Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Aίτημα άρσης της ασυλίας

Διαβιβάστηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή το αίτημα των Ανακριτικών Αρχών για άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, Ευστάθιου Μπούκουρα και Γιώργου Γερμενή, οι οποίοι καλούνται να απολογηθούν για πράξεις ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση αυτής.

Η Βουλή αναμένεται να συνδράμει στη διευκόλυνση των Ανακριτικών Αρχών με την επιτάχυνση της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΕΤΩΝ
Στο μεταξύ, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Εμμ. Ρασιδάκη αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής σε Εφέτη ειδικό ανακριτή.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί την σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, του μεγάλου όγκου της δικογραφίας, του μεγάλου αριθμού καταθέσεων, της εμπειρίας του δικαστικού λειτουργού, κ.λπ.
Τέλος, αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών Αθηνών.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Ο ΣΤ. ΜΠΟΥΚΟΥΡΑΣ
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων εμφανίστηκε χθες ο βουλευτής Κορινθίας της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας, προκειμένου -όπως δήλωσε- στους δημοσιογράφους να θέσει εαυτόν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Ο βουλευτής ανέφερε ονομαστικώς τον μάρτυρα Δ, που τον είχε κατονομάσει σε κατάθεσή του στον ανακριτή, ως «γνώστη επιθέσεων κατά μεταναστών». Ο Στ. Μπούκουρας χαρακτήρισε τον μάρτυρα Δ «ψευδομάρτυρα».

ΚΑΙ ΕΒΔΟΜΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ
Στο μεταξύ και έβδομη προφυλάκιση σημειώθηκε στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν προσωρινά κρατούμενο μετά την απολογία του έναν ακόμα κατηγορούμενο για εγκληματική οργάνωση.
Πρόκειται για τον Αναστάσιο Πανταζή, πυρηνάρχη του κόμματος στο Πέραμα, ο οποίος φέρεται να έχει εμπλοκή στα περιστατικά που καταλογίζονται στην οργάνωση στην Ιχθυόσκαλα σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων, στο Πέραμα σε βάρος μελών του ΚΚΕ, αλλά και στη δολοφονία του Π. Φύσσα.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΜΑΡΤΥΡΑ
«Σκοπός της Χρυσής Αυγής είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, χαρακτηριστικά μας έλεγαν ότι θα μπούμε στη Βουλή με τανκς». Πολλά στοιχεία για πολλά πρόσωπα, αλλά και τους σκοπούς της Χρυσής Αυγής κατέθεσε εξάλλου στον ανακριτή προστατευόμενος μάρτυρας, που στη δικογραφία για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης φέρει τα στοιχεία “Μάρτυρας Ε”.
Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι οι νεοσύλλεκτοι του κόμματος «ήταν υποχρεωμένοι να αγοράζουν σειρά βιβλίων ναζιστικού περιεχομένου, όπως “Ο Αγών μου” του Χίτλερ, το “Ημερολόγιο” του Γκέμπελς και άλλα, αλλά και “Τα Πρωτόκολλα της Σιών”, ώστε να γνωρίζουν οι νεοσύλλεκτοι ποιος είναι ο εχθρός τους, δηλαδή οι Εβραίοι, οι Σιωνιστές αλλά και οι κομμουνιστές (…) διότι ο Μαρξ ήταν κομμουνιστής, οπότε μοιραία Εβραίοι και κομμουνιστές ήταν το ίδιο. Πάντως, αυτό που μας έλεγαν στις κατηχήσεις είναι ότι σκοπός της Χρυσής Αυγής είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Χαρακτηριστικά έλεγαν ότι θα μπούμε στη Βουλή με τανκς».
Ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατονομάζει τον κατηγορούμενο στην υπόθεση βουλευτή Νίκο Μίχο ως εκπαιδευτή στελεχών της Χρυσής Αυγής «στην εξουδετέρωση αντιπάλων με χρήση μαχαιριών». Οπως φέρεται να υποστήριξε ο μάρτυρας, οι εκπαιδεύσεις «πραγματοποιούνταν σε μαντριά περιοχών της Αττικής, Μαλακάσα κ.λπ. που οι εκπαιδευόμενοι προέβαιναν σε μαζικές σφαγές αμνοεριφίων σε στάνες, προκειμένου να διδαχτεί η τεχνική των χτυπημάτων με μαχαίρι στην καρωτίδα».
Κατά τη μαρτυρική κατάθεση, ο εν λόγω βουλευτής προωθούσε έναντι τιμήματος όπλα σε διάφορα μέλη της οργάνωσης, ενώ επεσήμανε ότι, όπως έχει ακούσει, «γίνονταν βολές με πυροβόλα όπλα, σε ερημική περιοχή στην Παλαιά Πεντέλη».
Στην κατάθεσή του, ο “Μάρτυρας Ε” αναφέρει επίσης ότι, κατά την είσοδο μελών σε πυρήνα της οργάνωσης, διδασκόταν ο ναζιστικός χαιρετισμός και ότι ήταν συνηθισμένο και επιθυμητό να γίνονται τατουάζ με τα σύμβολα των Ες-Ες και της σβάστικας, σε διάφορες παραλλαγές.
Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, στα επεισόδια στο παλαιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους, τον Μάιο του 2009, όπου είχαν καταφύγει παράνομοι μετανάστες, μετείχαν μεταξύ άλλων και οι κατηγορούμενοι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Νίκος Μίχος και Γιάννης Λαγός. Ο μάρτυρας κατονομάζει και άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και βουλευτές του κόμματος που δεν είναι κατηγορούμενοι. «Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι όλα τα παραπάνω πρόσωπα είχαν ανέβει στην οροφή του κτηρίου της Χρυσής Αυγής που ήταν ακριβώς απέναντι από το Εφετείο και έριχναν αυτοσχέδιες ρουκέτες, οι οποίες μέσα είχαν σκάγια που, όταν έσκαγαν, διασκορπίζονταν και χτύπαγαν περισσότερους στόχους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών αλλοδαπών».
Και ο μάρτυρας αυτός αναφέρεται σε «γενική κεντρική εντολή» για τις επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών και μάλιστα τονίζει «στα γραφεία, κάθε Σάββατο, που μαζευόμαστε, ο καθένας διηγείτο ιστορίες για το πόσους αλλοδαπούς χτυπούσε μέσα στην εβδομάδα και τι τους έκανε. Το ίδιο ισχύει και για επιθέσεις σε τοξικομανείς, αριστεριστές και αναρχικούς».
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του ισχυρίζεται ότι η οργάνωση διαθέτει βάση δεδομένων τα οποία διαχειρίζονται έμπειροι τεχνικοί στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ υπάρχουν ικανότατοι χάκερ, οι οποίοι συχνά επιτίθενται στην ιστοσελίδα του αναρχικού χώρου Indymedia και σε άλλες εχθρικές προς αυτούς ιστοσελίδες.

Αρση και για τον Παναγιώταρο
Αργά χθες το απόγευμα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτας, μετά από εντολή της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, διαβίβασε στην Βουλή αίτημα για άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, καθώς του αποδίδεται το αδίκημα “της στάσης” το οποίο διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2010 στη Λάρισα, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς. Συγκατηγορούμενοι του κ. Παναγιώταρου είναι ακόμη τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής.
Ειδικότερα, μέλη της Χρυσής Αυγής για να τιμήσουν το Διγενή Γρίβα είχαν προγραμματίσει στις 18 Απριλίου 2010 συγκέντρωση και πορεία προς τη κεντρική πλατεία της Λάρισας. Η Αστυνομία για λόγους ασφαλείας δεν επέτρεψε την πορεία και προσπάθησε να τους εμποδίσει.
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής αντέδρασαν στην απόφαση αυτή της Αστυνομίας και άρχισε να πετούν πέτρες προς στους αστυνομικούς οι οποίοι τους απώθησαν. Ο κ. Παναγιώταρος και τέσσερα ακόμη μέλη της Χρυσής Αυγής προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα και σε βάρος του κ. Παναγιώταρου σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της στάσης, ενώ στα τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής αποδόθηκαν τα αδικήματα της στάσης και της παράνομης οπλοκατοχής.
Τον Ιούνιο του 2013 εκδικάστηκε η υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, αλλά αναβλήθηκε, καθώς έπρεπε να ζητηθεί η άρση ασυλίας του κ. Παναγιώταρου.
Το αίτημα της άρσης της ασυλίας διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αυτή το διαβίβασε στη Βουλή, η οποία και θα αποφασίσει.
Να σημειωθεί ότι το αδίκημα της “στάσης” καταλογίζεται σε όποιον με πρόθεση συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που διαπράττει με ενωμένες δυνάμεις βιαιοπραγίες, κ.λπ., ενώ επιβαρυντική περίπτωση θεωρείται η οπλοφορία, η κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα