Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

“Ακλόνητο” το έργο της ∆Ε∆ΙΣΑ από την πυρκαγιά του Ιουνίου

Στα τέλη του 2025 αναµένεται η πλήρης αποκατάσταση των ζηµιών

 

Στα τέλη του 2025, είναι το αισιόδοξο σενάριο, ότι το “Εργοστάσιο µηχανικής διαλογής και κοµποστοποίησης απορριµµάτων” στο Ακρωτήρι θα επανέλθει στην κατάσταση προ της καταστρεπτικής πυρκαγιάς του Ιουνίου του 2024, στον χώρο υποδοχής των απορριµµάτων.

Μέχρι σήµερα  το Εργοστάσιο δεν έχει πέσει στην απόδοσή του, συνεχίζει να διαχειρίζεται τις ίδιες ποσότητες σύµµικτων και ανακυκλώσιµων απορριµµάτων µε τη διαφορά πως έχει επιστρέψει στη χειροδιαλογή όπως γίνονταν και παλαιότερα!

Ο διευθυντής Κ. Πατεράκης (αρ.) και ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Ν. Ηλιάκης

«Οι ποσότητες ανάκτησης που έχουµε σε ανακυκλώσιµα υλικά δεν έχουν µεταβληθεί, ότι ανακτούσαµε και πριν την πυρκαγιά, ανακτούµε και τώρα µε διαφορετικό όµως τρόπο.  Στις ποσότητες της ανακύκλωσης δεν υπάρχει καµία µεταβολή. Στην κατάσταση που είµαστε τώρα µε το εύρος της ζηµιάς, το εργοστάσιο λειτουργεί µε τον καλύτερο τρόπο που θα µπορούσε να λειτουργήσει» δηλώνει στα “Χ.ν.”  ο πρόεδρος της ∆Ε∆ΙΣΑ κ. Νίκος Ηλιάκης.

∆ίνοντας πιο συγκεκριµένες πληροφορίες ο   διευθυντής της ∆Ε∆ΙΣΑ κ. Κώστας Πατεράκης  µας εξηγεί πως πριν την πυρκαγιά και της µεγάλης ζηµιάς που προκάλεσε στο εργοστάσιο «η διαλογή γινόταν µε µηχανικό τρόπο και οι εργαζόµενοι αφαιρούσαν την πρόσµιξη από τα διαχωρισµένα υλικά. Μετά τη ζηµιά γυρίσαµε πίσω σε µια διαδικασία που γίνονταν πριν τον εκσυγχρονισµό της µονάδας το 2016 όπου οι εργαζόµενοι διαχώριζαν µε χειροδιαλογή το πρωτογενές υλικό. Αυτό λοιπόν γίνεται και τώρα. Προχωράµε σε χειροδιαλογή (χαρτιά – πλαστικό) και στο τέλος αφαιρούνται τα µέταλλα κυρίως µε µηχανικό τρόπο. Η παραγωγική διαδικασία διαφοροποιήθηκε µε την προσθήκη άλλης µιας βάρδιας παραγωγής, έτσι  πλέον είναι τρεις, ενώ στο παρελθόν ήταν δύο παραγωγικές βάρδιες και µια συντήρησης – καθαρισµού. Το προσωπικό δεν άλλαξε, δεν έφυγε, ούτε προστέθηκε. Το κόστος διαχείρισης των απορριµµάτων δεν αυξήθηκε, οι παράγοντες οι οικονοµικοί δεν άλλαξαν».

Το µήνυµα του κ. Πατεράκη στους πολίτες είναι πως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «όλα τα υλικά που έρχονται στη µονάδα διαχωρίζονται πλήρως! Και ότι η ζηµιά δεν έχει επηρεάσει το κοµµάτι της διαλογής των ανακυκλώσιµων υλικών. Έχει επηρεαστεί η επεξεργασία των σύµµικτων απορριµµάτων που ούτως ή άλλως ξέρουµε ότι είναι ένα “προβληµατικό” ρεύµα αποβλήτου καθώς ανακατεύονται και τα ανακυκλώσιµα υλικά στα σύµµικτα απορρίµµατα».

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σε ό,τι αφορά το πότε το εργοστάσιο θα επανέλθει στην προ της πυρκαγιάς περίοδο ο κ. Ηλιάκης επισηµαίνει πως το κόστος υπολογίζεται στα 2.500.000. ευρώ και θα καλυφθεί από το πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων. Επειδή το συγκεκριµένο έργο θεωρείται µεγάλης σηµασίας προχωράει µε τις διαδικασίες του κατεπείγοντος έτσι «θα γίνει πρόσκληση των εταιρειών και όχι διαγωνισµός ώστε να µειωθεί ο χρόνος. Από τη στιγµή που θα υπογραφεί η σύµβαση σε ένα πεντάµηνο θα υλοποιηθεί το έργο γιατί ο εξοπλισµός, ο ηλεκτροµηχανολογικός υπάρχει στην αγορά και τον έχουµε ψάξει» δηλώνει ο κ. Πατεράκης.

Από τον Ιούνιο του 2024 όταν προκλήθηκε και η ζηµιά, εξειδικευµένο συνεργείο µελέτησε τη στατικότητα του κτηρίου, έγινε η σχετική µελέτη και προχώρησε η γραφειοκρατική διαδικασία. «Το επόµενο µεγάλο βήµα ο εκσυγχρονισµός όλου του εργοστασίου γιατί ναι µεν είναι λειτουργικός ο παλιός εξοπλισµός, αλλά δεν µπορεί να αντέξει άλλα 20 χρόνια. Πρέπει να αλλαχθεί τώρα που υπάρχει χρηµατοδοτικό  εργαλείο από  τη νέα προγραµµατική περίοδο (ΕΣΠΑ)» καταλήγει ο κ. Πατεράκης.

Καλύτερη διαχείριση και από τους πολίτες

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι κρίσιµος και ο ρόλος των πολιτών έτσι ώστε να κάνουν διαλογή στην πηγή και σωστή ανακύκλωση.

«Ενηµερώνουµε µε όποιο τρόπο µπορούµε τους πολίτες και τα παιδιά για να µαθαίνουν για την ανακύκλωση. Ένα από τα πολύ µεγάλα επιτεύγµατα της ∆Ε∆ΙΣΑ είναι η ενηµέρωση των σχολείων, είτε πηγαίνοντας εκεί στις σχολικές µονάδες, είτε φέρνοντας τα στην εγκατάσταση. Γιατί όποιος επισκέπτεται την εγκατάσταση στο Ακρωτήρι και βλέπει τις συνθήκες εργασίας ευαισθητοποιείται  και εκτιµάει αυτό που γίνεται» δηλώνει ο κ. Ν. Ηλιάκης.

Από τη µεριά του ο κ. Πατεράκης υπογραµµίζει ότι «δίνουµε µεγάλη βαρύτητα στη διαλογή στην πηγή µε νέα ρεύµατα και επέκταση των υφιστάµενων ρευµάτων. Έχουµε τους µπλε κάδους που θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθµός τους καθώς στόχος είναι να διαχωρίζονται όλα τα υλικά και να µειώνονται τα σκουπίδια που καταλήγουν στον πράσινο κάδο . Θα δοθούν χρηµατοδοτήσεις και ο τρόπος χρηµατοδότησης αλλάζει καθώς µε τη νέα προγραµµατική περίοδο θα γίνεται  µέσω του ∆ικτύου του ΦΟ∆ΣΑ (Φορείς ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων)».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα