Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Aυξήσεις και μειωμένη παραγωγή φέρνουν σε αδιέξοδο τους αγρότες της Κρήτης

Οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, οι μειωμένες επιδοτήσεις αλλά και οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί για τους αγροτοκτηνοτροφους έχουν συρρικνώσει δραματικά τα έσοδά τους την ώρα μάλιστα που η μειωμένη παραγωγή και η μείωση στις τιμές διάθεσης των προϊόντων τους στην αγορά αναμένεται να «ψαλιδίσουν» ακόμη περισσότερο τα εισοδήματά τους.
Ο κίνδυνος πλέον για την πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις είναι ορατός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων.
Στο μεταξύ με ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών απειλούνται 71.000 αγρότες σε όλη τη χώρα με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΓΑ, σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έτσι βρέθηκαν στη «μαύρη λίστα» του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
«ΜΠΙΛΙΕΤΑΚΙΑ» ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Μάλιστα, προ ημερών εστάλη η τελευταία παρτίδα με τα ονόματα 21.000 αγροτών, η μέση οφειλή των οποίων κυμαίνεται στις 10.000 ευρώ. Δεδομένου μάλιστα πως χιλιάδες αγρότες έχασαν τις ρυθμίσεις χρεών, ελλοχεύει ο κίνδυνος δεσμεύσεων λογαριασμών και επιδοτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος.
Βέβαια, το συγκεκριμένο Κέντρο, έχει αναλάβει μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι μεγαλύτερες των 5.000 ευρώ. Για μικρότερα ποσά, την ευθύνη της είσπραξης έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, ανά την επικράτεια. Οι δανειστές, έχουν διαπιστώσει ότι μέσω του ΚΕΑΟ μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες είσπραξης και πιέζουν ώστε να μεταφερθούν εκεί ακόμα και περιπτώσεις με οφειλές, μικρότερες από το ανωτέρω όριο των 5.000 ευρώ, ανά περίπτωση.
Παράλληλα, υπάρχει στη «φαρέτρα» των εισπρακτικών μηχανισμών και η διάταξη νόμου που δίνει το δικαίωμα του συμψηφισμού των ασφαλιστικών, αλλά και των φορολογικών εισφορών των αγροτών με επιδοτήσεις.
Με ακατάσχετο για ένα λογαριασμό ανά πιστωτικό ίδρυμα, στα επίπεδα των 1.250 ευρώ, δίνεται το δικαίωμα στον προϊστάμενο μιας τοπικής εφορίας ή του ΟΓΑ να ενεργοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη, έχει ουσιαστικά καταστεί ανενεργή.
Τυχόν προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές, μέσω ΕΣΠΑ για προγράμματα αλιείας και αγροτικής ανάπτυξης, δεν κατάσχονται. Όμως μπορούν να κατασχεθούν, μετά την ολοκλήρωση του όποιου έργου, οι τελικές πληρωμές.
Εάν όμως αρθούν όλες οι εξαιρέσεις, πρόταση που έχει κατατεθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, τότε θα μπορούν να κατασχεθούν όλα τα κονδύλια που θα θεωρούνται ενίσχυση από την ΕΕ.
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ
Για τη μειωμένη παραγωγή, τη λειψυδρία που τη φετινή χρονιά απειλεί όχι μόνο το εισόδημα αλλά και το κεφάλαιο αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το σύνολο των μικρομεσαίων επαγγελματιών του κλάδου στην Κρήτη μίλησε στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα γίνει ενημέρωση αλλά και συνάντηση των παραγωγών προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις σε επίπεδο Κρήτης.
Ο ίδιος ανέφερε: «Ο κόσμος δεν ήταν ενήμερος, τον παραπλάνησαν. Τώρα φάνηκε η αλήθεια και φάνηκε πως όλα αυτά που συμβαίνουν ήταν προαποφασισμένα. Καλούμε τους βουλευτές της Κρήτης να πάρουν θέση. Ο πρωτογενής τομέας δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά την οικονομία της Κρήτης. Με την κατάρρευση του πρωτογενή τομέα θα δούμε ένα ντόμινο σε επιχειρήσεις και παραγωγικό κλάδο. Το ποσοστό των αγροτών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις είναι μεγάλο. Τώρα προστίθενται οι κατασχέσεις για οφειλές από 5.000 ευρώ και άνω. Με αυτή τη λογική του χρόνου το 80% των αγροτών της Κρήτης δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΦΠΑ. Χωρίς κίνητρα δεν μπορούν να αυξάνουν τη φορολογία σε τέτοιο βαθμό. Σήμερα όποιος παράγει διώκεται, έχουν δημιουργηθεί μόνο αντικίνητρα» τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης.
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Ο κ. Ιερωνυμάκης εξήγησε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες του κλάδου, λόγω των καιρικών συνθηκών και της λειψυδρίας, αφού ανέφερε πως πλέον «κινδυνεύει όλο το κεφάλαιο και όχι μόνο ο καρπός» και πρόσθεσε πως είναι κάτι που τείνει να καταστρέψει την παραγωγή της Κρήτης.
Τα ελαιόδεντρα, τα αμπέλια και η κτηνοτροφία έχουν δει σημαντικά μειωμένη την παραγωγή τους εξαιτίας της ξηρασίας, όπως ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης. «Είχαμε, σύμφωνα με τα στοιχεία, νερό από 180 χιλιοστά έως 350. Αυτό σημαίνει για εμάς καταστροφή, μειωμένη παραγωγή, συρρίκνωση των εσόδων και έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς τελικά να ανταποκριθεί στα υπέρογκα ποσά για τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές» κατέληξε ο ίδιος.
Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΕΧΕΙ ΟΦΕΙΛΕΣ
Υψηλό είναι το ποσοστό και στον νομό Ρεθύμνου των επαγγελματιών του κλάδου που δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες οικονομικές δαπάνες με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν οφειλές, οι οποίες αναμένεται την επόμενη χρονιά να εκτοξευτούν, όπως ανέφερε στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Νικήστρατος Χαροκόπος. «Οι περισσότεροι δυστυχώς χρωστάνε αλλά η μεγάλη πληγή θα έρθει με τις φορολογικές δηλώσεις. Περίπου 30% είναι η αύξηση σε κάθε φορολογική δήλωση, η αύξηση δηλαδή των ποσών που καλούμαστε να πληρώσουμε σε φόρους. Επιπλέον έχουμε αύξηση και στην προκαταβολή φόρου. Παράλληλα σε ό,τι αφορά τις οφειλές και εμείς δεν αποτελούμε σαν νομός εξαίρεση. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και για οφειλές προς τις τράπεζες, την εφορία και τον ΟΓΑ. Ενδεικτικά με τα δεδομένα λίγο παλαιότερα από τους συνολικά 760.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ οι 500.000 ήταν εκπρόθεσμοι. Το 65% δεν μπορούσε να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές» ανέφερε ο κ. Χαροκόπος.
Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τη μειωμένη παραγωγή: «Η περυσινή χρονιά είχε αυξημένο κόστος παραγωγής και μειωμένες τιμές στα προϊόντα. Για φέτος δεν είμαι αισιόδοξος».
«Αγκάθι» η υπόθεση του Μαρινόπουλου για παραγωγούς στο Ρέθυμνο
Μεγάλο «αγκάθι» για παραγωγούς και μικρές επιχειρήσεις με κτηνοτροφικά προϊόντα αποτελεί η υπόθεση με την υπαγωγή του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99, αφού πολλοί ήταν οι επαγγελματίες που είχαν αναπτύξει συνεργασία με τον Μαρινόπουλο στο Ρέθυμνο και διέθεταν εκεί τα προϊόντα τους.
Πλέον, όπως υπογράμμισε ο κ. Χαροκόπος, όλοι περιμένουν να δουν αν θα πληρωθούν καθώς αυτήν την ώρα βρίσκονται ουσιαστικά στον «αέρα». «Όλοι όσοι συνεργάζονταν με το Μαρινόπουλο περιμένουν να δουν αν και πότε θα πάρουν τα χρήματά τους. Η επιχείρηση θα διανύσει μια περίοδο προστασίας και στη συνέχεια ενδέχεται να προχωρήσει σε κούρεμα ακόμη και 40%. Το επόμενο διάστημα λήγουν οι επιταγές και τότε θα είναι μεγάλο το πρόβλημα που δυστυχώς θα μετακυλήσει στους παραγωγούς» ανέφερε ο κ. Χαροκόπος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα