Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισάγεται σήμερα προς συζήτηση και διατύπωση γνώμης στις 6 το απόγευμα το αίτημα των Ανακριτικών Αρχών για άρση της βουλευτικής ασυλίας των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα για την πράξη της ένταξης σε εγκλητική οργάνωση και της διευθύνσεως αυτής.
Οι Ανακριτικές Αρχές ζητούν την άδεια της Βουλής προκειμένου να απαγγείλουν στους τρεις βουλευτές κατηγορία όχι μόνο για εγκληματική δράση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και για εγκληματική δράση, η οποία αφορά την προσβολή του πολιτεύματος, ιδίως μέσω προπαρασκευαστικών πράξεων που τείνουν να πλήξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Κι αυτό διότι στο αίτημα γίνεται επίκληση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον νόμο 3875/2010.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, η Επιτροπή Δεοντολογίας, αφού ακούσει τους βουλευτές, των οποίων ζητείται η άρση της ασυλίας τους -εφόσον αυτοί επιθυμούν να προσέλθουν- θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν πρόκειται να εξετάσει τη βασιμότητα της κατηγορίας κατά των τριών βουλευτών, παρά θα συντάξει αιτιολογημένη έκθεση για αν πρέπει να γίνει ή όχι η άρση.
Η Βουλή θα συνδράμει το έργο των Ανακριτικών Αρχών, επισπεύδοντας τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ως εκ τούτου, αναμένεται να εγγραφεί άμεσα στην Ημερήσια Διάταξη για συζήτηση ώστε η Ολομέλεια να λάβει απόφαση. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας είναι μυστική και διεξάγεται με κάλπη.
Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Μέλη της Επιτροπής είναι: οι Κυριάκος Βιρβιδάκης και Βασίλειος Υψηλάντης (από τη ΝΔ), Ευάγγελος Αποστόλου (από τον ΣΥΡΙΖΑ) Παναγιώτης Ρήγας (από το ΠΑΣΟΚ) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά (από τους ΑΝ.ΕΛ.), Πολύβιος Ζησιμόπουλος (από τη Χ.Α.), Νίκος Τσούκαλης (από τη ΔΗΜ.ΑΡ.) και Σπύρος Χαλβατζής (από το ΚΚΕ).
ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Στο μεταξύ, απορρίφθηκε το αίτημα της Εισαγγελικής Αρχής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή. Το αίτημα αφορούσε υπόθεση κινητοποιήσεων για την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ μετά από μήνυση των νέων ιδιοκτητών που ισχυρίζονται ότι ο κ. Κασσής προκάλεσε επεισόδια. Ο ίδιος ο βουλευτής, μιλώντας το πρωί στην Ολομέλεια, υπογράμμισε ότι είχε και έχει την άποψη πως η ΔΩΔΩΝΗ θα έπρεπε να περάσει στις ενώσεις παραγωγών, ενώ επέμεινε ότι ακόμη και σήμερα, με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά «με το τίμημα, τον πραγματικό ιδιοκτήτη που κρύβεται πίσω από την off shore, αλλά και την προσβλητική συμπεριφορά του ειδικού εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας». Ο κ. Κασσής ανέφερε επίσης ότι την ημέρα των επεισοδίων δεν βρισκόταν στην περιοχή και υπογράμμισε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες της ΔΩΔΩΝΗΣ θα πρέπει να αφήσουν τις απειλές και να δώσουν στους παραγωγούς τα χρήματα που τους χρωστάνε γιατί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Υπέρ της ασυλίας του κ. Κασσή ψήφισαν 33 βουλευτές, 167 ψήφισαν κατά της άρσης, 10 βουλευτές ψήφισαν “παρών” και 3 ψήφισαν με λευκό.
Αντιθέτως, η Ολομέλεια ενέκρινε τις αιτήσεις άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τους βουλευτές Μενέλαο Βλάχβεη (Σερρών, ΝΔ) με 161 υπέρ της άρσης, 42 κατά, 7 “παρών” και 3 λευκά. Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Βλάχβεη είχε ζητηθεί για απιστία από κοινού κατ’ εξακολούθηση από την οποία η περιουσιακή ζημιά υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Υπέρ της άρσης του κ. Ιωάννη Μιχελογιαννάκη (Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν 203 βουλευτές, 5 βουλευτές ψήφισαν κατά, 2 “παρών” και 3 βουλευτές ψήφισαν λευκό. Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Μιχελογιαννάκη αφορά σε υπόθεση απιστίας στην Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, συνολικής αξίας αντικειμένου της πράξης υπερβαίνουσας το ποσό των 120.000 ευρώ. αλλά και αυτό των 150.000 ευρώ στρεφόμενη κατά Ο.Τ.Α.
Επίσης 159 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή Μιχάλη Ταμήλου (Τρικάλων, ΝΔ), 42 ψήφισαν κατά, 9 “παρών” και 1 λευκό. Η άρση ασυλίας του κ. Ταμήλου αφορά σε υπόθεση παράβασης καθήκοντος.
Για την άρση ασυλίας του Δημήτρη Χριστογιάννη (Πιερίας, ΝΔ) ψήφισαν υπέρ 151 βουλευτές, κατά 55, 6 “παρών” και 1 λευκό. Η άρση ασυλίας του κ. Χριστογιάννη αφορά σε υπόθεση σωματικής βλάβης από αμέλεια.