Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Ακραία καιρικά φαινόµενα συνέπεια της κλιματικής κρίσης

» Περισσότερες φυσικές καταστροφές τα επόµενα χρόνια στην Κρήτη

 

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αναφορικά µε τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν ή αναµένεται να πλήξουν και στο µέλλον τις περιοχές ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου, όπως παρουσιάσθηκαν την πρώτη ηµέρα του 18ου συνεδρίου “Πλίνιος” που ξεκίνησε χθες στα Χανιά.

Περισσότεροι από 120 επιστήµονες, µε 85 προφορικές παρουσιάσεις και 35 παρουσιάσεις µε τη µορφή poster εξετάζουν τους κινδύνους για τη Μεσόγειο από πληµµύρες, βροχές, πυρκαγιές, καύσωνες, κατολισθήσεις κ.α. µε εξαίρεση τους σεισµούς.

«Το συνέδριο µας πραγµατοποιείται εδώ και 25 χρόνια σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και εξετάζει τους φυσικού κινδύνους  για την περιοχή αυτή του πλανήτη. Πολλοί συνάδελφοι από όλον τον κόσµο κυρίως όµως  από την Μεσόγειο παρουσιάζουν εισηγήσεις για την άνοδο της θερµοκρασίας, τις βροχοπτώσεις, τις δασικές πυρκαγιές, τις επιπτώσεις στην αγροτική οικονοµία και τα µνηµεία πολιτισµού κ.ά.» δήλωσε στα ‘‘Χ.ν.’’ ο ∆ρ. Κώστας Λαγουβάρδος µετεωρολόγος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπίoυ Αθηνών.

Ο κ. Λαγουβάρδος υπογράµµισε πως  «η Μεσόγειος είναι µια περιοχή που αντιµετωπίζει όλους τους κινδύνους! Είναι ένα µέρος που θερµαίνεται έντονα λόγω της κλιµατικής αλλαγής , είναι αυτό που λέµε “hot spot”. Είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές στην Ευρώπη.»

ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

∆ίνοντας περισσότερα στοιχειά ο µετεωρολόγος τόνισε πως «η  θερµοκρασία  έχει αυξηθεί γρηγορότερα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο σε σύγκριση µε άλλες περιοχές της Ευρώπης λόγω της κλιµατικής αλλαγής. Αυτό γίνεται και  λόγω της γειτνίασης µε την Αφρική καθώς οι ατµοσφαιρικές κυκλοφορίες ευνοούν στο να έχουµε θερµές εισβολές από το νότο ,  σκόνη και υψηλές θερµοκρασίες. Η Μεσόγειος είναι µια θάλασσα που επίσης ζεσταίνεται πολύ γρήγορα, Μάλιστα η  θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί περίπου 1,5 βαθµό σε ορισµένες περιοχές µάλιστα και  2 βαθµούς τα τελευταία 30 χρόνια και είναι πιο επιρρεπής στο να δηµιουργήσει έντονα καιρικά φαινόµενα. Η   έντονη εξάτµηση από τα ζεστά νερά τροφοδοτεί µε περισσότερου υδρατµούς τα νέφη και τα κάνει πιο βίαια. ∆εν δηµιουργεί η ζεστή θάλασσα ένα καιρικό γεγονός αλλά το κάνει πιο έντονο. Είναι µια περιοχή που   µελετάµε και   προτείνουµε συγκεκριµένες προτάσεις για την κατανόηση, την πρόγνωση και την αντιµετώπιση των φαινοµένων.»

ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

η κα Κατερίνα Παπαγιαννάκη

Ξεχωριστή η παρουσίαση της κας Κατερίνας Παπαγιαννάκη (µαζί µε άλλους 22  συναδέλφους της)  ειδική λειτουργική επιστήµονας στο Ινστιτούτο  Ερευνών, Περιβάλλοντος και Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών   και µέλος της ερευνητικής οµάδας του Μeteo.

Οι επιστήµονες συνέλεξαν, κατέγραψαν και ανάλυσαν όλα τα περιστατικά πληµµυρών µε θύµατα  σε µια σειρά από χώρες από το 1980 έως το 2020! Το υλικό ανέβηκε σε ανοικτή βάση δεδοµένων και δηµοσιεύτηκε σε έγκυρα επιστηµονικά περιοδικά!

«Είναι σηµαντικό να συλλέγεις για να µπορείς να αναλύεις πολύ ακριβή δεδοµένα για αυτό που ψάχνεις» είπε η κ. Παπαγιαννάκη στα “Χ.ν.” και συνέχισε λέγοντας ότι «ξεκινήσαµε πριν από χρόνια µαζί µε ένα δίκτυο ερευνητών από την Μεσόγειο και την υπόλοιπη Ευρώπη  να συλλέγουµε αναλυτικά δεδοµένα από όλα τα θύµατα από πληµµύρες, από όλα τα επεισόδια, είτε το θύµα ήταν 1 είτε ήταν πολλά! Για καθ΄ ένα   ψάξαµε πληροφορίες µέσα από εφηµερίδες, αρχεία, έρευνες. Αναζητήσαµε στοιχεία για τις συνθήκες, το δηµογραφικό προφίλ των ανθρώπων αυτών, την εργασία που έκαναν την ώρα που έγινε το συµβάν, αν αυτό έγινε σε εξωτερικό σε εσωτερικό χώρο, την ηλικίας τους , αν πήραν ριψοκίνδυνη   απόφαση να περάσουν ένα ρέµα, αν ήταν κοντά στην περιοχή που διέµεναν. Και αυτό , γιατί βλέπουµε ότι πολλές φορές όταν βρίσκεσαι στο δικό σου περιβάλλον, στη δική σου περιοχή θεωρείς ότι ξέρεις τα πάντα και παίρνεις πολύ πιο εύκολα µια απόφαση που µπορεί να είναι µοιραία. »

Ειδικότερα πάρθηκαν στοιχειά για περιοχές της Ισπανίας,  τη νότια Γαλλία, την  Ιταλία, την Ελλάδα , την  Τουρκία, την Κύπρο, το Ισραήλ αλλά και τη Μ. Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερµανία, την Τσεχία.

«Από το 1980 έως το 2020   έχουµε κάνει 3.000 καταγραφές  για θύµατα. Αυτή   τη βάση την έχουµε ελεύθερη και προσβάσιµη  και καταφέραµε και τη δηµοσιεύσαµε στο περιοδικό Nature  scientific. Την έχουµε ως βάση,  επιχειρώντας να αξιολογήσουµε τους παράγοντες ρίσκου” κάτι αρκετά καινοτόµο που δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη».

Θύµατα άνδρες που παίρνουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις

Αναφορικά µε το µεγαλύτερο ποσοστό των θυµάτων από πληµµύρες στα πλαίσια της έρευνας που συµµετείχε η κ. Παπαγιαννάκη απάντησε πως  «είναι άνδρες που παίρνουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις! Επειδή κάναµε και συµπεριφορικές µελέτες είδαµε ότι  οι άνδρες έχουν µεγαλύτερη εµπιστοσύνη στις δυνατότητες τους σε σύγκριση µε τις γυναίκες που είναι πιο µετρηµένες. Το  µεγαλύτερο ποσοστό που χάνουν τη ζωή τους  είναι σε εξωτερικούς χώρους επειδή είναι εκτεθειµένοι είτε λόγω δουλειάς, είτε κινούνται µε το αυτοκίνητο τους προς και από την εργασία τους. Όσοι χάνουν τη ζωή τους σε κλειστούς χώρους, είναι κυρίως µεγάλοι σε ηλικία που δεν κατάφεραν να αποµακρυνθούν γιατί δεν είχαν τη γνώση του επερχόµενου κινδύνου.  Πολλά θύµατα πληµµυρών είναι άνθρωποι που περνάνε ρεύµατα (και είχαµε και στην Κρήτη πρόσφατα τέτοιο περιστατικό) κυρίως γιατί είναι πολύ κοντά στην περιοχή που διαµένουν, άλλοι πάλι όπως στη Μάνδρα που έχασαν τη ζωή τους γιατί έµειναν στα σπίτια τους για να διασώσουν τα υπάρχοντα τους δεν είχαν την ενηµέρωση όπως γίνεται σήµερα µε το 112 που είναι καταλυτικός παράγοντας.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα