Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Αισιοδοξία για την παραγωγή αβοκάντο φέτος στα Χανιά

Αυξημένη σε ποσότητα, υψηλή σε ποιότητα η φετινή παραγωγή αβοκάντο, με τη συγκομιδή να έχει ξεκινήσει σε πολλά σημεία των Χανίων τις τελευταίες ημέρες. Η τιμή για τον παραγωγό παραμένει σε καλά επίπεδα, παρά την τεράστια αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν σε χωράφια και συσκευαστήρια στον κάμπο των Χανίων, για τη φετινή συγκομιδή συνομιλώντας με παραγωγούς και εμπόρους.
«Έχουμε μια πολύ καλή χρονιά, η καρποφορία στα δέντρα έχει εξελιχθεί πολύ καλά, μπορεί να έχουμε διαφοροποιήσεις από τόπο σε τόπο αλλά σε γενικές γραμμές πάμε καλά » μας λέει ο επαγγελματίας αγρότης και πρόεδρος της ομάδας παραγωγών αβοκάντο και εσπεριδοειδών “Κορμός” κ. Ευτύχης Τρικουνάκης.
Ο κ. Τρικουνάκης έχει γεμίσει μόλις το αγροτικό του με καφάσια με αβοκάντο από το χωράφι του προκειμένου να τα μεταφέρει στο συσκευαστήριο.
Για τις τιμές για τον παραγωγό σημειώνει πως κυμαίνονται από 2,50-2,60 για τα μεγάλα μεγέθη , ενώ οι τιμές είναι χαμηλότερες για τα πιο μικρά μεγέθη. «Το θετικό για φέτος είναι πως δεν είχαμε φαινόμενα πρώιμης συγκομιδής όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια! Φαίνεται ότι ο παραγωγός αλλά και ο μεσάζοντας μπαίνουν στο νόημα πως πρέπει να είμαστε σωστοί στο χρόνο της συγκομιδής. Οι ποσότητες και οι ποιότητες φέτος θα είναι καλές και θα πρέπει οι συνάδελφοι παραγωγοί να μην βιαστούν και κόψουν τον καρπό όταν είναι μικρός, να περιμένουν λίγο να μεγαλώσει ώστε να πάρουν και καλύτερες τιμές. Επίσης να είναι πολύ προσεκτικοί στην συγκομιδή να μην τραυματίζονται οι καρποί γιατί αναπτύσσονται μύκητες εκεί που αναπαράγονται με αποτέλεσμα ειδικά για τα προϊόντα που φεύγουν μακριά να υπάρχει αλλοίωση τους» λέει ο παραγωγός.Η ομάδα παραγωγών διακινεί το προϊόν της μέσω συσκευαστηρίων τόσο στην Ελληνική όσο και στην εξωτερική αγορά.

ΣΤΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ


Το ένα αυτοκίνητο μετά το άλλο φτάνουν στο συσκευαστήριο της “Παπασταματάκης Α.Ε.” στον κάμπο της Αγιάς προκειμένου να γίνει η παράδοση του πράσινου καρπού.
Ο κ. Βαγγέλης Παπασταματάκης, υπεύθυνος του ομώνυμου συσκευαστηρίου μας εξηγεί πως η επιχείρηση έχει έδρα την Θεσσαλονίκη από όπου και εμπορεύεται το 90% των προϊόντων της.
«Φέτος η παραγωγή είναι μεγαλύτερη, πήγαν καλά οι καιρικές συνθήκες από την Άνοιξη και μετά και έχουν βοηθήσει και τα δέντρα να “δέσουν” τον καρπό, και τους καρπούς που είναι υγιής, μεγάλοι σε όγκο. Και η ποιότητα είναι πολύ καλή για την ώρα αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τα καιρικά φαινόμενα, αν παραμείνουν ευνοϊκά. Πέρυσι θυμόμαστε ότι τα κρύα και οι χιονιάδες ακόμα και το Φεβρουάριο επηρέασαν πολύ την παραγωγή ειδικά στην ποικιλία Hass» υπογραμμίζει.
Σε ότι έχει να κάνει με την πορεία του Χανιώτικου αβοκάντο και του γεγονότος ότι και σε άλλα μέρη της Ελλάδας έχουν φυτευτεί πολλά δέντρα ο κ. Παπασταματάκης εξηγεί πως «η καλλιέργεια του αβοκάντο είναι δύσκολη! Στην Πελοπόννησο που ξεκίνησαν και έβαλαν πάρα πολλά δεν έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Το ίδιο και στην υπόλοιπη Κρήτη υπάρχει θέμα με τις κλιματολογικές συνθήκες και τα εδάφη. Στα Χανιά η πορεία της καλλιέργειας πηγαίνει καλά και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει προοπτική για το προϊόν που αυτή τη στιγμή απορροφάται κυρίως στην εσωτερική αγορά.»
Για την τιμή του προϊόντος για τον παραγωγό που πλέον ορίζεται με βάση το μέγεθος ο κ. Παπασταματάκης αναφέρει πως “μεγάλα” αβοκάντο από 220 γρ. και άνω αγοράζονται στην τιμή των 2,50-2,60 το κιλό, ενώ όταν το μέγεθος πέφτει, πέφτει και η τιμή.
«Είναι συμφέρουσα η τιμή για τον παραγωγό, ακόμα και τώρα που τα λιπάσματα και τα καλλιεργητικά είδη έχουν αυξηθεί πολύ. Εμείς συστήνουμε στους παραγωγούς να αφήνουν τους καρπούς να μαζευτούν στην ώρα τους για να πάρουν τα αναγκαία λιπαρά και το κατάλληλο μέγεθος. Σε ότι αφορά τα λιπαρά εξαρτάται από εμάς τα συσκευαστήρια πότε θα γίνει αυτό γιατί κάνουμε αναλύσεις και επιλέγουμε πότε θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε προϊόν. Οι αγρότες πρέπει να προσέχουν στην συγκομιδή να μην “χτυπιέται” ο καρπός γιατί στην αρχή μπορεί να μην φαίνεται αλλά μετά από 3-4 ημέρες θα μαυρίσει και θα φτάσει έτσι στον καταναλωτή».

ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ

«Αυτές τις ημέρες παραλαμβάνουμε αβοκάντο της ποικιλίας “Ζutano” από την παραλιακή ζώνη που είναι έτοιμα και λίγα “Μπενίκ” » μας λέει ο κ. Γιώργος Κορναράκης υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων. Στο συσκευαστήριο του συνεταιρισμού στο Μάλεμε έχει ξεκινήσει η παραλαβή του προϊόντος με τα αβοκάντο να διατίθενται στην Αθήνα μέσα από το κατάστημα που διαθέτει εκεί ο συνεταιρισμός, αλλά και στη Θεσσαλονίκη στη Λαχαναγορά.
Αναφορικά με τις τιμές για τον παραγωγό «ξεκινήσαμε με 2,70 το κιλό για τα μεγάλα μεγέθη και τα πιο μικρά στο 2,20. Οι τιμές είναι λίγο πιο κάτω από πέρυσι πχ. Τα μεγάλα ήταν 2,80 και η αιτία είναι η μεγάλη αύξηση του κόστους. Τα χαρτοκιβώτια, τα μεταφορικά είναι πάρα πολύ υψηλά. Πάντως η τιμή μας είναι καλή, βοηθάει τον παραγωγό να μην κάνει εκπτώσεις στην καλλιεργητική φροντίδα του».
Στο Νομό Χανίων η μεγάλη ποσότητα των παραγόμενων αβοκάντο ήταν της ποικιλίας “Fuerte” ωστόσο τα τελευταία χρόνια φυτεύονται πάρα πολλά Hass.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα