Με αφορμή τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα της Δυτικής Αττικής και τις τραγικές τους συνέπειες, επανερχόμαστε στην κακοκαιρία που έπληξε τα Χανιά στα τέλη του Οκτώβρη.
Aκραία καιρικά φαινόμενα στα Χανιά βιώσαμε και πέρσι και φέτος. Καύσωνες, χιονοπτώσεις και έντονες βροχοπτώσεις, ασυνήθιστα φαινόμενα για το μεσογειακό κλίμα της Κρήτης, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Αποκορύφωμα αυτών των φαινομένων αποτελεί η σφοδρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στα δυτικά του Δήμου Χανίων και στον Δήμο Πλατανιά στις 26 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε παραλίες και τουριστικά θέρετρα, σε κατοικίες, μαγαζιά και επιχειρήσεις.
Σπίτια και μαγαζιά πλημμύρισαν, οικοσκευές καταστράφηκαν, δρόμοι κατέρρευσαν, χωριά αποκλείστηκαν, μεγάλες ποσότητες λάσπης έφτασαν μέχρι και τις βόρειες παραλίες του Δήμου Χανίων και Πλατανιά. Ευτυχώς, στα Χανιά δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, όπως συνέβη στην Αττική στα μέσα Νοεμβρίου. Οι δημότες Χανίων και Πλατανιά όμως φαίνονται σοκαρισμένοι και αγανακτισμένοι. Μία ένοικος σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην περιοχή του Δαράτσου μας είπε: «Η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη. Οι αποθήκες μας πλημμύρισαν. Το νερό έφτασε στα δύο μέτρα και είκοσι εκατοστά. Ό,τι είχαμε μέσα αχρηστεύτηκε από το νερό και τη λάσπη. Τα πετάξαμε όλα. Χαλιά, βιβλία, ρούχα. Θα αποζημιωθούμε άραγε; Έτσι λένε, αλλά δεν το πολυπιστεύω». Εργαζόμενος επιχείρησης στα Χανιά μας δήλωσε ότι οι πλημμύρες δημιούργησαν πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα να «καούν» όλοι οι υπολογιστές που είχε σε λειτουργία. Υποστήριξε επίσης ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στα Χανιά. Μία άλλη κάτοικος Χανίων, αλλοδαπή, άνεργη και με έντονα οικονομικά προβλήματα μας μίλησε για το πώς αισθάνθηκε όταν πλημμύρισε το σπίτι της: «Ένιωσα απόγνωση και απογοήτευση. Θα ήθελα κάποιος να βοηθήσει ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, δεν ξέρω από ποιον να ζητήσω βοήθεια, φοβάμαι κιόλας γιατί είμαι ξένη».
Στις ερωτήσεις μας για το επίμαχο θέμα των αποζημιώσεων, ο δήμαρχος Χανίων, κ. Βάμβουκας, μας πληροφόρησε ότι ο Δήμος μας δεν έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες αποζημίωσης, αλλά δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις αποζημιώσεις. Η κεντρική κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο σε τέτοια ζητήματα. Αντίστοιχα, ο κ. Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά, υποστήριξε ότι αφού κήρυξε τον Δήμο του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάλεσε κλιμάκια από το Υπουργείο Υποδομών για να ελέγξουν τη στατικότητα κάποιων κτηρίων και αποφασίστηκε να δοθεί επίδομα 600 ευρώ στους κατοίκους 69 κατοικιών για τη διατάραξη της οικιακής τους γαλήνης. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να κηρυχθεί ο Δήμος πλημμυροπαθής, έτσι ώστε οι δημότες του να μπορούν να πάρουν αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν.
Στην ερώτησή μας γιατί δεν λειτούργησαν τα αντιπλημμυρικά έργα των Δήμων και τι μέτρα θεωρούν απαραίτητα, ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο, τόσο ο κ. Βάμβουκας όσο και ο κ. Μαλανδράκης υποστήριξαν ότι η πολύ μεγάλη βροχόπτωση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δεν επέτρεψε τη λειτουργία των αντιπλημμυρικών έργων. Τόνισαν, όμως, ότι η ανθρώπινη παρέμβαση, όπως η αυθαίρετη δόμηση, η καταπάτηση ρεμάτων, τα καμένα δάση που δεν αναδασώνονται και η υπερβόσκηση, αποτελούν τον σημαντικότερο ίσως λόγο για τις καταστροφές που δημιουργούνται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Με τις απόψεις αυτές φαίνεται να συμφωνεί και ο μετεωρολόγος κ. Λέκκας, ο οποίος μας δήλωσε ότι: «Όλες οι δραστηριότητες του ανθρώπου επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα και το κλίμα. Η ανθρωπογενής παρέμβαση φταίει για τις καταστροφές, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν».
Όσο αφορά στα προληπτικά μέτρα, σε περίπτωση νέου ακραίου καιρικού φαινομένου, ο κ. Βάμβουκας μας διαβεβαίωσε ότι τα συνεργεία του Δήμου έχουν ήδη αναλάβει τον καθαρισμό των ρεμάτων και των φρεατίων. Ο κ. Μαλανδράκης τόνισε ότι, εκτός από τους καθαρισμούς, σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουν και οι πολίτες τις ευθύνες τους. Ο κ. Λέκκας με τη σειρά του υποστηρίζει ότι για να επιλεγούν οι κατάλληλες αντιπλημμυρικές υποδομές πρέπει όσοι ασχολούνται με αυτές να μελετούν το παρελθόν και να παίρνουν πληροφορίες από αυτό.
Τελικά ποιος φταίει για όλες αυτές τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Μας τιμωρεί η φύση, ο Θεός; Ο κ. Λέκκας υποστηρίζει ότι η φύση εμπεριέχει την έννοια της μητρότητας και δεν τιμωρεί κανέναν. Μήπως λοιπόν αρκεί απλώς να σεβόμαστε τη φύση και να προτάσσουμε το κοινωνικό καλό από το ατομικό; Για να μην αναρωτιόμαστε ποιος φταίει. Γιατί όπως μας δήλωσε ο κ. Μαλανδράκης: «Τελικά δεν φταίει ο Θεός»!
Δημοσιογραφική ομάδα 2ου Γυμνασίου Χανίων
Α1: Γιότσα Μαριλένα
Γκιομάκη Μαριάννα
Α3: Πανηγυράκη Ειρήνη
Α4: Σερλιδάκη Ηλιάνα
Τσιχλάκη Δήμητρα
Β1: Ευθυμάκης Γιώργος
Β2: Καπενεκάκη Δάφνη
Β4: Πετράκη Ζωή
Γ2: Κωνσταντουδάκης Προκόπης
Μαρακάκης Γιώργος
Γ3: Ορφανουδάκη Ελένη
Γ4: Τσικουδάκης ΚώσταςΥπεύθυνη καθηγήτρια
Μαρτσάκη Κατερίνα