Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μέτωπο για την προστασία των βουνών

 

«Γεμάτο ανακρίβειες», «περιβαλλοντικά και πολιτισμικά ζημιογόνο», «φτιαγμένο από μια εταιρεία που βλέπει μόνο τα κέρδη της»…

Αυτοί ήταν ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς συμμετεχόντων στη συνάντηση στον Αποκόρωνα στο σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για τη “Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150KV Χανιά – Δαμάστα”. Ένα σχέδιο που προβλέπει την κατασκευή 269 πυλώνων, ύψους 35 μέτρων στον ορεινό όγκο από τα Χανιά μέχρι το Ανατ. Ρέθυμνο και που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους φορείς και πολίτες.

Παρουσίαση της μελέτης έκανε ο μηχανικός κ. Β. Κοντεζάκης, υπογραμμίζοντας πως με τις προτάσεις του ΑΔΜΗΕ «βλάπτονται τα Λευκά Όρη, η ζωή του Ν. Χανίων. Θέλουν να κάνουν ένα έργο που θα βγάζουν λεφτά, όσο πιο φτηνά γίνεται. Εμείς δεν πρέπει να το δεχτούμε». Ειδικότερα οι βασικές παρατηρήσεις που έκανε ο κ. Κοντεζάκης ήταν: Για τη χάραξη χρησιμοποίησαν χάρτη του 1987-88 που απέχει πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα. Φαίνεται να περνάει 150 μέτρα από τον οικισμό της Μαλάξας, αλλά δεν τον τηρεί με βάση τις συντεταγμένες. Περνάει πάνω από το φαράγγι του Δικτάμου. Διέρχεται από τον οικισμό “Αλώνια” της Ραμνής και πολύ κοντά στις Καρές προσεγγίζοντας τη ζώνη “Natura”.

Έρχεται νότια του Μελιδονίου, του Φρε και του Τζιτζιφέ και πολύ κοντά στους οικισμούς της Αχατζικιάς και του Αρεβίτη. Στον Εμπρόσνερο το καλώδιο διέρχεται πολύ κοντά στα σπίτια, το ίδιο και στον Μαθέ. Στη Γεωργιούπολη με βάση τις συντεταγμένες περνάει πάνω από τα σπίτια και ξενοδοχεία. Στη θέση “Κλήμα” πυλώνας προβλέπεται πολύ κοντά στο μνημείο της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Παίρνοντας το λόγο ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ε. Γιδαράκος αφού δήλωσε πως δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιος να τοποθετηθεί πάνω στη μελέτη ξεκαθάρισε πως μαζί με τους συνεργάτες του έχει πάρα πολλά ερωτήματα και προς τους μελετητές και προς τον ΑΔΜΗΕ

.«Αφού είναι να γίνει μια τέτοια δουλειά γιατί να μην γίνει σωστά; Γιατί να μην γίνει με υπογειοποίηση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Στην πρώτη τοποθέτηση του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής έκανε μια αναφορά στο ενεργειακό της Κρήτης και πως αυτό λύνεται με τα δύο καλώδια διασύνδεσης.

«Ο ΑΔΜΗΕ θέλει το σύστημα να είναι σταθερό. Επειδή είναι μια εταιρεία με μετόχους επιλέγει τη πιο φτηνή λύση που δεν σημαίνει ότι είναι αποδεκτή από εμάς. Την Τρίτη θα είμαστε στην Αθήνα και η προσπάθεια μας θα είναι να το πάρουν πίσω», ενημέρωσε τους παριστάμενους. Στη δευτερολογία του ο κ. Καλογερής επισήμανε πως «υπάρχει και πρόσφορο έδαφος για συνωμοσιολογία, όπως ότι οι πυλώνες έγιναν για να πάρουν το ρεύμα από τα αιολικά» συμπληρώνοντας πως αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και πως καμία άδεια δεν έχει δοθεί για αιολικά και δεν υπάρχει και κατάλληλος αέρας στην περιοχή από τη Μαλάξα μέχρι το Ρέθυμνο. Από τη μεριά του ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χ. Κουκιανάκης τόνισε ότι «από τη στιγμή που όλοι μαζί ενωμένοι θα απαιτήσουμε το αυτονόητο δεν μπορεί να μην αποδεχθούν την καλύτερη βιώσιμη λύση. Δεν είμαστε αρμόδιοι να πούμε ποια θα είναι η λύση αυτή, αλλά συμφωνούμε όλοι πως η λύση που πάνε να εφαρμόσουν είναι η χειρότερη.». Ο δήμαρχος Αποκορώνου δεν άφησε ασχολίαστη τη μη παρουσία των επικεφαλής των παρατάξεων κ. Κ. Γύπαρη και Α. Κουκλινού.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Φ. Ποντικάκης από το “Κέντρο Περιβάλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου” υπογράμμισε πως «οι πυλώνες υψηλής τάσης είναι κυρίως θέμα υγείας και καταστροφής του περιβάλλοντος. Όταν περνάνε πάνω από οικισμούς ή κατοικίες προκαλούν λευχαιμίες ειδικά σε παιδιά» εξηγώντας παράλληλα πως και η βλάβη στο περιβάλλον θα είναι τεράστια. «Γιατί γίνονται αυτό; Πιθανότητα για να εξυπηρετηθούν κάποιες εταιρείες που θέλουν να γεμίσουν τα βουνά με ανεμογεννήτριες ή θέλουν να προχωρήσουν σε εξορύξεις» κατέληξε. «Δεν είμαστε ενάντια στην ενεργειακή αναβάθμιση και επάρκεια του νησιού αλλά πρέπει να σεβόμαστε τους πολίτες και το περιβάλλον.

Η μελέτη έχει πολλές ανακρίβειες, λέει ότι υπάρχει θετική εισήγηση από τις τοπικές κοινωνίες κάτι που δεν ισχύει » υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Γ. Νικηφοράκης συμπληρώνοντας πως η μελέτη έχει πολλά λάθη στις αποστάσεις από τους οικισμούς και τις μεμονωμένες κατοικίες. «Η Κρήτη θα μπορούσε αυτόνομα να καλύψεις τις ενεργειακές της ανάγκες, έχει τον ήλιο, τον αέρα, τα νερά, δεν έχουμε ανάγκη ούτε γεωτρήσεις, ούτε τις εταιρείες που τις ενδιαφέρει μόνο πως θα κερδίσουν περισσότερα» δήλωσε η κ Ρ. Καστρινάκη από την “Οικολογική Πρωτοβουλία” συμπληρώνοντας πως το να γίνει η Κρήτη ενεργειακός κόμβος αυτό θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μέλλον. Ακολούθως ο κ. Κ. Ηλιάκης εκπρόσωπος του βουλευτή Π. Πολάκη και πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ ζήτησε την απόσυρση της μελέτης του ΔΕΔΔΗΕ και νέα διαβούλευση από μηδενική βάση.

«Υπάρχουν περιθώρια και εναλλακτική τρόποι να έλθει το καλώδιο» είπε και πρόσθεσε « πως το κόστος είναι 1 προς 8 για να υπογειοποιηθεί το καλώδιο. »

Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση Αποκόρωνα” ο κ. Νικήτας Μελισσάκης παρουσίασε οικονομικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ λέγοντας πως οι τζίροι του είναι πολλών εκατομμυρίων και «για χάρη των κερδών του δεν υπογειοποιεί το καλώδιο, θέλει να τοποθετήσει 269 πυλώνες που ο καθένας θα μπει σε έκταση 400 τ.μ. με τσιμέντο και για την οποία θα ανοιχτούν δρόμοι θα καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον». «Αντιδρούμε σε αυτό το σχέδιο μιας εταιρείας που σκέφτεται μόνο τα κέρδη της ανέφερε ο κ. Γ. Φραντζεσκάκης από τον “Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων”. Αρνητικοί στις προθέσεις του ΑΔΜΗΕ ήταν και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων (Μπουντουράκης- Αλικάμπου), δημοτικοί σύμβουλοι (Ψαρουδάκης), τοπικοί σύμβουλοι (Καλλιβρετάκης- Αρμένων) κα. καθώς επίσης και ο κ. Μ. Νικολούδης εκφράζοντας τους πολιτιστικούς συλλόγους του Αποκόρωνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ

Κοινοβουλευτική Ερώτηση απευθυνόμενη στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη κατέθεσε η βουλευτής Χανίων Σ. Βολουδάκη αναφορικά με το έργο των πυλώνων. Στην ερώτηση της η βουλευτής παρατηρεί πως « στη συγκεκριμένη Μελέτη αναφέρεται ότι επιβαρύνονται το φυσικό περιβάλλον και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής με 25 νέους πυλώνες που διαπερνούν και το Φαράγγι Δίκταμου, το οποίο είναι σημαντικό σημείο αναφοράς της περιοχής, ενώ η ύπαρξη Πυλώνων Υψηλής Τάσεως με την εκπεμπόμενη Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων».

Η βουλευτής υπογραμμίζει πως κατά την εκπόνηση της μελέτης « δεν εξετάστηκαν άλλες λύσεις που να εξασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων, την ποιότητα ζωής τους και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» και ρωτάει τον Υπουργό για το σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί «προκειμένου να εξεταστεί η λύση της υπογειοποίησης των γραμμών υψηλής τάσης και η κατασκευή του έργου παράλληλα με το έργο διάνοιξης του νέου ΒΟΑΚ.» Την αντίθεση της στο σχέδιο δηλώνει και η “Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον” υποστήριζοντας πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης είχε εξαρχής μελετηθεί με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και παραπέμποντας στην προμελέτη του έργου του 2011.

Η απόφαση

Οι συµµετέχοντες στη συνάντηση στο δηµαρχείο Αποκορώνου συµφώνησαν µε το ψήφισµα που κατέθεσε ο κ. Χ. Κουκιανάκης στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Η προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Κρήτης και του φυσικού κάλλους του νησιού µας πρέπει να αποτελούν αξίες αδιαπραγµάτευτες για όλους. ∆εν επιτρέπεται να αφήσουµε να διέλθουν υπέργειοι πυλώνες υψηλής τάσης από τον τόπο µας , από τις Αποκορωνιώτικες Μαδάρες, οι οποίες επισήµως έχουν χαρακτηριστεί “Απάτητα βουνά” ,από τα περιπατητικά µονοπάτια του ∆ήµου µας, πλησίον οικισµών και σηµείων εκµετάλλευσης γης της Κρήτης στο σύνολό της. ∆εν µπορούµε να θέσουµε σε ρίσκο την υγεία των κατοίκων µε την εκπεµπόµενη ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία , να αφήσουµε να επηρεαστεί ο πρωτογενής τοµέας που είναι και ο κυριότερος της περιοχής µας, να πάνε πίσω οι προσπάθειες προώθησης του πολλά υποσχόµενου εναλλακτικού τουρισµού. Οφείλουµε να παραδώσουµε αλώβητη την κληρονοµιά, που είχαµε την ευλογία να λάβουµε από τους προγόνου µας, στις επόµενες γενιές. ∆εν είµαστε ενάντια σε κανένα έργο που θα έχει ως στόχο την αναβάθµιση του τόπου µας, αλλά όχι µε κάθε τίµηµα. Περιµένουµε να προταθούν εναλλακτικές λύσεις που να εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και τη διασφάλιση του φυσικού µας πλούτου»

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα