«Μα σαν τ’ αφήσεις ορνικά και αδιαφέντευτα, είντα θες να κάνουνε;»
Ιωάννης Κονδυλάκης
Διαστάσεις χιονοστιβάδας σε πανελλαδικό επίπεδο έχει αρχίσει να παίρνει το θέμα της παραχώρησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 10.119 ακινήτων στο υπερταμείο των δανειστών. Ακίνητα που εν κρυπτώ παραχωρήθηκαν μόνο με τα ΚΑΕΚ τους (αριθμός τους στο εθνικό κτηματολόγιο). Χωρίς να έχουν ονομαστικοποιηθεί !
• Δυστυχώς όπως φαίνεται από λεπτομερείς πανελλαδικές νομικές, δημοσιογραφικές αναλύσεις αλλά και αναλύσεις συνδικαλιστικών οργάνων (όπως των αρχαιολόγων) αποδεικνύεται ότι υπήρχε χρόνος για τη διαδικασία αξιολόγησης των παραχωρουμένων ακινήτων από ελληνικής πλευράς (ΦΕΚ Β 1997/9-6-17 που διόριζε 39 στελέχη-αξιολογητές), χρόνος ο oποίος πέρασε άπρακτος όπως αποδείχτηκε. Αντίθετα από πλευράς υπερταμείου υπήρξε αξιολόγηση από ειδικούς συμβούλους η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018. Ολοκληρώθηκε σύντομα οπότε στις 14 Ιουνίου 2018 υπεβλήθη αίτημα του υπερταμείου προς την κυβέρνηση να του παραχωρηθούν τα 10.119 ακίνητα. Η κυβέρνηση με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής στις 18 Ιουνίου το ενέκρινε και ακολούθησε το γνωστό ΦΕΚ μεταβίβασης, 2317/19-6-18. Μέσα σε 5 ημέρες ολοκληρώθηκε η παραχώρηση όλου του δημόσιου πλούτου για 99 χρόνια.
Εξαιρούνται των εξαιρέσεων!
• Υπάρχουν εξαιρέσεις σύμφωνα με τον ίδιο νόμο; Υπάρχουν. Για αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστική κληρονομιά και άλλες προστατευόμενες περιοχές.
• Αυτές τις εξαιρέσεις όφειλαν να είχαν καταγράψει οι «αξιολογητές» που είχαν διοριστεί ώστε να αφαιρεθούν εξ αρχής.
• Γιατί δεν έγινε αυτό; ΄Η μήπως έγινε αλλά δεν έφταναν τα υπόλοιπα οικόπεδα οπότε τα… τσουβαλιάσαμε όλα με τα ΚΑΕΚ για να πάρουμε την αξιολόγηση που μας έκαιγε πολιτικά;
• Δυστυχώς, αν ξεφύγουμε του… μαύρου δεν ξεφεύγουμε του… γαλανού, όπως λέμε για καταστάσεις μη αναστρέψιμες – τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
• Δηλαδή, ακόμα και ΑΝ με χρονοβόρες διαδικασίες και έλεγχο του υπερταμείου, η κυριότητα κάποιων απ’ αυτά τα ακίνητα επιστρέψουν στο δημόσιο, η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, δηλαδή η εκμετάλλευσή τους, μεταβιβάζεται στο υπερταμείο!.
• Oσο για τις εξαιρέσεις των εξαιρέσεων του άρθρο 4 του ν. 4389/16 φαίνεται ότι δεν είναι σαφείς. Καθώς δεν αναγράφεται ρητά αν θεωρούνται αρχαιολογικοί χώροι οι κυρηγμένοι ή μόνο οι οργανωμένοι.
• Επίσης, κι εδώ μας αφορά και μας καίει στα Χανιά, διαβάζουμε, ότι δεν γίνεται ξεχωριστή αναφορά στα μνημεία εκτός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και ειδικά σε όσα χρονολογούνται μετά το 1453. Τα οποία, λέει, ακόμα και με βάση τον αρχαιολογικό νόμο, δεν είναι εκτός συναλλαγής! Oπως δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις ούτε τα κτήρια των μουσείων. (π.χ. το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων που ήδη έχει παραχωρηθεί όπως είδαμε και στην λίστα του Δήμου Χανίων).
Εξ αδιαιρέτου
• Προχθές, 8-10-18 η δημοτική αρχή Χανίων έδωσε στην δημοσιότητα τα 197 ακίνητα του δήμου Χανίων που μεταβιβάζονται. Στην δε γραπτή εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ο κ. Βάμβουκας, ζητά την εξαίρεση μέρους των 197 ακινήτων από την μεταβίβαση στην Ε.Τ.Α.Δ. με τον προσφορότερο και αμεσότερο τρόπο τον οποίο θα επιλέξει η κυβέρνηση. Πρότεινε μάλιστα τον χωρισμό των εν λόγω ακινήτων στις εξής κατηγορίες: Α) Ακίνητα που με οποιονδήποτε τρόπο σχετίζονται με τον Δήμο Χανίων και ο Δήμος ζητάει να εξαιρεθούν και να του παραχωρηθούν κατά κυριότητα (σ.σ. εδά έχει ο φούρνος την πυρά!). Β) Ακίνητα που ανήκουν στην πολιτιστική μας κληρονομιά, τα οποία ο Δήμος Χανίων ζητάει να εξαιρεθούν και να επιστρέψουν στους δημόσιους φορείς στους οποίους ανήκαν πριν την μεταβίβασή τους στην Ε.Τ.Α.Δ., όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Γ) Ακίνητα που σχετίζονται με τον Δήμο Χανίων και ο Δήμος ζητάει να εξαιρεθούν και να επιστρέψουν στους δημόσιους φορείς στους οποίους ανήκαν πριν την μεταβίβασή τους στην Ε.Τ.Α.Δ. Δ) Επίσης ο δήμαρχος πλην των ακινήτων, των οποίων ζήτησε παραπάνω την εξαίρεσή τους, παρέθεσε και τα υπόλοιπα ακίνητα τα οποία αναφέρονται στον κατάλογο των ακινήτων του δήμου μας που μεταβιβάστηκαν στην Ε.Τ.Α.Δ.
• Ο Ραν ταν πλαν τα διάβασε και εξέφρασε τις απορίες του: Τι θα πει ότι ο δήμος Χανίων ζητά εξαίρεση ακινήτων με τον «προσφορότερο και αμεσότερο τρόπο που θα επιλέξει η κυβέρνηση»;
• Δεν είδαμε με ποιο «προσφορότερο τρόπο και αμεσότερο τρόπο» μεταβιβάστηκαν; Αρα δεν θα ’πρεπε ρητά και κατηγορηματικά να ζητήσουμε τη γενική τους εξαίρεση από την μεταβίβαση αφ’ ενός ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ και αφ’ ετέρου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μεταβιβάστηκαν; Δηλαδή με υπουργικές αποφάσεις και νόμο που να τα κατονομάζει;
• Χαϊδέματα κάνουμε ή δυναμική διεκδίκηση;
• Δηλαδή, θα είμαστε ευχαριστημένοι αν μας δώσουν πίσω την πρώτη κατηγορία (τα “Χανιώτικα νέα” δημοσίευσαν χθες και τις 4 λίστες του Δήμου Χανίων) και να μείνουν εκτός ΟΛΑ τα Νεώρια, το φρούριο Φιρκά, η βίλα Κούνδουρου, θέατρο Βλησίδη η οικία Βενιζέλου, οι τάφροι, η νησίδα Σούδας κ.λπ.;
• Παζάρι θ’ αρχίσουμε; Και με ποιον αφού σε κάθε περίπτωση πέφτει λόγος πλέον και στο υπερταμείο να εγκρίνει αν οι εξαιρέσεις… εξαιρούνται;
• Και βέβαια, είναι λάθος που ο Δήμος Χανίων θέλησε να ζητήσει μόνος του να εξαιρεθούν τα 197 ακίνητά μας.
• Οφειλε να είχε συγκαλέσει και τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία και να διοργανώσει και μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ώστε να υπάρξει συστράτευση όλων μας.
• Διότι “ορνικά” δημόσια ακίνητα στο Μητροπολιτικό μας δήμο, δεν υπάρχουν.
Είναι εξ’ αδιαιρέτου πλούτος όλων μας.
*Ορνικά. Δηλαδή χωρίς αφέντη, ιδιοκτήτη.