Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Ακόμα ένας “Φιλέλλην”!

Αναγορεύτηκε ο “μέγας Ντράγκι” ως “Ξένος Εταίρος της Ακαδημίας στις Οικονομικές Επιστήμες”, σε εκδήλωση που οργανώθηκε απ’ την Ακαδημία Αθηνών. Τιμήθηκε “αντ’ ων έπραξε” από τον φίλο του και πρόεδρό της, πρώην πρωθυπουργό του κουρέματος του ελληνικού χρέους κ. Λουκά Παπαδήμο. Ο Ιταλός αρχιτραπεζίτης της Ευρωζώνης, που παραδίδει τα ηνία της Ε.Κ.Τ. στην κα Λαγκάρντ, με το πρόσχημα επιβίωσης της Ελλάδος απ’ τη χρεοκοπία, έσωσε απ’ την καταστροφή τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ε.Κ.Τ. σε συνέντευξή του στους Financial Times ανέφερε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι σε Γιούρογκρουπ ένας υπ. Οικονομικών έλεγε ότι έπρεπε πριν απ’ το 2015 «να τους είχαμε αφήσει να φύγουν» και ότι του απάντησε: «Αν θέλετε να πιέσετε την Ελλάδα έξω απ’ το ευρώ κάντε το εσείς. Μην χρησιμοποιείτε την Ε.Κ.Τ. για να το κάνετε». Υποστήριζε ότι «η Ε.Κ.Τ. δεν είχε σχέδιο “Β” για έξοδο της Ελλάδος απ’ το ευρώ».
Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε τη διοίκηση της Ε.Κ.Τ. το Νοέμβριο 2011 και στις αρχές του 2012 δήλωνε ότι θα «έκανε ό,τι χρειασθεί», να σώσει το ευρώ. Προκειμένου να εξασφαλίσει τη ρευστότητα στις Τράπεζες, μας φόρτωσε κι άλλο χρέος, σημειώνοντας ότι «η χώρα προερχόταν από μια μη βιώσιμη χρηματοδοτούμενη από το χρέος “φούσκα”… και οι δράσεις της Ευρωζώνης βοήθησαν την Ελλάδα… ο δανεισμός της οποίας έφτασε τα 127 δισεκ. ευρώ, ή το 71% του Α.Ε.Π.».
Εφηύρε, λοιπόν, την “ποσοτική χαλάρωση”, ύψους 1,14 τρισεκ. ευρώ. Πρόκειται για πρόγραμμα της Ε.Κ.Τ. να αντεπιτεθεί στην κρίση. Δηλαδή να μειώσει τα επιτόκια σε αρνητικό πρόσημο, να αγοράσει κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα ύψους 60 δισεκ. ευρώ το μήνα και να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό. Θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη πολιτική, διότι ενώ οι τράπεζες εφοδιάστηκαν με ζεστό χρήμα, εξακολουθούσαν να μην χορηγούν δάνεια, οι εταιρείες να μην κάνουν επενδύσεις και οι καταναλωτές να μην ψωνίζουν. Απ’ αυτό το πρόγραμμα (QF) η Ελλάδα εξαιρέθηκε με ένα μεγαλοπρεπές(!) “όχι”, διότι δεν ήσαν σίγουροι, ότι θα ετηρούντο οι μνημονιακές δεσμεύσεις.
Ομως όταν τα ελληνικά ομόλογα δεν είχαν φτάσει ακόμα, να είναι “σκουπίδια”, χωρίς αξία, είχε πει: «Δεν μπορούμε ν’ αποδεχθούμε ως εγγύηση ομόλογα, που βρίσκονται κάτω απ’ αυτό το κατώφλι». Οταν εκμηδενίστηκε η αξία τους, ζητούσε συμφωνία – συμβόλαιο, το μνημόνιο και τότε τα αγόρασε κάτω απ’ το 10% της αξίας τους. Στη λήξη τους ζήτησε να εξοφληθούν στο 100% και όχι στην τιμή αγοράς, κερδίζοντας δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μοίρασε στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Το μερίδιο της Ελλάδος το “φύλαξε”, να το δώσει κατόπιν άλλης συμφωνίας.
Πριν παραδώσει στη Λαγκάρντ, άλλη φιλέλληνας κι αυτή, κατάρτισε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δεν συμπεριέλαβε ξανά την Ελλάδα λέγοντας ότι «θα συμμετάσχει υπό την προϋπόθεση ότι θα φτάσει (η Ελλάδα) σε επενδυτική βαθμίδα».
Αυτός είναι ο Ντράγκι, που τιμά η Ακαδημία Αθηνών και του παρέχει δείπνο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα