Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Ακκούγιου “καπέλωμα” Ρωσίας στην Τουρκία;

Σ’ αυτή την περίοδο εθνικιστικής έξαρσης στην Τουρκία ο Ερντογάν θέλει να δείξει τη δραστηριότητά του βάζοντας τη χώρα του στο κλαμπ των χωρών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Για τούτο έχει επιλεγεί το Ακκούγιου στην περιοχή των Αδάνων, να κατασκευασθούν 4 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1200 MW ο καθ’ ένας, συνολικής δαπάνης 22 δισ. $, οι οποίοι θα έχουν διάρκεια ζωής 60 χρόνια. Στα πρώτα 49 χρόνια τη διοίκηση και τον πρώτο λόγο θα τον έχει η κατασκευάστρια εταιρεία.

Τηλεοπτικά πλάνα του υπό κατασκευήν εργοστασίου εδόθησαν από τον Τούρκο πρόεδρο με τηλεπαρουσία του ομολόγου του Πούτιν για την πρώτη μονάδα, που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, όταν θα εορτάζονται 100 χρόνια από τη δημιουργία του τουρκικού κράτους, ενώ οι άλλες 3 μονάδες θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2026. Η συμφωνία έχει υπογράφει με τη ρωσική εταιρεία Rosaton το 2010, η οποία χρηματοδοτεί το έργο κατέχουσα το 99% των μετοχών. Η Rosaton έχει κατασκευάσει τέτοια εργοστάσια σε Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Φινλάνδια, Ρουμανία και ακολουθούν Ουκρανία, Λιθουανία, Αρμενία και Καζακστάν. Σημειώνεται δε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα απαιτούμενα tests επικινδυνότητας στην περιοχή του Ακκούγιου ιδιαιτέρως σεισμογενούς.

Κίνδυνοι από τους αντιδραστήρες στα Άδανα μπορούν να προέλθουν λόγω τυχαίου γεγονότος ή από κακόβουλες πράξεις. Σε μια εμπόλεμη περιοχή, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος πολλά μπορεί να συμβούν από δολιοφθορά έως και τρομοκρατική ενέργεια. Το πρόβλημα έχει τεθεί στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε., καθόσον οι συνέπειες και από ένα σεισμό θα είναι τεράστιες. Είναι γνωστά περιστατικά από ατομικούς αντιδραστήρες στο Three Mile Island των ΗΠΑ, στο Τσέρνομπιλ Ρωσία και Φουκοσίμα στην Ιαπωνία.

Στην προκειμένη περίπτωση εδραιώνεται γεωστρατηγικά η Ρωσία στην Τουρκία, χώρα Νατοϊκή. Εμβολίζει τη Δυτική συμμαχία, αναβαθμιζόμενη τεχνολογικά, διότι θα υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή των Αδάνων, όπου θα μπαινοβγαίνουν οι Ρώσοι, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν, σαν να ’ναι δικό τους έδαφος έχοντας διπλωματικά δικαιώματα. Κανείς δεν θα γνωρίζει, ποιοι θα είναι, τι άλλο θα κάνουν, αν εξυπηρετούν στρατηγικούς σκοπούς. Η Ρωσία θα εκμεταλλευθεί στο έπακρον αυτό το αφήγημα, λαμβανομένου υπ’ όψιν, ότι είναι πρωταγωνιστής στα γεωπολιτικά. Τίθεται δε το ερώτημα αν θα υπάρξει ανατροπή στο δίδυμο Αμερική Ρωσία, αν και υπάρχουν ισάξιοι παίκτες, όπως Κίνα, Γαλλία και φαίνεται αναδυόμενη και η Ινδία.

Οι γνωρίζοντες τα περί ατομικών αντιδραστήρων λέγουν ότι αυτής της κατηγορίας στο Ακκούγιου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή πυρηνικών όπλων. Ως εκ τούτου η Τουρκία δεν δύναται να παίξει ρόλο για πυρηνικό εξοπλισμό. Για πυρηνικά όπλα απαιτείται πλουτώνιο και αυτού του τύπου οι αντιδραστήρες δεν παράγουν πλουτώνιο. Επίσης ο Ερντογάν φιλοδοξεί να καταστήσει την Τουρκία πυρηνική δύναμη, δείχνει δε ενδιαφέρον να ανοίξουν τέτοια εργοστάσια σε Νίγηρα, Τσαντ και σε άλλες Νοτιοαφρικανικές χώρες.

Η πυρηνική ενέργεια στην ηλεκτρονική εποχή φέρνει αγαθά, αλλά προκαλεί ανησυχία και φόβο. Το πυρηνικό πρόβλημα είναι στην επικαιρότητα, λόγω της ανεξάντλητης και φθηνής, όμως, ατιθάσευτης πηγής ενέργειας. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα πυρηνικά, όπου η εκλειόμενη ενέργεια εξ αυτών για να καταλήξει σε ηλεκτρισμό, απαιτεί θερμοκρασίες “Κόλασης” έως 160 εκατομ. βαθμών Κελσίου, έχουν υποβάλει εκθέσεις στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς Οργανισμούς υποδεικνύοντας να κάνουν γνωστές στο διεθνές στερέωμα μερικές αλήθειες, που αγνοεί ο κόσμος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα