Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ακολουθώντας τα ταξίδια εννέα Καρέττα στη Μεσόγειο

Το προηγούμενο καλοκαίρι στον Κυπαρισσιακό κόλπο η Ομάδα του  με τον Alan Rees τοποθέτησε δορυφορικούς πομπούς σε εννέα θηλυκές Καρέττα. Στις αρχές Φεβρουαρίου 2019, τέσσερις πομποί συνεχίζουν να δίνουν τις καθημερινές τοποθεσίες για τις χελώνες στις οποίες τοποθετήθηκαν.

Με βάση αυτές τα σήματα, φαίνεται ότι μία από τις 4 χελώνες, η «Πολύμνια», μετανάστευσε 1000 χλμ μέχρι την παράκτια ζώνη της Λιβύης και παραμένει εκεί. Η δεύτερη, η «Βέρα» μπήκε στην Αδριατική και έφτασε στα τρία τέταρτα της απόστασης μέχρι το βόρειο άκρο της, αρχικά παραμένοντας κοντά στην ακτή της Ιταλίας και μετά κινήθηκε μεσοπέλαγα και πιο κοντά στην Κροατία.

Οι τελευταίες δύο χελώνες , η «Θάλεια» και η «Θέτις» έφτασαν στην υφαλοκρηπίδα της Τυνησίας και παρέμειναν περιπλανώμενες ακολουθώντας αξιοσημείωτα όμοιες πορείες. Στην αρχή έμειναν μεσοπέλαγα μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας στην ανατολική Μεσόγειο, και μετά κινήθηκαν βορειοδυτικά περνώντας στη δυτική λεκάνη της Μεσογείου, όπου παρέμειναν βόρεια της Τυνησίας. Πρόσφατα, με την πτώση της θερμοκρασίας στη θάλασσα, επέστρεψαν στην ανατολική Μεσόγειο και βρίσκονται λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα νησιά Lampedusa και Linosa της Ιταλίας.

Δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε τι συνέβη με τους υπόλοιπους πομπούς ή τις χελώνες από τότε που σταμάτησαν να δίνουν σήμα. Με μία εξαίρεση: δυστυχώς, μία από τις χελώνες πιάστηκε κατά τύχη σε δίχτυα ψαρέματος, ανατολικά των νησιών Kerkennah στην Τυνησία και έχασε τη ζωή της. Ο ψαράς ήρθε σε επαφή με τον κατασκευαστή του πομπού στις ΗΠΑ, που επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Χάρη σε μία τοπική ομάδα της Τυνησίας μπορέσαμε να ξαναβρούμε τον πομπό και να τον πάρουμε στα χέρια μας κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού συνεδρίου για θαλάσσιες χελώνες, στην Κροατία! Ο πομπός θα ανακυκλωθεί ώστε να τοποθετηθεί σε άλλη χελώνα στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2019.

Σε δύο μήνες οι χελώνες θα αρχίσουν τη μετανάστευσή τους πίσω στις παραλίες ωοτοκίας για αναπαραγωγή. Ίσως μία ή περισσότερες από τις 4 αυτές χελώνες να καταγραφεί ότι μεταναστεύει ξανά το 2019 και έτσι να έχουμε παρακολουθήσει έναν πλήρη κύκλο αναπαραγωγής.

Το πρόγραμμα τοποθέτησης δορυφορικών πομπών του ΑΡΧΕΛΩΝ στοχεύει να διερευνήσει τις μεταναστεύσεις των θαλάσσιων χελωνών κατά την περίοδο της ωοτοκίας και την περίοδο μετά από την ωοτοκία και συγχρηματοδοτείται από το ίδρυμα MAVA στην Ελβετία.

Οι χάρτες με τις μετακινήσεις τους φαίνονται στην ιστοσελίδα http://www.seaturtle.org/tracking/index.shtml?project_id=1299&dyn=1549474445.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα