Να προβλέψουν οι ελληνικές αρχές αποζηµιώσεις µέσω του ειδικού Μέτρου 5 στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς από την Ευρώπη δεν θα έχουν βοήθεια, ξεκαθαρίζει σε γραπτή του απάντηση, προς την ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών-∆ηµοκρατών Εύα Καϊλη, ο αρµόδιος κοινοτικός Επίτροπος Φιλ Χόγκαν, όπως αναφέρει το Agronews.
Οι σχετικές µορφές στήριξης δεν περιλαµβάνονται στο ελληνικό ΠΑΑ 2014-2020 που συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο (ΕΓΤΑΑ)», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο Ευρωπαίος επίτροπος. Υπενθυµίζεται ότι το αίτηµα από το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούσε και τη στήριξη της ελαιοπαραγωγής λόγω των ζηµιών από την κλιµατική αλλαγή. Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας διευκρινίζει ότι: «Η Επιτροπή ενθαρρύνει ένθερµα τα κράτη µέλη να εγκρίνουν εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, τα οποία µπορούν να στηριχθούν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Η στήριξη αυτή συνίσταται σε χρηµατοδοτική συµµετοχή στα ταµεία αλληλοβοήθειας και στα ασφάλιστρα των γεωργών».
Την αφορμή για την απάντηση του Επιτρόπου, έδωσε η γραπτή ερώτηση της ευρωβουλευτού Ευας Καϊλή, στις 25 Ιουλίου 2019, στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρονταν ότι:
* Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας, κατέστρεψαν ολοκληρωτικά αμπελώνες, δενδρώδεις, αροτραίες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, οι αγρότες της χώρας αντιμετωπίζουν μείωση εισοδημάτων, εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, του κόστους παραγωγής (ρεύμα, πετρέλαιο, αγροχημικά εφόδια), της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της αστάθειας των χρηματιστηριακών τιμών και των εμπορικών πολέμων.
* Επειδή, παράλληλα, οι αγρότες είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας για τους καταναλωτές, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναζωογόνηση της υπαίθρου, αλλά και πληθώρας δραστηριοτήτων που δεν παράγουν εμπορικό κέρδος, ερωτάται η Επιτροπή:
1) Υπάρχει δυνατότητα να χορηγηθούν ενισχύσεις από το αποθεματικό κρίσεων που τέθηκε σε ισχύ το 2015, ώστε να αντιμετωπιστούν κρίσεις που επηρεάζουν την παραγωγή ή τη διανομή;
2) Πώς κρίνει η Επιτροπή την ενσωμάτωση εργαλείων διαχείρισης κινδύνου, όπως η ιδιωτική ασφάλιση και τα αμοιβαία κεφάλαια;
3) Θα ενισχυθούν οι πολιτικές αντιστάθμισης εισοδημάτων με θεσμικά εργαλεία της ΚΑΠ, που θα λειτουργούν σαν δίχτυ ασφαλείας για τις απώλειες εισοδημάτων των αγροτών;
Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου:
Απάντηση του κ. Hogan εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.8.2019)
«Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη, η Επιτροπή αναλύει την κατάσταση προκειμένου να επιτρέψει υψηλότερα επίπεδα προκαταβολών για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη, υπό τον όρο τήρησης της εφαρμοστέας διαδικασίας έγκρισης.
Η Επιτροπή ενθαρρύνει ένθερμα τα κράτη μέλη να εγκρίνουν εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, τα οποία μπορούν να στηριχθούν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Η στήριξη αυτή συνίσταται σε χρηματοδοτική συμμετοχή στα ταμεία αλληλοβοήθειας και στα ασφάλιστρα των γεωργών, τα οποία θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μερικώς τις βαριές οικονομικές ζημίες λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων.
Παρόλο που αυτή η μορφή στήριξης δεν περιλαμβάνεται στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα μέτρα αυτά σε μελλοντική τροποποίηση του ΠΑΑ τους.
Αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου στη γεωργία, η πρόταση της Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2020 προβλέπει την υποχρέωση των κρατών μελών να τα συμπεριλάβουν στα μελλοντικά τους στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ.