχρι και 3 ώρες πριν την πτήση, κάνει τη πρόβλεψη της πορείας της επιβατικής κίνησης ακόμα πιο αμφίβολη, παρά τα θετικά σημάδια ανάκαμψης που παρατηρούνται».