Ελπίδα κι αισιοδοξία για τη νέα χρονιά αλλά ταυτόχρονα έντονος προβληματισμός για τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στις λαϊκές αγορές των Χανίων. Χθες στη λαϊκή των Παχιανών, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με παραγωγούς, εμπόρους και αγοραστές, καταγράφοντας τις αντιδράσεις τους.
Γιάννης Βουρβαχάκης, καταναλωτής: «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή αλλά με την βοήθεια της Παναγιάς και την προσοχή που χρειάζεται να δείχνουμε όλα θα πάνε καλά. Οι τιμές τώρα στη λαϊκή είναι καλές και είμαι ευχαριστημένος. Με το καλό να ανατείλει το 2021 και να είναι χωρίς προβλήματα…».
Στο πάγκο του παραγωγού Γεωργίου Βενετάκη από το Μαδαρό Κεραμειών καταγράψαμε τις δηλώσεις τους: «Τρία άτομα είμαστε εδώ για ένα μεροκάματο. Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη αλλά ελπίζουμε γιατί η ελπίδα είναι μια μορφή πίστης που μας κρατάει με αισιοδοξία. Η πανδημία χρειάζεται προσοχή. Χρόνια πολλά».
Γιώργος Φουντουλάκης, καταναλωτής: «Η κατάσταση που βιώνουμε είναι μαύρη και άραχνη. Προσέχουμε όμως και περισσότερο, εγώ τουλάχιστον για το πρόστιμο των 300 ευρώ. Οι τιμές είναι καλές αρκεί να υπάρχουν χρήματα».
Νίκη Μπασιά, καταναλωτής: «Η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, των γιατρών, της πολιτικής ηγεσίας να κάνουμε αυτά που πρέπει. Οι τιμές τώρα εδώ είναι καλές. Χρόνια πολλά».
Κόκκινος Μύρων παραγωγός τυροκομικών από Μυλοπόταμο: « Όπως όλοι προσέχουμε κι εμείς φορώντας μάσκα, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη γενικά. Εδώ στη λαική παρά τις χαμηλές τιμές και τα φρέσκα ποιοτικά προιόντα δεν βγάζουμε καλό μεροκάματο αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Χρόνια μας πολλά και να ευχηθούμε η νέα χρονιά να μην έχει βάσανα».
Γιάννης Μαρακάκης, καταναλωτής: «Εμπόριο κάνουν οι άνθρωποι και εμείς που είμαστε πελάτες πρέπει να προσέχουμε. Είμαι μόνιμος πελάτης, αλλά πριν αγοράσω ρίχνω την ματιά μου. Όλα όμως τα προϊόντα τους είναι φρέσκα και μπράβο γι’ αυτό. Χρόνια πολλά και καλή να είναι η νέα χρονιά που θα έρθει».
Μιχάλης Τζαγκαράκης ή Ριζίτης από τον Τζιτζιφέ: «Δεν ακούω καλά μόνο μίλα μου στο αυτί δυνατά« μας λέει χιουμοριστικά ο ηλικιωμένος που συναντήσαμε στη λαϊκή. «Από τον Τζιτζιφέ είμαι και με λένε ριζίτη γιατί γράφω μαντινάδες. Μπλέξαμε όμως με τούτονα τον κερατά τον κορωνιό και μας έκοψε ο φόβος, αλλά πού θα πάει θα προσέξουμε και όλα θα φτιάξουν όπως πρώτα. Κάνω βόλτες πάνω κάτω και βλέπω και πολλούς γνωστούς μου που ψωνίζουν και αυτοί γιατί οι τιμές είναι καλές».
Βασίλειος Τσατσαρωνάκης, παραγωγός: «Είμαι από τα Φαλάσαρνα της Κισσάμου. Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι πολύ δύσκολη για όλο τον κόσμο αλλά ευτυχώς στην πλειοψηφία του ο κόσμος προσέχει. Θα το διαπιστώσετε και στη λαική σήμερα που όλοι παραγωγοί, έμποροι και αγοραστές φοράμε μάσκες και τηρούμε αποστάσεις. Παρά ταύτα το μεροκάματο δύσκολα βγαίνει ενώ οι τιμές είναι χαμηλές και πάντα φρέσκα τα προιόντα μας».
Παρασκευή Κουρινάκη, γραμματέας στο σωματείο με τα βιομηχανικά είδη γης και θάλασσας και τα βιομηχανικά προϊόντα ρούχα και παπούτσια: «Το δικό μας σωματείο δεν δουλεύει δυστυχώς εξαιτίας της απαγόρευσης αιτία που με έκανε επειδή είχα μεγάλες ανάγκες να αλλάξω την άδεια μου και να γίνω έμπορος αγροτικών προϊόντων για να επιβιώσω. Δύσκολα πάντως βγαίνει το μεροκάματο γιατί η λαϊκή δεν έχει τον κόσμο που είχε παλιά πριν από την πανδημία. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Ο Θεός να μας βοηθήσει…».
Στέλιος Μαραβελάκης, παραγωγός: «Η όλη κατάσταση, μας ανησυχεί αλλά τηρούμε τις οδηγίες για προστασία. Από το Κατοχώρι Κεραμιών είμαστε και δίνουμε τον αγώνα μας για το μεροκάματο πουλώντας τα είδη μας σε χαμηλές τιμές».
Στο 32ο επεισόδιο, χαλάμε την έκπληξη για την αλλαγή του χρόνου και μετράμε αντίστροφα με φόντο το φουτουριστικό σκηνικό στο ρολόι του δημοτικού κήπου.