“Βράζει” η κοινωνία των Χανίων, απαιτώντας την λειτουργία των αναγκαίων πισινών για όσο διάστημα μείνει κλειστό το Κολυμβητήριο Χανίων. Στη χθεσινή συνάντηση που προκάλεσαν οι γονείς των αθλούμενων παιδιών τονίσθηκε πως «τα Χανιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς πισίνα, δεν μπορεί 600 αθλητές, 2.500 παιδιά από σχολεία, 130 άτομα κοινό , τρία σωματεία ατόμων με αναπηρίες για θεραπεία να μείνουν μακριά από το υγρό στοιχείο».
Κοινή συνισταμένη της συνάντησης ότι θα πρέπει να πιεστούν όλοι όσοι έχουν θέσεις ευθύνης (Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κα.) ώστε να βρεθεί λύση άμεσα! «Αν χρειαστεί να περιμένει η ανακατασκευή ας περιμένει! Εμείς περιμένουμε δεκαετίες» τόνισε ο κ. Κώστας Κοκονάς ζητώντας πως η ανακατασκευή
«ας γίνει τμηματικά, ας κάνουν πισίνα στην πλατεία Δημοτικής αγοράς. Δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς ενεργή πισίνα!»
Νωρίτερα μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Κοκονάς δήλωσε την επιθυμία όλων «να γίνει η ανακατασκευή, αλλά να εξασφαλιστεί ταυτόχρονα ότι τα παιδιά μας δεν θα μείνουν χωρίς πισίνα, τα Χανιά δεν θα μείνουν χωρίς πισίνα! Είναι τόσος ο κόσμος που το χρειάζεται τα ΑμεΑ, το κοινό, τα σχολεία που κάνουν μάθημα. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι καλό, την ανακατασκευή που επιθυμούμε χρόνια τώρα, αλλά ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζουμε ότι θα υπάρχει πισίνα κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε, πρέπει να βρεθεί λύση και καλούμε όποιον έχει τη λύση να τη δώσει».
Στην επισήμανση μας πως το Μάη του 2022 είχε ανακοινωθεί παρουσία του υφυπουργού, της διοίκησης του ΝΟΧ, του ΟΑΚ ότι το έργο θα μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2022 και ότι έχουμε φτάσει το 2025 και ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση παρατήρησε πως «ξέρουμε όλοι μας πως λειτουργεί το Ελληνικό δημόσιο. Οι χρόνοι είναι διαφορετικοί θα έπρεπε η ανακατασκευή να έχει γίνει πολλά χρόνια τώρα. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που το υποστηρίζουμε γιατί τα παιδιά μας είναι κάθε μέρα εκεί και κινδυνεύουν είτε τα στέγαστρα να πέσουν πάνω τούς, είτε από τις πισίνες που είναι παγωμένες μόνιμα. Και όποιος ανέλαβε το έργο να φροντίσει να γίνει στην ώρα του».
Στο ερώτημα για τη λειτουργία “προκάτ” πισίνας στο κλειστό του Κλαδισού αλλά και αξιοποίηση των πισίνων των ξενοδοχείων η απάντηση ήταν πως «όλα αυτά έχουν ειπωθεί σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε τίποτα συγκεκριμένο. Ο ΝΟΧ έχει κάνει πολλές προσπάθειες και έχε συμφωνήσει με το Δήμο για μια πισίνα στο κλειστό του Κλαδισού που και αυτή θέλει το χρόνο της, δεν θα γίνει αύριο. Όποιος έχει την ευθύνη να λύσει το πρόβλημα, δεν είναι δικό μας, δεν το δημιουργήσαμε εμείς, κάποιοι άλλοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους την ώρα που έπρεπε! Ας το λύσουν τώρα!».
Στον κ. Κοκονά τέθηκε και το ζήτημα γιατί εγκαταλείφθηκε η ιδέα της τμηματικής κατασκευής ώστε να μην πάψει η λειτουργία όλου του κολυμβητηρίου. «Το σταδιακό κλείσιμο είναι εφικτό. Στο κολυμβητήριο μπορεί να γίνει τμηματική ανακατασκευή. Ενώ μας διαβεβαίωναν και στις συνεντεύξεις μέχρι πρότινος ότι μπορεί να γίνει ξαφνικά μας είπαν πως δεν γίνεται!».
Ακολούθως ο κ. Νεκτάριος Πετράκης διευθυντής στο Δ.Σ. Περβολίων και μέλος στο Δ.Σ. του ΣΕΠΕ ενημέρωσε πως « υπάρχουν 2.500 παιδιά Γ΄ και Δ΄ δημοτικού που μετέχουν στο πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης του Υπ. Παιδείας. Με βάση τις εξελίξεις δεν θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα και δεν έχουν καμία επίσημη ειδοποίηση για το τι θα γίνει».
«Θα χαθούν δύο γενιές αθλητών, όχι πρωταθλητές, αλλά παιδιά που έχουν την ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι » ήταν το σχόλιο του Παραολυμπιονίκη κ. Αντώνη Τσαπατάκη.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
• ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Ο Νίκος Αντωνογιαννάκης μίλησε για το τμήμα κολύμβησης σημειώνοντας πως το άθλημα αφορά ανθρώπους από ηλικίες 3,5 έως 85 ετών, που ασκούνται συστηματικά από 1 έως 9 φορές την εβδομάδα. Στάθηκε στα αγωνιστικά τμήματα, και ζήτησε κολυμβητική εγκατάσταση που να μπορεί να στηρίζει τους αθλητές.
•ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ: Στους 200 αθλητές υδατοσφαίρισης αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Νικολαντωνάκης, προσθέτοντας τα 50 χρυσά μετάλλια του ΝΟΧ στο άθλημα που το καθιστούν το κορυφαίο επαρχιακό σωματείο αλλά και τους αθλητές πανελλήνιας και παγκόσμιας εμβέλειας.
• ΑμεΑ: Για το τμήμα ατόμων με αναπηρίες Κώστας Νικολαντωνάκης εξήγησε την αξία του κολυμβητηρίου για θεραπευτικούς λόγους. «Πρέπει να γίνει σωστά, γρήγορα και μέχρι τότε να δούμε τι θα γίνει γιατί ένα δημόσιο έργο δεν τελειώνει στην ώρα του. Η κολύμβηση κάνει καλό στο σώμα των παιδιών με αναπηρίες. Δεν πρέπει να δεχτούμε την απώλεια του χαμόγελου της χαράς και της ελευθερίας που έχουν τα άτομα με αναπηρία μέσα στο νερό» είπε μεταξύ άλλων.
• ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Τις διακρίσεις των πάνω από 80 αθλητών τεχνικής κολύμβησης υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτης Μπολουδάκης, που μίλησε για τους μεγάλους αγώνες που έχουν προγραμματιστεί για φέτος που απαιτούν «άμεσα τη λειτουργία πισίνας 50αρας».
• ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Τη φύση του αθλήματος και τις διακρίσεις του στα Χανιά παρουσίασε η κ. Κατερίνα Μιχελάκη
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το αν ο ΝΟΧ έχει ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οι γονείς απάντησαν ότι «δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες, ήλθαμε να βρούμε λύση. Ο ΝΟΧ έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση. Όταν σε μια πόλη που βρέχεται από θάλασσες,με τόσα ξενοδοχεία με πισίνες και δεν υπάρχει ένα σωστό κολυμβητήριο τι ευθύνη να αποδώσεις σε ένα όμιλο;». Άλλοι γονείς συμπλήρωσαν πως σε όλη την Ελλάδα ελάχιστοι είναι οι ναυτικοί όμιλοι που έχουν δικές τους εγκαταστάσεις και ότι η συντριπτική πλειοψηφία κολυμπάει σε ποιοτικές κρατικές δομές.
«Οι εκάστοτε διοικήσεις θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνες» ήταν η αναφορά γονέα, ενώ άλλος επισήμανε ότι « ο ΝΟΧ μας είχε καθησυχάσει όλους, και ο πρόεδρος εξαφανίστηκε». Η απάντηση των ανθρώπων που βρίσκονταν στο πάνελ ήταν πως « τα ίδια τους έλεγαν και σε αυτούς, χάνουμε την ουσία όταν αναφερόμαστε στο ΝΟΧ.»
«Όταν κατηγορούμε το ΝΟΧ χάνουμε την ουσία ; » επανήλθε ο γονιός, «ακριβώς, ομάδα έχουμε, αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχουμε» ήταν η απάντηση που έλαβε.