«Τρικυμία εν κρανίω» επικρατεί και ομιχλώδης είναι η κατάσταση στη Βουλή των Κοινοτήτων της “Γηραιάς Αλβιώνος”. Η ονομασία “Γηραιά Αλβιών” δόθηκε από τους Ρωμαίους ένεκα του χρώματος των νοτίων ακτών του Ντόβερ απ’ τα ασβεστολιθικά ανθρακικά πετρώματα (την κιμωλία) και το Λατινικό “albus” που σημαίνει λευκός. Πιθανή είναι και η προέλευση απ ‘το Κελτικό albainn, όνομα των υψηλών λευκών Ορέων της Σκοτίας, που επεκτάθηκε σ’ όλη τη χώρα.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τις απανωτές ψηφοφορίες για το “Brexit”, οι οποίες επιτείνουν την κατάρρευση του Συντηρητικού κόμματος. Στην τελευταία συνεδρίαση της 4/4/19 η Βουλή των Κοινοτήτων επρότεινε στην πρωθυπουργό να επιδιώξει την αναβολή του “Brexit”, ώστε να μην αποχωρήσει το Η.Β. από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία την καθορισμένη ημερομηνία της 12ης Απριλίου.
Το “Brexit” είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Το Η.Β. θα φύγει έτσι κι αλλιώς. Αυτό είναι το διακύβευμα για το Ευρωπαϊκό Ιερατείο και όχι αν θα φύγει, άτακτα ή με συμφωνία. Η Τερέζα Μέι σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εζήτησε παράταση εξόδου μέχρι την 30η Ιουνίου, εξέφρασε δε τη λύπη της, που «η Βρετανική Κυβέρνηση συνεχίζει να ενεργεί ως εποικοδομητικό και υπεύθυνο κράτος – μέλος της Ε.Ε…». Ο Τουσκ πρότεινε μια ευέλικτη πρόταση παράτασης 12 μηνών. Η Μ. Βρετανία, που σε χαλεπούς καιρούς προτιμούσε τη μέση οδό, τώρα πυροβολεί τα πόδια της, πράγμα που θεωρείται από τους Ευρωπαίους, ότι αυτό το διχασμένο έθνος εκτός του ότι πλησιάζει την άβυσσο, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στην Ε.Ε.
Εκείνο, που σπρώχνει τους Βρετανούς στο σκοτάδι, είναι μυστήριο. Η Μέι πιέζεται, ν’ αποδεχθεί ήπιο “Brexit”, πράγμα που αν το δεχθεί το κόμμα των Συντηρητικών, κινδυνεύει να διαλυθεί. Κατέληξε σε απελπιστική λύση προσφεύγοντας στον Τζέρεμι Κόρμπιν των εργατικών της αντιπολίτευσης. Οι Ευρωπαίοι θέλουν απάντηση μέχρι τις 12 Απριλίου. Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε σχέδιο νόμου με ψήφους 313 έναντι 312, που δεν εγκρίνει την άτακτη αποχώρηση, αλλά την παράταση ή παραμονή μέχρι 30 Ιουνίου.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ είχε φοβερίσει ότι, αν δεν γινόταν δεκτό το Ν/Σ της Μέι απ’ τη Βουλή την 12η Απριλίου, θα γινόταν οριστική έξοδος. Εθεσε δε ως εσχάτη ημέρα την 12η Απριλίου, εκτός εάν ήταν θετική η πρόταση της Μέι, οπότε θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο να δοθεί μακροχρόνια καθυστέρηση πέραν της 30ης Ιουνίου. Αν συμβεί έτσι, τούτο συνεπάγεται τη συμμετοχή του Η.Β. στις Ευρωεκλογές. Σημειωτέον ότι η Ευρωβουλή αναλαμβάνει καθήκοντα την 2α Ιουλίου. Οι νομικοί του Η.Β. και της Γερμανίας δηλώνουν ότι αν το Η.Β. παραμείνει μέλος και μετά τον Ιούνιο, πρέπει να συμμετάσχει στις εκλογές. Αν δεν λάβει μέρος, η Ευρωβουλή θα είναι παράνομη. Αντιθέτως η Νομική Υπηρεσία της Ε.Ε. διαφωνεί. Δεν τίθεται θέμα, λένε, διότι οι νυν Αγγλοι Ευρωβουλευτές μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη λήξη της παράτασης του άρθρου 50, ως παρατηρητές, ή να ορισθούν απ’ τη Βρετανική Βουλή άλλοι βουλευτές, ως Ευρωβουλευτές.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο δρόμος του “Brexit” είναι ακανθώδης και για τη “Γηραιά Αλβιώνα” και για την Ε.Ε.