» Μέσα και από τις προσπάθειες μαθητών και καθηγητών
Μια πολυχρηστική αίθουσα, με βιβλιοθήκη, εγκαινίασε το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου χθες το μεσημέρι. Πρόκειται για μια αίθουσα που διαμορφώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ” (συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ε.Ε.) με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να αφιερώνουν πολύ προσωπικό χρόνο και να πραγματοποιούν μια σειρά από εργασίες στην αίθουσα μετατρέποντας της σε ένα καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο.
«Θέλαμε αυτή την αίθουσα, είναι κάτι που έλειπε. Σε πολλά παιδιά αρέσουν τα βιβλία και είναι σημαντικό ότι θα έχουμε και βιβλιοθήκη» μας εξηγεί η μαθήτρια Ελένη Γεωργεδάκη, ενώ η Έλλη Λιατάκη επισημαίνει πως «συγκεντρώσαμε 101 βιβλία και ελπίζουμε να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε περισσότερα. Εργάστηκα σε ένα ερωτηματολόγιο που μοιράσαμε στους συμμαθητές μας για να δούμε ποια θεματολογία τους ενδιαφέρει. Είδαμε ότι ενδιαφέρονται για βιβλία δράσης, φαντασίας, κόμικς, θρίλερ και ρομαντικά». Η ίδια συστήνει στους συμμαθητές της να διαβάσουν “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ” και θα ήθελε η βιβλιοθήκη να έχει περισσότερα “κόμικς” (manga και anime) και βιβλία φαντασίας.
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη βρέθηκε η Όλια Σκεμπέ. «Ήταν πολύ χρήσιμη η επίσκεψη μας γιατί μας έδειξαν πως γίνεται η αρχειοθέτηση και η κατανομή των βιβλίων. Το κατανοήσαμε το εφαρμόσαμε στη βιβλιοθήκη μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό» επισημαίνει πως άλλο ένα θετικό ήταν πως στη Βιβλιοθήκη βρέθηκαν παιδιά που δεν είχαν βρεθεί ξανά στο χώρο. Από τη μεριά της η Δανάη Καραγιάννη παρατηρεί ότι «πήραμε πολλές ιδέες από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη για να τις εφαρμόσουμε στη δική μας. Ελπίζουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των βιβλίων».
Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βάλια Βαγιωνάκη μιλά εφ’ όλης της ύλης εν όψει των εκλογών
Ανάμεσα στα παιδιά που πήγαν στο “Μουσείο Τυπογραφίας” η Ηλιάνα Φράγκου δηλώνει ότι «νιώσαμε τη φιλοξενία των ανθρώπων που μας υποδέχθηκαν και στη συνέχεια στη ξενάγηση μάθαμε πολλά χρήσιμα πράγματα για το πως γίνονταν η εκτύπωση τα πολύ παλιά αλλά και τα νεότερα χρόνια».
«Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν πολύ μεγάλο, μας έδωσε το κίνητρο για να τους βοηθήσουμε να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους. Τα παιδιά διαμόρφωσαν μια αίθουσα με βιβλιοθήκη, μικρή κουζίνα, ηχητική κάλυψη, wi fi, “προτζέκτορα”. Θέλαμε να δώσουμε έμφαση στη βιβλιοθήκη ώστε τα παιδιά να έλθουν πιο κοντά στο βιβλίο. Πήραμε τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα που αφορούσε την αγορά υλικών, μπογιών και τα παιδιά έβαλαν πολύ προσωπική δουλειά. Επίσης τα παιδιά επισκέφθηκαν τη “Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων” και το “Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη” για να πάρουν πληροφορίες και στοιχεία» ανέφερε ο εκπαιδευτικός κ. Δήμος Λιβογιάννης τονίζοντας πως για την όλη προσπάθεια συνέβαλλαν πολλοί εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου.
«Με το να είναι το σχολείο μας Πρότυπο από φέτος έχουμε πολλά μαθήματα, τα λεγόμενα διαθεματικά, που έχουν πολλές απαιτήσεις στην διεξαγωγή. Για αυτό και ήταν αυξημένη η ανάγκη για υπολογιστές και βιβλία και δημιουργήθηκε αυτός ο χώρος ο πολυχρηστικός, για την εξυπηρέτηση και των μαθημάτων αυτών» δήλωσε η κ. Ιωάννη Κίτσου διευθύντρια του σχολείου, που έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς που συνέβαλλαν στην προσπάθεια. Η δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Βαρδάκης συνέβαλλε στη διαμόρφωση της αίθουσας και πως έχει κατατεθεί άδεια μικρής κλίμακας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) ώστε με ένα ποσό 450.000 να γίνουν εργασίες συντήρησης στις αίθουσες του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου.