Νο 1 προορισμός για διακοπές είναι για τους Ευρωπαίους τουρίστες η Ελλάδα σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνει από χώρες της Ευρώπης ο ΕΟΤ.
Το γεγονός αυτό επεσήμανε ο Χανιώτης Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας στο podcast των “Χ.ν.” και στην εκπομπή “OnLine” με τους Παρασκευά Περάκη και Ελένη Φουντουλάκη.
Ο γ.γ. του Ε.Ο.Τ. εξέφρασε την αισιοδοξία του για αύξηση των τουριστικών ροών ιδιαίτερα από την Σκανδιναβική αγορά στα τέλη Ιουνίου, επισημαίνοντας την σημαντική προβολή της χώρας μας σε 18 αεροπορικές εταιρίες και 80 tour operators. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει πιθανότατα επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τέλη Οκτώβρη με το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου στα Χανιά.
Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη μπαίνουν… onLine με τον γ.γ. του ΕΟΤ Δ. Φραγκάκη και την αρχαιολόγο Μ. Βλαζάκη
Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα και από την κρουαζιέρα καθώς οι περισσότερες εταιρίες προτίθενται να ξεκινούν τα δρομολόγια τους στη Μεσόγειο, από την Ελλάδα ενώ επεσήμανε τον σημαντικό αριθμό αφίξεων και για το λιμάνι της Σούδας.
Αναλυτικότερα όπως ανέφερε ο κ. Φραγκάκης: « ο πρώτος και βασικός στόχος να δώσουμε το σήμα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, επετεύχθη. Η χώρα μας εξαιτίας αυτού (του στόχου) είναι πολύ υψηλά σε ζήτηση. Είναι πρώτη χώρα της Ευρώπης σε ζήτηση για διακοπές και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός που όμως δεν μπορούμε να το δούμε ακόμα. Αυτή η υψηλότατη ζήτηση δεν έχει μετατραπεί ακόμη σε κρατήσεις. Αυτό βλέπουμε σήμερα, όντως ότι ο Ιούνιος είναι μια περίοδος διερευνητική. Οι αφίξεις έχουν ξεκινήσει, αλλά έχουν ξεκινήσει δειλά και χρειάζεται ακόμα αρκετός χρόνος προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε μια πραγματική τουριστική ροή».
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Αναφερόμενος στην Βρετανική αλλά και Σκανδιναβική αγορά, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ εκτίμησε ότι όσον αφορά την Βρετανία θα υπάρξει πιθανότατα εκ νέου συζήτηση στις 27 Ιουνίου για ένταξη των ελληνικών νησιών στην “πράσινη λίστα” ενώ όσον αφορά τη Σκανδιναβία (Δανία, Σουηδία) ο ΕΟΤ “ποντάρει” σε ισχυρή τουριστική ροή από τη Δανία από 26 Ιουνίου) και από τη Σουηδία στα τέλη του ίδιου μήνα.
Αναλυτικότερα όπως ανέφερε ο κ. Φραγκάκης: « υπάρχει μια αίσθηση αβεβαιότητας και φόβου ακόμα στον κόσμο, ο οποίος δεν δείχνει διάθεση να ταξιδέψει τώρα. Έχει οπωσδήποτε όμως διάθεση να ταξιδέψει το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα. Έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θα αλλάξει στα τέλη Ιουνίου και η Ελλάδα θα μπει ολόκληρη στους πράσινους προορισμούς».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι στα Χανιά σταδιακά θα αρχίσει να φαίνεται ένα πολύ ισχυρό τουριστικό ρεύμα το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ καλύτερη σεζόν από πέρυσι.
Σχετικά με την Σκανδιναβική αφορά, ο κ. Φραγκάκης επεσήμανε ότι « η εξάρτηση από την Σκανδιναβική αγορά σε πολύ μεγάλο βαθμό μας έχει δημιουργήσει πρόβλημα στα Χανιά, πέρυσι, αλλά θα μας δημιουργήσει και φέτος. Γιατί οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες. Τα προηγούμενα χρόνια οι ροές ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικές και πήγανε πάρα πολύ καλά ο τουρισμός, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές του Νομού. Φέτος ξεκινάμε με την Δανία η οποία ανοίγει ολοκληρωτικά στις 26 Ιουνίου ενώ η Σουηδία ανοίγει τέλος Ιουνίου. Οπότε ποντάρω σε ισχυρή τουριστική ροή από Δανία, Σουηδία από το τέλος του μήνα. Η Νορβηγία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για συγκεκριμένες περιοχές αλλά εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα και νομίζω ότι θα πάει Ιούλιος για να δούμε πώς θα πάει».
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ
Για την προσπάθεια προβολής της χώρας προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες αεροπορικές εταιρίες, μίλησε ο κ. Φραγκάκης επισημαίνοντας ότι « κάναμε μια πολύ συντεταγμένη προσπάθεια ήδη από τον Δεκέμβριο του ’20 και λίγο νωρίτερα. Διαπραγματευτήκαμε απευθείας με τις μεγάλες πολύ γνωστές αεροπορικές εταιρίες αλλά και τις μικρές low cost εταιρίες, κάναμε μαζί τους προγράμματα διαφήμισης της χώρας μας, έχουμε κάνει συμφωνίες με 18 αεροπορικές εταιρίες και πάνω από 80 tour operators της Ευρώπης, που ουσιαστικά όλοι έχουν την διάθεση να φέρουν κόσμο στην Ελλάδα. Και ειδικά για τα Χανιά αυξήθηκαν και οι πτήσεις αλλά και οι θέσεις. Η Ryanair επανήλθε όπως ήταν παλιότερα. Και η Wizz Air αύξηση το πτητικό της έργο για Χανιά. Και η Lufthansa έρχεται στα Χανιά. Έχουμε δηλαδή μια μεγαλύτερη διάθεση θέσεων για τα Χανιά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό θα αρχίσει να μεταφράζεται σε πραγματικές κρατήσεις/αφίξεις από τα τέλη Ιουνίου και μετά». Σύμφωνα με τον ίδιο « ειδικά από τις Σκανδιναβικές χώρες, Δανία, Σουηδία και Φιλανδία περιμένουμε ότι οι αφίξεις θα φτάνουν μέχρι και αργά τέλος Οκτωβρίου, ενδεχομένως μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου».
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
«Η Ελλάδα φέτος θα καταστεί το κέντρο της κρουαζιέρας για την Μεσόγειο» εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, ο οποίος μιλώντας για τον τουρισμό κρουαζιέρας, επεσήμανε ότι «πριν από έξη μήνες η κρουαζιέρα δεν φαινόταν ότι μπορεί να κάνει σημαντική επανεκκίνηση φέτος, όμως μετά από πολύ συντονισμένες κινήσεις τόσο του κλάδου της κρουαζιέρας όσο και των ελληνικών αρχών, της κυβέρνησης, του υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας, των λιμανιών – και στην Κρήτη έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια- η Ελλάδα φέτος θα καταστεί το κέντρο της κρουαζιέρας για την Μεσόγειο. Όλες οι εταιρίες έχουν σκοπό και έχουν στα σχέδια τους να ξεκινήσουν από την Ελλάδα προκειμένου να κάνουν κρουαζιέρες σε όλη τη Μεσόγειο και κυρίως στα ελληνικά νησιά, την Κύπρο και το Ισραήλ. Ειδικά για το λιμάνι της Σούδας υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο καθώς υπάρχουν ήδη κρατήσεις από κρουαζιερόπλοια που θα έρθουν για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού ταμείου Χανίων. Βέβαια θα πρέπει να δούμε το πώς δεν θα γίνουμε ένας προορισμός «bubble» κρουαζιέρας, δηλαδή της κρουαζιέρας που είναι απόλυτα προστατευμένη και πηγαίνουν οι επιβάτες μόνο σε συγκεκριμένα σημεία αλλά θα μπορούν να πάνε οπουδήποτε. Αυτό νομίζω ότι σταδιακά θα μπορέσει να λειτουργήσει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Ο γ.γ. αναγνώρισε δε τις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορεί να δημιουργηθούν μέσω της κρουαζιέρας στη νότια Κρήτη, τονίζοντας πως το νησί αποτελεί ιδανικό προορισμό για μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια, υπό την προϋπόθεση ότι η αυτοδιοίκηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για υποδομές.
Σχολιάζοντας έργα που καθυστερούν οι εξελίσσονται σε τουριστικές περιοχές, ο κ. Φραγκάκης τόνισε την ανάγκη σωστού προγραμματισμού ώστε όλα να γίνονται στην ώρα τους, όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά για πρωτίστως για τους ντόπιους, τους μόνιμους κατοίκους του νησιού. «Δήμοι, Περιφέρεια, όλοι πρέπει να φορτσάρουν», σχολίασε χαρακτηριστικά.