Η φύση φαίνεται πως έχει δικούς της κώδικες, όπως αποδεικνύεται από τον κροκόδειλο, γνωστό και ως «Σήφη», που έχει ενσωματωθεί πλήρως στο περιβάλλον της λίμνης του φράγματος των Ποταμών χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση να την εγκαταλείψει, παρά τις προσπάθειες των ειδικών,όπως αναφέρει η Ρεθυμνιώτικη ιστοσελίδα GOODnet.
Μάλιστα, προσπάθειες εθελοντικής ομάδας κτηνιάτρων που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ναυάγησαν, ενώ οι ίδιοι εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι, για τον τρόπο με τον οποίο έχει ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.
Οι διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το φαινόμενο «Σήφης» είναι ευρύτατες, κάνοντας αρκετούς μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παγίδευσής του με μια δόση χιούμορ. Ωστόσο, η αποτυχία των προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό ότι ο κροκόδειλος δεν παρέμεινε, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών, αδρανής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανάγουν το θέμα σε σοβαρότατο ζήτημα. Το μέγεθος του κροκόδειλου, στις σπάνιες εμφανίσεις του, φαίνεται να αυξάνει μέρα με τη μέρα ενώ ο ίδιος παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, περιβάλλον θεωρητικά δυσμενές για τον ίδιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετακινείται σε όλο το εύρος της λίμνης και τρέφεται κανονικά.
«ΝΑΥΑΓΗΣΕ» ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ
Στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παγίδευση του κροκόδειλου φτάνουν καθημερινά πλήθος επιστολών με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για εθελοντική συμμετοχή σε κάποια από τις επιχειρήσεις παγίδευσής του.
Η επιτροπή, όπως επεσήμανε ο διευθυντής υδραυλικών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στο Ρέθυμνο κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, εξετάζει όλα τα αιτήματα που φτάνουν από τους εθελοντές, ώστε να βρει τους κατάλληλους και να τους καλέσει. Πρόσφατα μάλιστα, πριν από περίπου δέκα ημέρες, στο Ρέθυμνο είχε φτάσει 7μελής ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων, η εθελοντική δράση κτηνιάτρων Ελλάδος, οι οποίοι μετείχαν σε επιχείρηση για τον εντοπισμό και την παγίδευση του Σήφη.
Παρά, το γεγονός ότι εντόπισαν τον κροκόδειλο, το ερπετό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το «άπιαστο» ταμπεραμέντο του και έπειτα από μια του εμφάνιση, οι εθελοντές έχασαν τα ίχνη του. Αποτέλεσμα ήταν οι ίδιοι να φύγουν άπραγοι, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν πως η ικανότητα επιβίωσης του ερπετού και η προσαρμογή του στην περιοχή τους εντυπωσιάζει.
Αναλυτικά, ο κ Μαμαγκάκης υπογράμμισε: «Συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του, τρώει σαν να μην έχει αλλάξει ο καιρός. Αυτό εντυπωσιάζει και τους κτηνιάτρους, οι οποίοι είναι κτηνίατροι άγριων ζώων και λένε πως δεν έχουν συναντήσει ποτέ αντίστοιχο φαινόμενο, με ερπετό να επιβιώνει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Ενώ περιμέναμε ότι θα ανακοπούν οι δραστηριότητές του και θα περάσει το χειμώνα σε καταστολή, τελικά αυτό δεν συνέβη.
Πλέον δεν έχει συγκεκριμένο σημείο, κινείται σε όλη την λίμνη, τρέφεται κανονικά και μεγαλώνει. Αυτά τα είδη όπως έχουμε πει προσαρμόζονται εύκολα και γι’ αυτό κατάφεραν να έχουν επιβιώσει ανά τους αιώνες. Προφανώς έχει προσαρμοστεί πλήρως και έχει διαψεύσει πάρα πολλούς επιστήμονες που μας έλεγαν ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Εκείνος ανταποκρίνεται και είναι μια χαρά».
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ: ΟΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ, ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή στο Ρέθυμνο διέθεσε στους κτηνιάτρους όλα τα μέσα που είχαν ζητήσει, ωστόσο πλέον οι ίδιοι όπως υπογράμμισε ο κ. Μαμαγκάκης, εστιάζουν κυρίως στην εθελοντική προσφορά για την παγίδευσή του.
Παράλληλα, ο κ. Μαμαγκάκης επεσήμανε πως το περιβάλλον γύρω από τη λίμνη έχει πυκνή βλάστηση κάτι που διαπιστώνουν και οι ειδικοί που έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει την παγίδευσή του. Ο κ. Μαμαγκάκης υπογράμμισε πως η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη, όπως θεωρούν αρκετοί επισημαίνοντας: «Όλοι έχουν τη διάθεση και νομίζουν ότι είναι απλό. Δεν είναι απλό. Η λίμνη έχει μεγάλη βλάστηση περιμετρικά και είναι δύσκολη για να μπορέσει κάποιος να πιάσει τον κροκόδειλο. Ωστόσο, μόνο όταν έρχονται βλέπουν πόσο δύσκολο είναι».
Οι επόμενες κινήσεις στις οποίες θα προβεί η Επιτροπή είναι να εξετάσει τα αιτήματα που καταφθάνουν και να εξετάσουν την καταλληλότητα όσων έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Επιπλέον, δεν αποκλείεται την άνοιξη, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, να έρθει ξανά ο γνωστός Ολιβιέ Μπερά, σε μια ακόμη προσπάθεια παγίδευσης του κροκόδειλου. Πάντως η διάθεση Ελλήνων αλλά και ξένων ειδικών να συνδράμουν είναι εμφανής όπως υπογράμμισε ο κ. Μαμαγκάκης.